Jag följer Jesus

jesus-is-my-bossDebatten flödar i tidningar och på internet om Ulf Ekmans beslut att bli katolik. En del personer är jättepositiva, andra avvaktande, och en del är rejält negativa och hatiska.

Kristna i olika läger har vitt skilda åsikter om saken, och inom ett och samma samfund kan man finna en mångfald av åsikter. Det ställs många frågor om allehanda teologiska frågor som det tvistats om i snart 2000 år.

Eftersom nu Ekman kommer att konvertera, slutar han då upp med att följa Jesus? Är det bara den som stannar kvar i Livets Ord som följer Jesus? Är det möjligt att följa Jesus om man gör som Ekman och blir katolik? Eller är det bara möjligt att följa Jesus om man ansluter sig till en evangelikal församling?

Kan en katolik tro på Jesus och följa honom, och sedan stanna kvar i den Katolska kyrkan. Evangelikaler brukar sprida missuppfattningen om att katoliker tror på Maria och inte på Jesus. Men vilka är det som sprider detta? Det verkar som att fd katoliker, ex-katoliker, som numera är evangelikaler som är ursprunget till denna information. Min tolkning av detta är att de talar i egen sak och att just de kanske trodde på Maria och inte på Jesus.  En parallell är missuppfattningen att mormoner tror på Joseph Smith och inte på Jesus.

I fokus ligger frågan om hur den Helige Ande leder människor. Evangelikaler anser ofta, inte alltid, att enda sättet att följa Jesus är att bli medlem i en evangelikal församling. Det är Guds A-plan, och alla andra vägar är plan B, C, D osv eller inte alls Guds plan.

Själv börjar jag bli allt mer och mer övertygad om att Ekman följer Jesus då han blir katolik och att det är Guds A-plan. Jag förstår mycket väl att inte alla håller med mig, för det är en ganska så kontroversiell åsikt hos en del personer som hörs vitt och brett på internet och i tidningar.

I och med Ekmans konvertering så visar han att även om en person har en tro som är mycket stark och trosviss, så innebär det inte att personen alltid har rätt i allting. För det som vi människor uppfattar som tro är egentligen känslomässiga övertygelser som bygger på subjektiva upplevelser.

Ju mer teologi man studerar, desto mer inser man att saker och ting inte alls är så tvärsäkra. Det som man var tvärsäker på för 100 år sedan kan med vetenskapens hjälp ha blivit bevisats vara fel.

Numera så byter folk samfund mycket lättare än förr, och oftast så är inte den teologiska tolkningen den mest avgörande. Lättast är det att byta samfund då man byter bostadsort.

När min käre avlidne pappa gick i skolan i sin ungdom så fick han veta av läraren att atomen är odelbar och att det är universums minsta beståndsdel. Idag skrattar vi åt detta. Numera vet vi att en atom består av många små beståndsdelar. Av detta kan vi lära oss att saker och ting som vi idag tar för självklart mycket väl kan vara helt fel.

Detta gäller inte endast naturvetenskap, utan även inom teologins område. För vi vet inte allting. Ingen gör det förutom Gud.

Det är först när vi dör som vi kommer att få veta mer om de teologiska spörsmålen, och upplevelsen av döden kommer att omforma oss och vi kommer alldeles säkert få mera insikt än vi har nu. Då, om inte förr, så kommer vi att klamra oss fast vid Jesus som om han vore den enda livbojen i hela livet och som allting är beroende utav.

http://www.dagen.se/opinion/debatt/ekmans-beslut-skapar-forvirring/

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Missuppfattningar, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s