Att höra Guds röst

Pizza med bestickDet är inte helt ovanligt att man hör folk säga att de hörde Gud, Jesus eller den Helige Ande sa någonting till dem. Vad innebär det att höra, och hur vet man om det verkligen är sant?

Ateister säger att allt är inbillning och att man hittat på det hela själv. Psykiatriker vill gärna sätta en diagnos och ge medicin. Religiösa ledare påstår att just de hört rätt och att andra hört fel, speciellt om saker och ting inte stämmer med vad de själva hört.

Hur ska vi vanliga människor ställa oss till allt detta? Många människor tror på en högre makt, änglar och annat, och kanske till och med ber en stilla bön i sin ensamhet. Men de avskyr organiserad religion, för de är rädda för att bli påverkade på fel sätt. De är komfortabla i sin egen tro och med årens rätt så känner de sig allt mer och mer trygga i den.

Det finns många saker som vi människor kan hålla med om, oavsett vilken tro vi har eller inte har. Att älska sin nästa som sig själv, dvs den Gyllene Regeln, håller nog nästan alla med om. Att ta hand om sin familj är också viktigt, och att vara lojal och trofast mot sin familj och vänner. Handikappade , nödlidande och hjälplösa barn och vuxna är också viktigt att ta hand om.

Man kan ju tro att detta är något specifikt för religiösa, men det är det inte. Även ateister och agnostiker håller med om detta för det mesta. Samhället skulle inte kunna överleva utan detta.

Det som kan vara svårt för en del människor, det är att leva i ett pluralistiskt och mångkulturellt samhälle där alla inte tror eller beter sig lika dant.

New Yorks borgmästare åt pizza med bestick och det går chockvågor genom hela New York på grund av hans olämpliga beteende. Han borde äta dem med fingrarna, för det är det som är socialt accepterat. Själv så tror jag att de flesta svenskar äter pizza med bestick. Så vad som är socialt accepterat och lämpligt beteende på ett ställe är helt olämpligt på ett annat.

Det skedde mycket inom frikyrkosverige på 1980- och 1990-talet. Livets Ord bildades och frikyrkoledare fördömde dem och alla som på något sätt blev inspirerade av dem. Många blev sårade och fick ”krigsskador”. Medlemmar blev uteslutna och man vägrade att umgås med dem och kallade dem för villolärare. Många mycket hårda ord sades.

Känns det igen? Saker som en hel del kristna beskyller Jehovas Vittnen för har de själva gjort. Vad har JV gjort som de själva inte har gjort? Samma saker sker överallt, inte bara inom religionens område. Man kan se dessa beteenden inom politik, föreningsliv, arbetsplatser, invandrargrupper mm. Så varför fortsätter folk att trakassera JV? Regeringen består av vanligt folk och har åsikter som vanligt folk har. De vill inte att JV ska få statsbidrag för de är annorlunda än vanliga svenskar. Det är med spänning som jag följer detta, för i Europadomstolen så kommer JV att vinna, det är då ett som är säkert.

Egentligen så tycker jag att det är fel att samfund och religiösa grupper ska få statsbidrag. Men om nu vissa ska få, så borde alla få det. De enda som inte ska kunna få det är grupper som är terroriststämplade, dvs våldsbenägna. Men JV är allt annat än detta, för de är vapenvägrare. Så jag väntar på vad regeringen ska göra i detta fallet. Ska de göra en pudel och acceptera att vi lever i ett mångkulturellt samhälle där alla inte är stöpta i samma form, eller ska de peka ut vissa grupper som mer olika än alla andra olika grupper? Och vem ska bestämma vem som är mer olik än alla andra grupper som är olika varandra?

http://www.dn.se/nyheter/varlden/new-yorks-nya-borgmastare-at-pizza-med-bestick/

http://www.dagen.se/opinion/debatt/livets-ord-ar-varda-en-ursakt/

http://www.dagen.se/nyheter/jehovas-vittnen-vann-juridisk-process-mot-regeringen/

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor, Teologi. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Att höra Guds röst

 1. janne skriver:

  Vad är ändamålen med bidragen?
  Om det är för att stärka tanken på demokrati.Så ska väl inte en förening som vägrar försvara demokratin vid hot få bidrag?
  En förening som lär ut att vägra sina barn lämplig läkarhjälp ska inte ha mina skattepengar.

  Gilla

  • Mormonlady skriver:

   Islamiska samfund får pengar, det får även Katolska kyrkan, de olika Ortodoxa kyrkorna mm.

   Stärka tanken på demokrati? Du menar grejen med att JV inte röstar i valen? Att rösta är frivilligt i Sverige, för vi har inget tvång på att rösta. Visserligen så har vi en hög procent som röstar i Sverige, men en hel del svenskar röstar intbloggen finns.n är ”soffliggare”.

   Barnen får läkarhjälp. Kommunerna har ett system där socialen temporärt griper in och tar över vårdnaden under den tiden som barnet skulle behöva blodtransfusion. Nu sker detta inte alls ofta eftersom JV accepterar konstgjort blod.

   Varför reagerar du så negativt på JV? Du vet väl att Mormonkyrkan inte heller skulle få pengar om de sökte? Regeringen ger pengar till organisationer som hjälper medlemmar hoppa av Mormonkyrkan, exempelvis Hjälpkällan.

   Jag tycker det är lite lustigt att du reagerar som om Mormonkyrkan är något som är normalt och accepterat i det svenska samhället. Men det är inte så faktiskt. Kyrkligt aktiva i andra kyrkor accepterar för det mesta inte alls mormoner, utan ser på dem på samma sätt som medlemmar i JV, dvs med misstänksamhet. Det är ju därför denna bloggen finns.

   Var istället glad för att JV kämpar för att också få pengar. Den dagen de vinner så tvingas samhället att bli sant pluralistiskt och religiöst neutralt och kan inte fortsätta att bara acceptera vissa samfund som ok och peka ut andra som oacceptabla pga att de står utanför samhället. Mormoner som är politiskt aktiva i KD måste hålla tyst om sin religiösa tillhörighet. För om de berättar att de är mormoner så saboterar de för det mesta sin politiska karriär.

   Gilla

   • janne skriver:

    Och vid en krigssituation har mina skattepengar gått till en organisation vars medlemmar inte vill vara med och försvara landet.
    Jag kan förstå tanken med att samhället ska acceptera det pluralistiska.
    Har du hört talas om det nya KD partiet från Jönköping.?
    De tycker KD är för snälla.

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Men snälla.. medlemmarna i JV betalar skatt precis som alla andra här i Sverige. Numera har vi en yrkesarmé av professionella soldater som även medlemmarna i JV betalar till via skattesedeln. Det är snarare då att medlemmarna i JV inte får del av den del av skattepengarna som går till statsbidrag till samfunden, trots att de betalar in skatt för det. Som det är nu så går en del av medlemmarnas skattepengar till bidrag till andra samfund. En del av statsbidragspengarna kommer från skatten som medlemmarna i JV betalat.

    Gilla

   • janne skriver:

    Ja,och det är ju fel.Inget samfund ska få pengar från staten.Inte om pengarna används i religiös verksamhet..
    Att de får rätt mot staten är bra för det pluralistiska samhället.Men som princip är jag emot det.
    Men det är ingen jätte fråga för mig.

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Mmm.. men så länge som de andra får för religiös verksamhet, så ska även JV ha rätt att få det.

    Gilla

   • janne skriver:

    Ja det håller jag med om.
    fasst bara lite:)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s