Det kom ett email från SEA:s generalsekreterare angående Ulf Ekman

SEADet är inte varje dag som det kommer email från evangelikalerna. Gunnel fick ett nyss. Hon känner sig förundrad över att någon tar sig tid till att leta upp henne, för hon har aldrig haft kontakt med Svenska Evangeliska Alliansen (SEA) tidigare.

Det kom från Stefan Gustavsson som är generalsekreterare i SEA. Länk nedan till hans artikel som handlar om Ulf Ekmans övergång till Katolska kyrkan.

Sett ur en evangelikal synvinkel så står Katolska kyrkan nästan lika långt bort från dem som Mormonkyrkan gör. Det betyder att man tolkar bibeltexten olika i vissa frågor och behandlar den historiska traditionen olika.

Ulf Ekman med fru känner sig kallade av Gud att bli medlemmar i den Katolska kyrkan. Det finns många grupperingar inom den, även karismatiska katoliker som talar i tungor. Så Ekman kommer att känna sig som hemma där.

Jag tycker nog att Ekman kunde ha vidareutvecklat lite mer om hans ansvar då han sårat personer. Det blev lite snabbt och svepande, precis som en bikt hos en katolsk präst. Ekmans framgång inom kristenheten beror på att han har haft en vässad penna och svartmålat andra och demoniserat dem. Det är därför som han är känd och framgångsrik.

Visst, det går att få förlåtelse för, men jag tror inte att folk köper förlåtelsen på en gång om de inte ser att han menar vad han säger. Han behöver vidareutveckla detta en hel del anser jag.

Han och andra ledare har skadat ganska så många människor med sin offentliga exorcism. Då fick sig både katoliker, mormoner och andra sig en mycket het slev och demonbesatta skulle befrias med hjälp av predikanter och bibellärare som skrek i krigstungor.

http://www.sea.nu/viewNavMenu.do?menuID=55&oid=85589

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Samfund, kyrkor och religioner. Bokmärk permalänken.

39 kommentarer till Det kom ett email från SEA:s generalsekreterare angående Ulf Ekman

 1. Magnus Ifver skriver:

  Inte en chans att vi evangelikala ser katoliker som nästan som lika långt ifrån oss som mormoner. Katolicismen är betydligt närmre oss och är i grunden en kristen tro som sedan blivit påspätt av en del villäror som riskerar att flytta fokus från Jesus och korset. Dock när det handlar om mormonism så menar ju vi på att det handlar om en helt annan religion.

  Gilla

  • janne skriver:

   Där har Magnus rätt.
   Skulle själv ha dratt på mer vad gäller Katolocismen,men dock.

   Gilla

  • Mormonlady skriver:

   ”Vi evangelikaler”??? När blev du utsedd till talesperson för alla? I USA så tycker inte så värst många evangelikaler som du. Det är mest vita yngre och medelålders män som tycker som du. Majoriteten tycker som Billy Graham, dvs att mormoner är kristna.

   Gilla

   • janne skriver:

    Mormoner och evanglikaler har två helt olika sätt att se på vem jesus är.
    Att vi båda ser oss som kristna beror på att vi båda ser det ur vår egen synvinkel.
    Men någon större likhet mellan våra ”Frälsningsplaner” finns tyvärr inte.
    Så till vida inte en av oss omvärderar sin lära .

    Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    Precis så. evangelikaler och katoliker delar samma syn på de allra flesta grundläggande doktriner som t ex vem Jesus är. På alla dessa doktriner skiljer sig mormoner kraftigt från både katoliker och evangelikaler. Därav är grunden samma för oss och katoliker men det är alltså här mormoner skiljer sig som mest. (Sen när det gäller Billy Graham så har väl han aldrig sagt att mormoner är kristna utan han har bara tagit bort dem från sektbenämning…och detta av politiska skäl- inte religiösa)

    Gilla

   • janne skriver:

    Håller med dig där.
    Saken är den att det hela beror på viken sorts mormonism vi talar om.
    !800 tals mormonteologi är helt olika andra kristna.
    2000 tals mormonteologi går enligt min mening mer och mer mot de andra kristna.
    Frågan som måste ställas är .Hade de så fel i så mycket ,de profeterna som vi hämtar vår auktoritet från att kunna fortsätta den återupprättade kyrkan?
    Om de inte hade fel:Var håller vi då på att hamna som mormoner om vi hela tiden distanserar oss från dem?

