Är det skuldkänslor som drivit Ulf Ekman till att bli katolik?

Ulf EkmanMånga känner nog till berättelsen i Apostlagärningarna om Paulus och hans omvändelse på Damaskusvägen.

Han var en ung välutbildad man som hade ambitioner om att bli en viktig religiös ledare i sitt samhälle. Och på den tiden så var det på modet att förfölja kristna. Det kunde till och med handla om att kristna blev torterade och mördade, så det var inte några små bagateller som det handlade om.

Paulus fick i uppdrag att förfölja kristna hänsynslöst av de religiösa ledarna. Han såg det kanske som ett steg i sin religiösa karriär då ledarna visade att de litade på honom.

Tiden gick och Paulus förföljde de kristna som hade det mycket svårt. Men en dag så stoppade Jesus honom. Nu var det nog! Paulus måste ha översköljts av skuldkänslor när han insåg att de kristna hade rätt och han hade totalt fel.

Paulus omvände sig och försökte att ansluta sig till de kristna. Detta var inte lätt för honom eftersom de var väldigt misstänksamma mot honom. De visste vad han gick för och hade all anledning att inte lita på honom. Tillslut så blev han allt mer och mer accepterad av en del av dem, och apostlarna tog emot honom nådigt.

Men eftersom Paulus hade röjt rejält bland alla judekristna så koncentrerade han sin mission till hedningarna, för de hade inte blivit förföljda av honom. För det är inte lätt att bedriva mission bland människor som är misstänksamma, och resultatet skulle bli klent och knappt några omvända alls.

Ulf Ekman har i dagarna sagt offentligt att han och hans hustru ska bli katoliker i vår. De kommer att ansluta sig till den grupp som förföljdes mest av Ulf Ekman. Katoliker var som Satan själva och de var besatta och katoliker och andra för Ekman misshagliga (mormoner mfl) fick utstå exorcism offentligt för att befrias från onda andar.

Jag tror att Ekman via sina olika upplevelser i livet började att känna allt mer och mer skuldkänslor då han insåg vad han gjort. Han hade förföljt personer som älskar Jesus som sin Herre och Frälsare, och allt mer och mer insåg nog Ekman att i och med detta så förföljde han Jesus, den som var hans egen Herre och Frälsare.

En av de saker som vi behöver lära oss i livet är att älska våra fiender, dvs dem som vi själva uppfattar som våra fiender. Och under ett tiotal år så genomgick Ekman en process då hans stereotypa åsikter om katolikerna rasade och föll i bitar allt mer och mer, och han såg deras kärlek till Jesus, deras sätt att tänka, traditioner och liv.

Ibland, inte alltid, verkar det som att Jesus vill att man ska ansluta sig till fienden som egentligen inte alls var en fiende. Jag vill inte alls påstå att detta alltid måste ske. När det gäller Ekman så verkar det som att han ansåg att det var nödvändigt.

När det gäller mig själv så hajade jag till rejält när jag upplevde att Jesus ville att jag skulle bli medlem i Mormonkyrkan, en av de grupper som jag hade som målgrupp för min evangelisation. De var ju en av de grupper som jag skulle missionera bland och omvända. Jag använde stereotypiska uttryck som ”en annan Jesus”, ”sekt” och allt annat som fortfarande hörs i media ibland. Nuförtiden är det mera bättre i media och det blir allt mer och mer objektiv och neutral då det skrivs om Mormonkyrkan.

Per Kornhall skriver idag i Aftonbladet om Ulf Ekman, och han gratulerar Ekman till det beslut som tagits. Han kommer att slippa vara en så upphöjd ledare, en profet och apostel inom trosrörelsen i världen.

Mycket av den framgång som Livets Ord och trosrörelsen har haft kommer från Ekman och vad han har sagt, skrivit och gjort. De kommer säkerligen att klara sig bra utan honom, men det kommer att lämna ett mycket stort tomrum. Det är en mycket stor personfixering vid honom som han nu kommer att slippa. Hans trosvisshet gjorde att många av åhörarna svalde allt mer hull och hår.

Vad kommer nu att hända med alla inspelade predikningar, böcker och annat som Ekman producerat. Ska allt slängas bort nu eftersom han inte tror på det längre?

Vad skulle ske om Mormonkyrkans profet eller någon av apostlarna konverterade till en annan kyrka? Jag tror att det skulle bli ganska mycket reaktion, men inte som sker nu med Ekman. Det har skett att en apostel har hoppat av.

Ekman uppfattades av folk som perfekt och upphöjd och att mycket av allt som skedde hade sitt ursprung hos honom, att han i det närmaste var ofelbar. Han hade rätt och de som inte trodde på honom hade fel.

