Hur bön eller meditation kan förändra dina gener

sddefaultMeditation eller bön har en stor påverkan på oss som människor. Nu har forskare kommit fram till att det t om påverkar våra gener, vårt DNA. Tidigare har forskare trott att DNA har varit något intakt, som vi själva som individer inte kan påverka, men så är det alltså inte.

Det var i december 2013 som forskare från Wisconsin, Spanien och Frankrike rapporterade om de första bevisen för specifika molekylära förändringar på en genetisk nivå till följd av mindfullness meditation. Tidigare studier har visat att vare sig det gäller meditation eller bön, så påverkas samma delar av hjärnan. I studien jämfördes två grupper, varav den ene var kontrollgrupp och den andre utförde meditation. Denna grupp påvisade ett dramatiskt  utfall av genetiska och molekylära skillnader.

Meditationen medförde bl a en reducerad nivå av pro-inflammatoriska gener, vilket i sin tur kopplas med snabbare fysisk återhämtning från stressfyllda situationer. Meditation uppmuntras av American Heart Association som ett effektivt sätt att sänka risken för hjärtsjukdomar vilket också är det största dödsorsaken i USA.

En annan effekt av meditation är att den kraftigt reducerar smärta, så till den grad att det överträffar morfin och andra smärtlindrande droger.

http://i-uv.com/scientists-show-how-thoughts-cause-specific-molecular-changes-to-your-genes/

http://www.psychologytoday.com/blog/the-athletes-way/201312/meditation-has-the-power-influence-your-genes 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Forskning och vetenskap, Hälsa, Psykologi, Uppmuntran och tröst. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s