Mormonmissionärer från Utah begravda i Göteborg

IMG_0588

Med tanke på den tragiska händelsen när äldste Bailey dödades i en trafikolycka i Västerås för en tid sedan så erinrade jag mig plötsligt att äldste Bailey faktiskt inte är den förste missionären i kyrkan som har dött under sin mission i Sverige. Nu känner jag inte till hur många dödsfall som skett i Sverige, men ytterligare två känner jag till. Dessa missionärer dog när de var på mission. Förmodligen var det tuberkulos som de hade drabbats av.

Vid sekelskiftet svarade dödligheten i tuberkulos i Göteborg för ca 25% av samtliga dödsfall i staden.” (Källa: http://www.majblomman.se/Om-Majblomman/Majblommans-historia/ )

Idag efter kyrkan beslöt jag mig för att ta mig till Västra Kyrkogården i Göteborg för att besöka graven tillsammans med min yngste son. Vi tog vägen till Västra Kyrkogårdens vackra kapell. Framför kapellet går en bilväg åt höger. Följ bilvägen upp för en svagt sluttande kulle. Varje gravrad är markerad med en siffra. På höger sida av vägen, framför siffran sju finner du graven, alldeles vid vägkanten. På graven står det:

Missionärerna 
      från 
      Utah 
  —————- 
John A. Qvist
 Död d. 13/3 1890 
  John H. Jensen
 Död d. 8/3 1898

Eftersom jag vet så lite om missionärsgraven så frågade jag en församlingsmedlem, Leif Mattsson, om han kunde berätta lite om missionärsgraven. Han skickade mig ett meddelande om vad han kände till och jag publicerar det i sin helhet nedan.

Beträffande missionärsgraven, så vet jag följande: John A. Qvist dog av sjukdom i Göteborg den 13/3 1890 och John H. Jensen dog av sjukdom i Göteborg den 8/3 1898. Båda missionärerna kom från Utah. Graven finns i Västra Kyrkogården och pryds av en fin, hög gravsten med texten: Missionärerna från Utah och under rubriken deras namn och datum när dom dog. Eftersom graven ligger i VF församlings område, borde det vara VF som är ansvariga för graven. UM och UK i församlingen har både tvättat rent gravstenen och fyllt i bokstäverna med guldfärg vid ett flertal tillfällen under de senaste åren. Syster Rakel Björklund/Persson har också besökt graven och satt blommor, tvättat och fyllt i med guldfärg etc. liksom jag själv.

 Jag vet att det finns personer i staven som genom åren har varit i kontakt med missionärernas familjer i Utah, men jag minns inte vilka. När jag besökte Phoenix, Arizona för några år sedan,träffade jag en kvinna med foton på sin förfader, som togs i Göteborg. Hon hade också denne förfaders dagbok som jag fick läsa, och där skriver han att hans kamrat blev sjuk, hostade väldigt mycket, sängliggande, men flera vänliga medlemmar besökte missionärerna och gjorde vad dom kunde för att hjälpa den sjuke missionären. Han skriver sedan att en morgon så var hans kamrat död, och att alla medlemmarna i Göteborg sörjde, liksom alla missionärerna i den skandinaviska missionen. Missionspresidenten kom upp från Köpenhamn och en begravningsgudstjänst hölls i Göteborg för medlemmar och missionärer. Det hölls fina tal, vittnesbörd, musik etc. 

Jag minns inte om det var Äldste Qvist eller Jensen som hade dött, men troligtvis äldste Qvist. Minns inte vad denna släkting i Phoenix hette, men jag skulle kunna ta reda på det eftersom familjen jag bodde hos i Phoenix vet vem det var som kom över med dagboken och fotona från Göteborg. Denne släkting som var med om sin kamrats död, blev sedan sjuk också, åkte hem efter avslutad mission, men dog kort tid därefter om jag minns rätt. Familjen sa att orsaken till att han dog var p g a hans sjukdom ifrån sin mission i Sverige.

Visst är det sorgligt när missionärer dör på sin mission och många gör också det. Föräldrar skickar iväg sina ungdomar och de kommer aldrig hem, eller kommer hem i en kista.

IMG_0589 IMG_0587

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Kyrkans historia, Mission och evangelisation, Personporträtt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s