Manti Te’o

MantiJag såg nu ikväll på Dr Phil som jag oftast gör om jag kan. Gissa om jag höjde både det ena och det andra ögonbrynet, tappade hakan och fick en smärre chock. Det var ett mormondrama av värsta sort.

Manti Te’o blev utsatt för något väldigt fult. En man, Ronaiah Tuiasosopo, lurade honom grundligt genom att skapa en falsk kvinnlig identitet på facebook. De inledde ett internetförhållande som Manti trodde var äkta och Skypade nästan dagligen. Enligt en källa hos familjen Tuiasosopo så var det en ung kvinnlig kusin, Tino Tuiasosopo, som gjorde den kvinnliga rösten och Skypade med Manti. Manti lurades in i en känslomässig relation och blev kär i den falska internetidentiteten. Så småningom så uppdagades sanningen. Vilken soppa, det kan man lugnt säga.

Manti Te’o, född 26 januari 1991 i Laie på Hawaii är en spelare i amerikansk fotboll. Te’o har representerat University of Notre Dame som collegespelare och står till förfogande för lagen ispelaredraften till National Football League 2013. Te’o fick mycket uppmärksamhet för sitt fina spel i Notre Dame och erövrade flera priser för sina insatser. Te’o uppmärksammades även för att han spelade trots två personliga tragedier under hösten. Dels avled hans farmor, dels uppgavs hans flickvän Lennay Kekua ha gått bort i Leukemi vid ungefär samma tidpunkt.

I januari 2013 avslöjades att Te’os flickvän var påhittad och aldrig hade funnits.  Den fabricerade flickvännen medförde stor negativ uppmärksamhet för Te’o som bland annat utsågs till den näst mest hatade idrottsmannen i USA efter Lance Armstrong i en opinionsundersökning genomförd av tidningen Forbes.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Manti_Te’o

http://en.wikipedia.org/wiki/Manti_Te’o

”Catfish” är titeln på en 2010 oberoende dokumentärfilm som följt historien om Nev Schulman när han bestämde sig för att möta ”Megan,” en kvinna som han fått kontakt med och blev förälskad i på nätet. Nev och Megan chattade på Facebook, skickade varandra flirtiga textmeddelanden, och talade i telefon. Allt eftersom deras förhållande utvecklats under en period av flera månader, försökte Nev träffa sin kärlek personligen, men varje gång planer gjordes, hittade Megan en ny anledning att inte fullfölja.

Mot bakgrund av Te’o skandal, är det nog klart vartåt det lutar. Megan existerar inte, precis som flickvännen till Te’o, Lennay Kekua inte gjorde. Filmen slutar med att Nev konfronterar Angela Wesselman, kvinnan som skapade den mytiska, underbara Megan, och frågar, lugnt, ”Varför?” Wesselmans make Vince Pierce erbjuder Nev en liten inblick i det hela i form av en folksaga, och han berättar för Nev att förr i tiden då man transporterade torsk från Alaska till Kina, så anlände fisken i Asien slö och förtvinat. Lösningen? Låt lite havskatt följa med torsken för att hålla torsken vig. ”Och det finns vissa människor som är havskatt i livet. Och de håller dig skärpta”, säger Pierce. ”De gör så att du håller på att gissa och tänka, de håller dig alert.

http://www.nbcnews.com/entertainment/what-catfish-hoax-how-manti-teo-story-links-film-tv-1B8016460

Det finns spekulationer om att Manti skulle vara hemligt homosexuell och att han var med på detta, men Manti säger själv att han är heterosexuell och inte visste eller förstod att han utsatts för denna jättebluff. Ronaiah är homosexuell och hans pappa är pastor i Oasis Christian Church of the Antelope Valley, en evangelikal församling, och han påstår att han börjat att tillfriskna sig från sin homosexualitet, dvs han vill bli heterosexuell.

Så vem är då Ronaiah Tuiasosopo, mästerhjärnan som iscensatte allt detta? När jag tittar på Dr Phil så ser jag en mycket manipulativ person, och han var mycket medveten om vad han gjorde. Han skyllde hela tiden på att han inte utnyttjat Manti eftersom han inte bett om någon autograf, pengar eller saker. Men kan han ha gjort det för att visa mormoner att han kunde få en heterosexuell mormon att bli kär i en man? Att Manti är offret, det är helt klart. Men handlade det hela om att även ge Mormonkyrkan en rejäl känga, och att slå två flugor i en smäll? Eller var det ännu värre, dvs att Ronaiah är en heterosexuell man som spelade homosexuelll, allt för att ge Manti och Mormonkyrkan en rejäl knockout? Jag vet varken ut eller in i detta.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Personporträtt, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s