De sista stammarna som inte nåtts av civilisationen

stamVärlden moderniseras allt mer, men ännu finns det fortfarande isolerade stammar som inte har nåtts av civilisationen. För de stammar som möter civlisation kan konsekvenserna bli förödande. Deras territorium blir allt mindre då deras skogar huggs ner, de blir mördade av vita och de möts av smittor som vanlig förkylning, som deras immunförsvar inte klarar av, utan leder till massdöd.

En av världens sista okontaktade stammar, som de kallas för, har fotograferats av ett flygplan för att dokumentera deras existens. Man ser några personer titta och peka efter flygplanet. För dem är det något okänt och oförklarligt.

”For the first time, extraordinary aerial footage of one of the world’s last uncontacted tribes has been released. Survival’s new film, narrated by Gillian Anderson, has launched our campaign to help protect the earth’s most vulnerable peoples.”

Richard Dawkins, en av vår tids mest kända ateister uttryckte sig, då han skulle förklara att religioner var falska, att vilken religion man tillhörde berodde på vilken tid man levde i och var man levde. Bodde man i Scandinavien på vikingatiden var man asatroende, bor man i ett arabland är man muslim osv osv. För mig är inte religioners olikheter,  eller det faktum att många människor väljer religion efter vad de växer upp med,  ett bevis för att Gud inte finns. Det bevisar snarare människans behov av andlighet. Dagens vetenskap kan förmodligen svara på frågor som hur, men de kan inte svara på frågan varför.

Att människor tolkar religion olika på olika platser och i olika tider har mycket med förförståelse att göra. Jag tror att Gud har försökt nå människor i olika tider och runt om i världen, men att hans närvaro tolkats olika beroende på de människornas omständigheter. Ibland när jag tänker mig Guds närvaro så jämför jag med ett samhälle som aldrig har nåtts av civilisationen. Tänk dig att dessa människor som upptäcker planet som ska dokumentera deras existens springer hem till sina anhöriga och vänner och berättar om planet.

Kan det bli så att en åhörare tolkar det dessa människor har sett som en stor fågel som kom farande, en mer Dawkinsinriktad åhörare säger sig aldrig ha sett en sådan fågel och menar att vittnena inbillar sig. Den finns helt enkelt inte. Medan åsikterna går isär, kanske t om bildar grunden för olika religiösa uppfattningar, så är ju sanningen den att det inte var någon fågel. Det var ett flygplan. Men den Dawkinsinriktade åhöraren hade också fel. Visserligen fanns det ingen fågel, men dessa människor hade faktiskt sett något verkligt  och inte inbillat sig. Så tror jag att det också är med alla religioner. Det finns någonting – det finns en Gud – men saker och ting tolkas enligt våra begränsade kunskaper och tankemönster.

Se gärna dessa filmer som organisationen uncontacted tribes producerar. De är mycket intressanta och visar bl a på hur civilisationer kan gå tillbaka till enklare former. En stam som omnämns och som inte är bofasta och odlar visar sig ha gjort detta för flera hundra år sedan. Detta kan man se genom att uttryck för odling fortfarande finns kvar i deras språk.

Dailymail.080530.Incredible pictures of one of Earth´s last uncontacted tribes firing bows and arrows.

http://www.uncontactedtribes.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/Uncontacted_peoples

http://adventures-in-mormonism.com/2008/05/30/ok-this-was-interesting/

Huffington Post.090803: The Truth about the Lost Amazon Tribe ”Hoax”

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Arkeologi, Filosofiska tankar, Forskning och vetenskap, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s