Pirkei Avot 1:1

PirkeiAvotÄven den som inte är så bevandrad i judendomen möter med jämna mellanrum oavsiktligt på Pirkei Avot (Fädernas Tänkespråk). Där finns mycket visdom som alla kan ta till sig på vandringen genom livet.

Som kristen och mormon så finns det en öppenhet för andra religiösa gruppers visdom. Gud talar till alla människor och folk, och vi är alla hans älskade barn.

Jag blir ibland lite irriterad när jag möter människor som bara läser litteratur från deras egen tradition. Jag märker att jag inte alls har det tålamod som jag vill ha och jag känner av min ofullkomlighet mycket tydligt. Det gnager liksom i mig, och mina tankar vandrar och jag tänker hela tiden på varför de inte har upptäckt att Gud är så mycket större och att hans vishet och rikedom övergår allt förstånd? Hur ofullkomlig är jag inte då i min attityd? Jag känner mig mycket mänsklig och längtar efter att få uppleva allt det som Jesus talar om i sin vishet.

Precis som i judendomen så har mormoner en tradition av att vi ska vara försiktiga med att döma och inte göra det lättvindigt. För vem är det som vet precis allt och har alla fakta? Inte är det vi människor i alla fall. Bara Gud vet allt, han som ser in i våra hjärtan och rannsakar våra sinnen.

Jag blir alltid inspirerad när jag läser heliga skrifter från andra traditioner än min egen. Det gör att jag får en fördjupad insikt i det jag redan upplever att jag vet. Källan i mig flödar ännu mer då jag ser att brunnen med vatten blivit djupare.

”Be cautious in judgment. Establish many pupils. And make a safety fence around the Torah.” (Pirkei Avot 1:1)

Det är helt naturligt att vi vill sprida våra tankar till andra människor. Hur ska vi göra för att få många troende/elever? Och vem tillhör de? Jesus vill att vi ska lära oss av honom. Jesus är vår rabbi, han är överhuvudet i kyrkan. Det är honom som vi ska lyssna till. Fast hur ofta lyssnar vi verkligen på honom och det som han har att säga? Tänker vi på att det är till oss själva som han talar? Eller vill vi få för oss att det är till alla andra?

Men ibland så kan man komma på sig med att gå i gamla hjulspår. Jag gör det i alla fall. Jag har mina favoritskrifter, favoritmat, favoritprogram på tv mm. När ska jag ha tid med att upptäcka allt annat om jag hela tiden bara ägnar mig åt det som jag gillar? Vanor är till för att brytas, men det känns i ben och märg då man gör det.

Istället för att döma så ska vi älska, för kärleken övervinner allt. Men hur svårt är det inte att älska ibland. Det är så lätt att älska sina vänner, och allt är fantastiskt och fint. Men att älska sina meningsmotståndare? Det är inte lätt alls, och man kan bli väldigt frustrerad medan man försöker.

Hur förändrar man sin livssituation? Det är lättare att ändra på sitt eget beteende än andras. Det är genom att umgås med andra människor som vi slipas och vår kantighet blir mjuk och len. Ju äldre vi blir, desto mer förståelse får vi för andra människor. Det verkar som att Gud har byggt in denna process i oss och att vi lär oss genom att leva.

Man kan se mönstret i Bibeln. Det är därför som Bibeln är så viktig för oss alla. Gud är på något sätt kantig och vass i Gamla Testamentet, men blir allt mjukare och mjukare i Nya Testamentet. Fast egentligen är det inte Gud som har förändrats utan vi människor.

Vår upplevelse av Gud blir allt mer och mer nyanserad. Förr så hade alla människor dragkamp om Gud och alla påstod att Gud var på just deras sida. Men hur ska Gud kunna välja sida? Det är ju upp till oss alla att välja Guds sida.

Men hur gör vi då vi ska välja Guds sida? Det verkar som att det är en daglig kamp just detta att lära sig om Gud och livet. Att studera heliga skrifter kan ge oss ledtrådar som för oss framåt i livet.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pirkei_Avot

http://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/2165/jewish/Chapter-One.htm

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Judendom, Skrifterna allmänt, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s