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Vi lever i 2000-talet och ska med andra ord anpassa oss till denna tid. Vi ska inte göra som Lots hustru, som inte kunde låta bli att se sig om bakåt. Hon förvandlades till en saltstod.

    Gilla

   • janne skriver:

    Lots hustru?
    Hon önskade sig tillbaka till Sodom och Gomora.
    Var finns paralellen med Joseph Smith?

    Gilla

   • BDP skriver:

    Men Janne, alla kyrkor förändras ju med tiden! T.o.m Katolska kyrkan har ju erkänt och bett om ursäkt för fel och misstag och övergrepp som skett i deras historia. Ska inte mormonkyrkan kunna göra detsamma? Du menar väl inte att kyrkan envist ska hålla fast vid 1800-tals ideologi av princip? Ska man återinföra polygami och förbudet mot svarta? Bara för att poängtera att de gamla ledarna hade rätt i precis allting och var ofelbara?

    Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    På vilket sätt menar du att mormonteologin förändrats? Jag tycker i stort sett den enda förändringen är sättet att uttrycka sig. Mormonism har inte närmat sig kristendom doktrinärt utan låter bara mer likt.

    Gilla

   • janne skriver:

    Så är det kanske.

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Linda Bergling skriver:

    ”Protestantisk evangelisk tro skiljer sig väldigt mycket från katolsk lära, i väldigt många stycken: Synen på bibelordet, traditionens plats, frälsningen, läroämbetet, nattvardssynen, sakramenten, Marias ställning i kyrkan, helgondyrkan, påvens ofelbarhet, läran om successionen, läran om celibat, skärselden, med mera.”

    http://www.dagen.se/webbdebatt/en-enhet-som-inte-bar-till-rom/

    Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    Precis så är det men vad vill du säga med det där? Alla dessa saker riskerar att flytta fokus från Jesus.

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Grunden är att Jesus Kristus är Guds Son, vår Herre och Frälsare, och att det är pga Jesu försoningsverk som vi människor kan ha gemenskap med vår himmelske Fader.

    Jag upplever nog att du har fastnat i tankesättet som mormoner hade förr på 1800-talet. Fast vi har lämnat den tidsandan med allt vad som det innebär.

    Gilla

   • janne skriver:

    Ja ,så är det säkert.
    Frågan är bara om det var tidsanda eller återupprättad sanning.
    Var det tidsanda så kan det väl lika bra vara tidsanda av idag.
    Finns snart inte mycket kvar av det gamla.
    Men det är en helt annan historia som kan diskuteras på ett annat inlägg.
    Håller med om att grunden är Jesus Guds son.Men redan där kommer jätteskilnaden mellan oss och alla de andra kristna.För dem är inte Jesus Guds son/vår storebror i föruttillvaron.Med vår grundinställning så kan jag förstå Magnus åsikt.
    Huruvida han har rätt är en annan sak.

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Att tro på föruttillvaron är inte frälsningsgrundande.

    Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    Nej men att tro på Jesus ÄR det. Vi har två helt olika Jesus. Antingen har båda fel eller bara en rätt. Bibeln säger också att även om man säger sig tro på Jesus så är det inte frälsningsgrundande. Det beror till stor del på att en del tror på FEL Jesus dvs en Jesus som inte Bibeln presenterar. Fel Jesus = ingen Jesus

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Det finns bara en Jesus Kristus, den som det står om i Bibeln.

    Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    Så sant. Men bevisligen tror du och jag inte på samma Jesus. Antingen har båda fel eller bara en rätt. Båda kan inte ha rätt

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Jesus kan inte delas upp. Om några tror att han hade randiga kläder, andra att han hade rutiga, mönstrade eller enfärgade, det är oviktigt. Lärjungarna som vandrade med Jesus hade lite olika funderingar om honom, men de höll sig till honom och följde honom efter bästa förmåga. Jesus är huvudpersonen, inte vi.

    Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    Om Jesus har randiga kläder är oviktigt. Men det är inte oviktigt om Jesus vår äldre broder.

    Gilla

   • janne skriver:

    Ledsen men synen på Gud och Jesus är större än mönstret på kläderna.
    Hur många kristna håller med om att Gud har en kropp av kött och ben?
    Det är en helt annan syn på Gud och en helt annan syn på Jesus.
    Och följdaktligen en helt annan syn på frälsninsplan.

    Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    Precis så! Om vi inte kan vara överens om det som skiljer oss så blir det svårt att diskutera.

    Gilla

   • samara skriver:

    Självklart är det samma Jesus, det finns bara en jesus ju, om vi nu säger att mormonkyrkan inte skulle tro på de andra kyrkornas jesus, utan en annan kille, varför ge honom samma namn då ?

    Det är samma gud också, oavsett om man är mormon, katolik eller muslim. f

    Gilla

   • janne skriver:

    ”Hör Israel Herren din Gud,Herren är en”.
    Men det hindrar oss inte från att ha olika uppfattningar om Honom.
    Tyvärr.

    Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    Det är klart det inte kan vara samma Jesus eller samma Gud eftersom vi beskriver honom på helt olika sätt. Om du nu heter Samara och jag beskriver dig på ett helt annat sätt så talar jag nog om en annan Samara.

    Gilla

   • janne skriver:

    Men ser du skillnaden på hur mormoner och andra ser på Jesus?
    Det blir ett helt annat sätt att se på det och en helt annan frälsningsplan.

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Det finns så många olika slags evangelikaler. Det är inte en homogen grupp där alla tycker likadant.

    In 1997, Graham came under fire after appearing on Robert Schuller’s Hour of Power and stating that whether an individual comes from “the Muslim world or the Buddhist world, the Christian world or the non-believing world, they are members of the Body of Christ.”

    “I think the Body of Christ, which comes from all the Christian groups around the world, or outside the Christian groups —  I think everybody that loves Christ or knows Christ, whether they’re conscious of it or not, they’re members of the Body of Christ,” he said. “They may not even know the name of Jesus, but they know in their heart that they need something that they don’t have, and they turn to the only light that they have. And I think that they are saved, and that they are going to be with us in heaven.”

    When Schuller replied, “This is fantastic! I’m so thrilled to hear you say that. There’s a wideness in God’s mercy,” Graham agreed, “There is.”

    Gilla

   • janne skriver:

    Tror kyrkan fortfarande på det budskap som gavs i första synen beträffande hur Jesus såg på de andra kristna kyrkorna?

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    JS befann sig i ett sammanhang där det var en frikyrklig väckelse där många predikanter från olika samfund höll på och predikade rätt så svavelosande predikningar på massmöten. Jesus ville att han inte skulle ansluta sig till dem utan istället starta en kyrka som hade en lika dan organisation som fanns i Nya Testamentet.

    https://www.lds.org/topics/first-vision-accounts?lang=eng

    Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    Du menar att Joseph själv inte predikade svavelosande predikningar? Typ ”de ärar mig med mina läppar men deras hjärtan är långt ifrån mig…alla deras präster är korrupta osv”?

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    De var alla barn av sin tid och de höll alla på med svavelosande predikningar, oavsett om det var lutheraner, metodister, baptister, mormoner osv.

    Gilla

   • janne skriver:

    Men hur många sade att Jesus besökt dem och sedan citerade vad Jesus sagt till dem?
    Var Jesus också en produkt av 1800 talet?

    Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    Varför skulle då Joseph ansluta sig eller grunda en ny kyrka som också predikar svavel när han nu inte skulle ansluta sig till någon annan kyrka som du menar predikar svavel?

    Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    De skjuter förbi frågan. Janne frågade om du förstår att vi har en helt annan Jesus än vad mormoner har. Förstår du det?

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    På 1800-talet skulle du få höra ofta att olika samfund och grupper beskyllde varandra för att inte tro på samma Jesus. Det är 1800-talsprat. Janne vet hur det var på 1800-talet och hur det är nu.

    Gilla

   • janne skriver:

    Men den viktiga frågan är väl vem Jesus ÄR.Inte vad olika grupper hade för uppfattning.
    Är vi alla inklusive Jesus andebarn från föruttillvaron till en Gud med kött och ben .Eller talar vi om Gud och Jesus som en Gud och ingen föruttillvaro för oss andra.
    Det ger två helt olika frälsningsplaner.Detta är vi väl överens om ialla fall?
    Det är igentligen bara det jag ville framföra.

    Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    Du skjuter förbi frågan en gång till. Med det sagt kan jag bara tolka det som att du inte förstår den här viktiga frågan.

    Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    Precis så.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s