Vegetarisk måndag

david

Daniel i Gamla Testamentet säger Nej tack till kött.

Februari har blivit en speciell månad för mig. För trettio år sedan, jag vet inte vilken februaridag det var exakt, gick jag över till att bli vegetarian. För tjugotre år sedan, den 16 februari, blev jag medlem i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga.

Lite kan jag känna att jag för min del fattade två bra beslut som har gjort mitt liv mycket mer glädjerikt. Något som jag känner är att kropp och själ intimt hänger ihop, när jag läste medicin så talades det om parasympatiska systemet som en länk mellan kropp och själ.

Hur mitt liv hade sett ut som köttätare vet jag faktiskt inte, men jag har två syskon som har dels reumatism dels fibromyalgi och artros. Jag inbillar mig att min kost bidragit mycket till att jag är såpass frisk som jag ändå är. Till dags datum har jag inte varit sjukskriven en enda dag i mitt liv.

I kyrkan blir vi via Visdomsordet i Läran och Förbunden uppmanade till att äta sparsamt med kött. Det står t om att vi bara ska äta kött vid hungersnöd och vintertid. Nu är detta ett råd och ingen befallning och i själva verket äter medlemmar i kyrkan säkerligen lika mycket kött som ickemedlemmar.

Det finns en kampanj som heter Köttfri måndag. Där uppmanas vi att hoppa köttet på måndagar för att leva ett sundare liv, medverka till en mer uthållig livshållning och för djurens väl. Naturligtvis är det inte helt lätt att komma på vad man ska äta alltid, men läget är betydligt bättre än när jag blev vegetarian. För trettio år sedan fanns knappt vegetariska biffar och vegetariska korvar, quorn etc. Då fick man göra sina egna linsbiffar och sojafärs. Idag kan man enkelt byta ut köttfärsen mot quorn, kyckling mot quornfile´er, det finns olika typer av sojakorvar och sojaköttbullar och t om vegetariskt fläsk. För den som vill pröva på vegetarisk snabbmat så rekommenderar jag varmt Jonsborgs grill på avenyn i Göteborg.

För en tid sedan träffade jag på en tjej som berättade om sin kompis hemsida. Den heter vegetarisk måndag och är en superfin sida för den som vill ha tips på vegetariska rätter. Jag hoppas att jag via denna blogg kan göra lite reklam för deras fina hemsida. Nu får jag varje måndag en statusuppdatering på facebook med nya läckra rätter som de de har komponerat ihop.

Mormons flunking word of wisdom

Christian vegetarianism

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Hälsa, L&F, KP, Livet som mormon. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s