I Mormonkyrkan så är inte profeten eller apostlarna upphöjda och ofelbara. De gör misstag ibland. De tänker på att kung David i Gamla Testamentet var en profet som definitivt inte var fullkomlig. Han gjorde fel och misstag som var hårresande, men var trots detta Guds språkrör här på jorden.

Dessutom så finns det i Mormonkyrkans teologi inbäddat att inte all sanning finns i Mormonkyrkan utan att det finns mycket mer uppenbarelse att vänta, uppenbarelse som redan finns uppenbarat i andra kyrkor och religioner.

Alla sanning tillhör Gud och ingen organisation har patent och ensamrätt på den. Ingen religion eller kyrka har alla andliga pusselbitar nu redan, inte ens Mormonkyrkan. Mormonkyrkan vill tro att den har lite fler sanna pusselbitar än andra, men det betyder inte att andra inte har några alls (de kan ha väldigt många faktiskt).

Mormonkyrkans organisation liknar den Katolska kyrkans i mångt och mycket och liknar inte alls Livets Ord. Det är därför som det inte skulle bli samma effekt om någon av  apostlarna eller profeten bytte kyrka.

Mormonkyrkan svartmålar inte heller andra kyrkor eller religioner. Detta påstående gäller vår tid. Annat var det under kyrkans barndom då det var väckelse i USA och predikanter från olika kyrkor predikade svavelosande predikningar. Detta gjorde även Joseph Smith tycker jag då man tänker på den första synen. Han var ett barn av sin tid. Fast Smith ansåg inte att bara mormoner var frälsta. Han ansåg att de allra flesta, ja nästan alla kommer till himlen. Så Smith var inte alls svartvit i sitt synsätt om man jämför med hur andra var på den tiden. Detta var en av de orsaker till att mormoner blev förföljda.

Det har antytts av en del mormoner förr att den Katolska kyrkan troligen är Djävulens kyrka.  Detta åsikt hör jag inte, så den åsikten har nog försvunnit.

Ekman å andra sidan har betett sig som de gjorde på 1800-talet. Alla skulle inte alls komma till himlen, utan de flesta skulle hamna utanför. Helvetets portar är öppna och bara några få invigda kommer till himlen. Det är detta som kallas för klassisk kristen tro.

Jag tror att Ekman blev trött på att tro på detta viset. Nuförtiden så säger katolikerna rent ut att de tror att de allra flesta kommer till himlen. De tror med andra ord precis som mormoner gör, och kul är väl det. Allt handlar om hjärtats inställning oavsett vilken kyrka, samfund eller religion som man fysiskt tillhör.

En riktig katolik tror att även mormoner kan komma till himlen. Det innebär att Ekman sällar sig till samma synsätt som Billy Graham. Katoliker tror inte alls att mormoner är besatta och att Mormonkyrkan är Satans kyrka. Ekman idag är med andra ord en mycket mera sympatisk person än han var förr, speciellt för mormoner och andra som förr ansågs skulle ha hamnat i helvetet där de skulle brinna för evigt.

Jag håller med BDP som är en av våra gästkrönikör som skrev för fyra dagar sedan: ”Nästan lika sensationellt som när Drottning Kristina konverterade och blev katolik…”

Så, lycka till Ulf Ekman med familj. Jag och många andra önskar dig Guds rikaste välsignelse i ditt fortsatta liv.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article18531423.ab

 http://www.dagen.se/vardag/kyrkohistoriker-ekmans-beslut-ar-varldsunikt/

http://mormonlady.se/ulf-ekman-lamnar-livets-ord-och-blir-katolik/#comment-1277786403

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Frälsning, Joseph Smith, Kyrkans historia, Mission och evangelisation, Missuppfattningar, Mormoner är kristna, Profeter, profetior, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor, Teologi. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Är det skuldkänslor som drivit Ulf Ekman till att bli katolik?

 1. BDP skriver:

  Vilken apostel hoppade av?

  Gilla

 2. janne skriver:

  Räknas vårt dop om man konverterar till katolisismen?

  Var Paulus Apostel som vi ser på apostlar idag,eller skrevs en stor del av NT av en missionär?

  19 I was answered that I must join none of them, for they were all wrong; and the Personage who addressed me said that all their creeds were an abomination in his sight; that those professors were all corrupt; that: “they draw near to me with their lips, but their hearts are far from me, they teach for doctrines the commandments of men, having a form of godliness, but they deny the power thereof.”

  Ganska tuffa ord kan man tycka.
  Kan det sammanfattas i människoläror och avsaknad av myndighet?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s