Posttraumatiskt kyrksyndrom

Glest med besökarePosttraumatiskt kyrksyndrom (Post-Traumatic Church Syndrome, PTCS) – har ni hört talas om det? Reba Riley skriver om sin kamp om det i ett inlägg på Patheos. Tillslut gör hon en självdiagnos av detta andliga tillstånd. Vad är PTCS ?

Enligt henne är PTCS en allvarlig, negativ – nästan allergisk – reaktion mot en oflexibel doktrin och missbruk av andlig kraft, dogmer och (ofta ) lovsångsband och predikanter.

Hon radar upp både känslomässiga och fysiska symtom såsom tillbakadragande från allt religiöst, ett misslyckande i att tro på något , depression, ångest, ilska, sorg, förlust av identitet, förtvivlan, moralisk förvirring, och framför allt förlusten av längtan/oförmåga att gå till en plats för tillbedjan.

De fysiska symptomen på PTCS – som kan eller inte kan vara närvarande – inkluderar: kallsvettning, nässelfeber , illamående , kräkningar, sexuell dysfunktion, sömnstörningar, hudutslag, hjärtklappning, förhöjt blodtryck. Symtomen är lika varierande som de människor som lider av dem .

I en artikel skriver Jennifer Maggio saker som liknar detta. Hon kände att den kristna gemenskapen dömde henne efter att hon hade fött två barn utanför äktenskapet, och smärtan hon kände körde iväg henne. Hon skriver :

The church is full of hypocrites.

I don’t fit in. There’s no one else like me.

I have a close relationship with God and don’t need church.

I study the Bible on my own at home.

The church will judge me.

The longer I stayed away from church, the easier it was for me to continue to do so. And the truth is, my journey back into God’s house was a long, hard one. It was only after examining my life at a very dark and lonely time that I made the decision to return. Even then, the urge to withdraw was strong. I convinced myself that I did not fit in, no one understood, and others would judge.

Så småningom hittade Jennifer sin egen väg tillbaka till kyrkan och har nu en blomstrande verksamhet för ensamstående mödrar.

http://www.patheos.com/blogs/faithforward/2014/03/its-called-post-traumatic-church-syndrome-and-yes-its-real/

http://www.ibelieve.com/faith/why-i-didn-t-go-to-church.html

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Hälsa, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s