25-i-topp januari 2014

image (18)

Varje månad så tittar jag intressant på vad som läses här på bloggen. En sak som jag har märkt är att det tar tid för nya inlägg att få läsare. De behöver finnas till och gro och bli vän med Googles spindlar, och det tar längre tid än man tror.

Det är inte en given sak att nya blogginlägg är de som läses mest. Det behövs riktigt dagsaktuella saker för att det ska ske. Annars så finns det ett antal blogginlägg som alltid är populära, månad ut och månad in.

Bilden 25-i-topp januari 2014 visar var Google Analytics har mätt under 1-31 januari 2014. Det är inte alltid så lätt att begripa sig på Google Analytics och all statistik, så jag fördjupar mig inte i den.

Det första jag lärde mig var skillnaden på sidvisningar och unika sidvisningar. Det man mäter är IP-adressen och om den dyker upp flera gånger eller ej under tidsperioden. Om sidvisningarna är fler än antalet unika sidvisningar, ja då läses sidan ifrån samma IP-adress flera gånger. Förklaringen är nog att fler än en kan ju vara uppkopplad på samma IP-adress hemma eller på kontor.

Sen kan ju samma person ha flera olika möjligheter till att gå ut på internet och läsa bloggen. Man har kanske fast bredband, en läsplatta och en mobil som man kan surfa på. Det blir tre olika IP-adresser för samma person. Så man kan inte egentligen veta hur många personer det handlar om egentligen, men min tröst i det hela är att alla som mäter statistik har samma problem. Lika för alla med andra ord. Men det är inte så troligt att en och samma person läser samma sak flera gånger. En och annan kanske, men inte de allra flesta.

Jag lärde mig efter ett tag att Google Analytics inte räknar tiden alls när en läsare dyker upp på bloggen och börjar att läsa. Google Analytics registrerar bara när läsaren byter sida på bloggen och läser en ny andra sida. Då mäts tiden på första sidan, men den andra mäts inte alls. Den andra sidan kommer bara att mätas om läsaren byter till en tredje sida, men då mäts inte den tredje. Krångligt, eller hur? För under ett par år så förstod jag inte alls varför Google Analytics visade läsare som hade varit 0 sekunder på en sida. Detta gav mig huvudbry under en lång tid tills jag begrep hur det var.

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Forskning och vetenskap, Media, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till 25-i-topp januari 2014

  1. bdp skriver:

    Intressant. Och hur ser statistiken ut i ett längre perspektiv? mest lästa artiklarna någonsin?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s