Internationella kvinnodagen idag 8 mars 2014

temaIdag är det den internationella kvinnodagen. Årets  internationella tema är inspirerande förändring.  Det innebär
att man  kräver en utmaning mot status quo för kvinnors jämställdhet och uppmärksammar inspirerande positiva förändringar för kvinnor.

För mig som svensk kvinna känns frågor om tvångsindelad föräldrafrihet inte som ett bejakande av kvinnor. Som kvinna anser jag att jag själv är fullt kapabel att själv fatta beslut i frågan, utan att staten ska lägga sig i. Som kvinna ska jag själv ha rätt att definiera vad som är viktigt för mig.

Det som känns angeläget och viktig för mig är hur svenska samhället behandlar kvinnor som våldtas. I vårt land finns knappt våldtäkt kvar som begrepp. Det räcker inte med att säga nej, det räcker inte med att ha blivit svårt misshandlad, det räcker inte med att ha fått lågt blodsocker och hamnat i ett hjälplöst tillstånd. Jag blir förtvivlad när jag läser tidningarna om dagliga våldtäkter där kvinnor ifrågasätts trots att de uppger att de sagt nej, trots gruppvåldtäker, trots grov misshandel, trots sjukdom….

Sverige har flest anmälda våldtäkter i Europa, men ligger dåligt till när det gäller att klara upp våldtäktsbrott. (Källa: DN 090427)

Något annat som drabbar kvinnor är våld relaterat till alkohol. I Fryshuset i Stockholm firas idag den Internationella kvinnodagen utan alkohol. Detta som en ”solidaritetshanding med de kvinnor som drabbas av alkoholrelaterat våld.” (Källa: Accentmagasin.se 140307. Alkoholfritt på Fryshusets kvinnomässa den 8 mars)

Som medlem i Jesu Kristi Kyrka känner jag att både kyrkans kyskhetslag och visdomsordet finns där för mig som kvinna och bevarar mig från att kränkas som kvinna. Som kvinna i kyrkan är jag också fri att verkligen vara kvinna och bejakas att vara hemma med mina barn och ha familjen i centrum. Att vara kvinna för mig är både rätten att själv bestämma över mitt liv,  att ha lika rättigheter på t ex arbetsmarknaden som männen och att inte behöva utsättas för kränkningar.

http://mormonlady.se/internationella-kvinnodagen-idag/

http://www.internationalwomensday.com/theme.asp#.UxrSUfjfs-w

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Högtider och evenemang, Kvinna/feminism, Livet som mormon. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Internationella kvinnodagen idag 8 mars 2014

  1. Mormonlady skriver:

    Det är rent ut sagt förskräckligt vilken syn som lagstiftningen tydligen har när det gäller våldtäkt. Vanligt folk anser att det är våldtäkt om kvinnan är passiv, säger nej eller gör motstånd på ett eller annat sätt.

    Som det nu är så kommer argument om att kvinnan nog ändå gillar ”bonding” och dyligt, dvs att hon gillar att bli piskad, slagen eller att ha hårt sex. Hårt sex, det gillar inte alls den stora majoriteten av kvinnor alls, så det är rent ut sagt dravel då dessa argument kommer upp. Fruktansvärt faktiskt. Ska kvinnor behöva ha som rutin att spela in ett medgivande från sin partner varje gång som de har ömsesidig sex, så att kvinnan därefter kan hänvisa till detta?

    Just nu är Sverige ett helt upp och nervänt land i frågan om vad som lagstiftningen säger är våldtäkt. Männen åker ju inte fast. Inte klokt faktiskt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s