Pastor emeritus Yonggi Cho har dömts till tre års fängelse för förskingring

image (23)Dr. Paul (David) Yonggi Cho , grundaren av världens största pingstförsamling (1 miljon medlemmar) som finns i Sydkorea, har dömts till fängelse i tre år för förskingring. Han blev dömd för trolöshet mot huvudman och skattesmitning.

Hans son var i penningknipa och behövde hjälp, och då tog Yonggi Cho kyrkans pengar och köpte aktieposter i sonens företag för fyra gånger marknadsvärdet. Hans försvar? Att säger att han inte gjorde fel med avsikt utan att han blev lurad.

Han har orsakat församlingen Yuido Full Gospel Church i Söul en ekonomisk förlust på 12 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 87 miljoner kronor.

Jag kommer ihåg när jag läste om hur Yonggi Cho sökte Gud på 1950-talet då han bad innerligt om att få en cykel som han behövde jättemycket, men han fick aldrig bönesvar. Det var under den tid som han studerade på Bible College.

Han frågade Gud varför, och fick svaret att han inte var specifik nog. Gud visste inte vilken cykel han ville ha, för det fanns så många olika sorters cyklar att välja mellan.

Det var först när han bad om att få en blå cykel som han fick bönesvar. Han ville ha en blå 10-växlad American Schwinn-cykel, dvs den bästa som man kunde få på den tiden. Inte lång tid därefter så gav en pensionerad missionär som skulle lämna Korea honom en nästan ny sådan cykel.

Sedan dess har det hänt mycket. Yonggi Cho har medan han byggde upp församlingen Yuido Full Gospel Church i Söul placerat sin familj och släktingar på viktiga poster i församlingen, mjölkat församlingen på en massa pengar då han har haft det svårt med att separera sina privata pengar och församlingens.

Det var tillslut 29 av de äldste i församlingen som fick nog och drog honom inför rätta.

Det finns några evangelikala giganter i världen, de är jättar bland alla andra berömda evangelikala ledarna. Det är bland annat Paul (David) Yonggi Cho i Sydkorea med världens största pingstförsamling med 1 miljon medlemmar, Billy Graham som är den mest tongivande i Amerika och som har välsignat de allra flesta av USA:s presidenter vid deras tillträde, och Reinhard Bonnke som har massmöten i Afrika där han predikar för flera hundra tusen personer på varje möte och mer än 75 miljoner personer har blivit frälsta på hans möten.

The Grace of Giving: Unleashing the Power of a Generous Heart

http://www.christianitytoday.com/gleanings/2014/february/founder-of-worlds-largest-megachurch-convicted-cho-yoido.html

http://www.dagen.se/nyheter/yonggi-cho-domd-till-tre-ars-fangelse/

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekumenik, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Pastor emeritus Yonggi Cho har dömts till tre års fängelse för förskingring

 1. janne skriver:

  Han satt väl högst upp och behövde ingen som kontrolerade honom.

  ”Men å andra sidan så har de en väldig kontroll på pengarna i vår kyrka, och det känns väldigt skönt och tryggt.”

  Ja visst.Men lite kul skulle det vara att få reda på hur mycket som flytet in och ut och till vad.

  Gilla

 2. Bahra skriver:

  De skulle behöva ett bättre ekonomiskt kontrollsystem, kanske likt vårt med teckningsrätter (måste alltid vara två olika personer som godkänner) avräkning mot givarna etc etc, för att undvika sådan här förskingring.

  Gilla

  • Mormonlady skriver:

   Sant, Mormonkyrkan är väldigt byråkratiskt. Med det systemet så finns det förstås nackdelar, man kan uppleva det hela som vår klassiska svenska byråkrati. Men å andra sidan så har de en väldig kontroll på pengarna i vår kyrka, och det känns väldigt skönt och tryggt. Speciellt för alla dem som faktiskt betalar tionde och mer därtill.

   Gilla

 3. Gunnel Troberg skriver:

  Men alltså – läste du på bibelskolan tillsammans med honom?? Träffade du Paul?? Såna här personer finns det tyvärr överallt. Judas lär ju också ha förskingrat pengar som Jesus och lärjungarna fick in….

  Gilla

  • Mormonlady skriver:

   Nej, han är nog den mest kände evangelikala ledaren i världen förutom Billy Graham. Det är en så hiskelig mängd med pengar som det handlar om, så det är rent ut sagt ofattbart.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s