Perser, iranier, Farsi och Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga

FarsimormonsbokDen senaste tiden har varit ganska persisk för mig. Först fick jag arbete hos en persisk familj och en del inblick i iranskt liv och leverne och sen har jag dejtat en iranier. Förutom att jag lärt mig en del ord på persiska, idag senast ”bia´” som betyder ”kom” och ”lebas” som betyder kläder så har mitt dejtande också inneburit att jag fått berätta om min tro för en iranier. Min dejt är inte, och har aldrig varit, muslim. Istället fick jag ta del av en helt annan religion, Zoroastrism, vilket närmast kan beskrivas som en naturreligion och är en minoritetsreligion i Iran.

När jag berättade för sonen i den familj som jag arbetar för om min dejts Zoroastrism så berättade han för mig att den religionen, som för övrigt var den dominerande religionen i Persien innan Islam tog över, används av iranier för att markera sitt avståndstagande till Islam. Zoroastrism har en symbol som faktiskt påminner lite om härmskrikan i hungerspelen. I likhet med härmskrikan används denna symbol av antiislamister som bär den på sig som en amulett.

När jag pratar med ML om Iran och kyrkan så berättar hon för mig att om man går in på kyrkans officiella hemsida och klickar på ”find a meetinghouse” så är det rätt tomt om man letar på mellanöstern. I Iran finns ivarjefall ingenting utmärkt, men jag kan se att det finns möteshus runt Dubai t ex. Likadant är det när jag söker efter Mormons bok online på Farsi, dvs persiska språket på kyrkans officiella hemsida. Av någon anledning finns inte Farsi med som val, trots att Mormons bok faktiskt finns översatt till Farsi, men i bokform. Det jag vet är att kyrkan ligger lågt vad gäller de muslimska länderna. Ska man komma i ett land och missionera så måste det vara med regimens godkännande.

När jag sökte länkar om Iran och kyrkan så hittade jag en del intressant material, bl a en youtubevideo som beskriver mormonism som Amerikas Islam! Utgivaren till videon, dr. Lloyd Miller, är en medlem i kyrkan som också är en mycket känd jazzmusiker och etnomusikvetare. Han var den första att sätta samman öst- och väst som en perfekt ensemble och har arbetat med österländsk musik från 1950-talet.

De iranier som är medlemmar i kyrkan i Iran hör antingen till de fåtal som omvändes till evangeliet innan shahens fall då Iran var något mer tolerant mot ickemuslimer samt ett antal som återvänt till Iran efter att de har blivit medlemmar i kyrkan. I Sverige har vi ett fåtal iranier som har blivit medlemmar i kyrkan. Oftast talas det om i kyrkan om dessa medlemmars svårigheter att lämna islam; om det grupptryck som finns i släkten t ex.

En medlem i kyrkan som är iranier och omvänd till evangeliet berättar här om sin omvändelse till Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga:

Det började 1994 när missionärerna knackade på hemma hos mig då jag för ovanlighetens skull var hemma.  Annars var jag nästan alltid ute med gänget och drällde. Jag har för min fru berättat att på den tiden var vardagen en fest. Vi var populära och levde elegant med lättförtjänta pengar. (Sålde bl.a. vapen och var involverad i en spektakulär stöld som nämndes i tidningarna.) Men även om jag var kriminell hade jag ändå från tidig ålder en tro på Gud trots att familjemedlemmarna inte var särskilt religiösa. För precis som många andra iranier har de alltid gillat att trängas i pubar och nattklubbar och sörpla alkohol. Och när loppiga Khomeini tog över 1979 blev det inte mer andlighet heller då kärlek till Gud var teorin, men våldtäkt på folket praktik. Det är därför många iranier snörper på munnen så fort de hör ordet religion. Många har en egen gudstro. Men inte mer än så. Precis som jag själv innan jag blev medlem. Så när jag för första gången släppte in missionärerna var det mest för att driva med dem. Jag tyckte att de lät roliga med sin amerikanska dialekt. Efter att vi hade presenterat oss för varandra frågade missionärerna om de kunde be en bön. Visst sa jag, och började skratta inombords. För nu tyckte jag verkligen att situationen blev smålustig. Sånt där gjorde ju Mississippi-folket på tv. Och själv var jag inte bara hemmahörande i en annan kultur, utan också en annan värld, en kriminell utan några omvändelseplaner. Lång historia kort angående lektionerna med missionärerna. Under lektion nummer två hände det något när jag blev undervisad om Kristus. Det är svårt att med ord beskriva, men jag kände något som jag under mina 20 år i kyrkan inte kommit i närheten av fastän jag många gånger upplevt fantastiska manifestationer. Upplevelsen var stark att jag började fråga mig själv: Vad är det som händer i rummet? Jag satt tyst och bara tittade fram ett tag när en av missionärerna plötsligt sa: Reza, det vi känner just nu, är den Heliga Anden. Från och med den kvällen satt vittnesbördet om Kristus i ryggmärgen. Jag visste då att Kristus verkligen är Guds Son. Ungefär så det hela gick till.”

Global mormonism project: Iran

 http://www.farsimormon.com/ 

Mormonmusings: Mormons and Iran 

Project Cumorah (välj Iran)

Deseret News 060622: Iranian shares story of LDS conversion  

http://mormon.org/me/2nnt

Lloyd Miller spelar orientalisk jazz

Generalkonferansen hösten 2013 på Farsi. 

Worldwide Leadership Training meeting 2008 på Farsi

Mitt stora feta persisk-mormonska bröllop

http://mormonlady.se/mormonkyrkan-i-mellanostern/

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Islam, Kyrkan utvecklas, Mission och evangelisation, Mormons bok, Musik, Samfund, kyrkor och religioner, Vittnesbörd. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Perser, iranier, Farsi och Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga

  1. Magnus Ifver skriver:

    Man beräknar att cirka 8-9 miljoner i Iran är kristna. Är den där mannen yezidier?

    Gilla

  2. Mormonlady skriver:

    Vi har en medlem hos oss som är iranier.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s