Övervikt, nikotin, D-vitamin, koffein och 5:2-dieten

NiQuitinFör en del mormoner (inte alla) så är det väldigt laddat detta med koffein och nikotin. När jag blev medlem i Mormonkyrkan så var jag tvungen att sluta upp med kaffe och té, och det var helt ok för min del. Jag ville så gärna bli medlem att jag inte ville argumentera om detta med dem. Jag tänkte på hur kaffe och té odlas och vilka låga löner som de fick, rena svältlönen.

Tyvärr så blev det konsekvenser för mig då jag slutade upp med att dricka kaffe och té. Jag gick upp mer i vikt pga att min väldigt låga ämnesomsättning inte fick den extra hjälpen av koffein som min kropp behövde för att fungera. Jag var stor redan innan, och det blev värre tyvärr i och med detta. å vad gör man då? Jag hade inga svar och mådde inte bra alls tyvärr pga viktökningen.

Då, för 10 år sedan så fick jag veta av en del medlemmar att man inte skulle dricka någonting alls som hade koffein i sig. Så jag kunde inte ersätta kaffet och té med cola-ligt, koffeintabletter eller något annat tyvärr. Jag hörde inga andra argument, för medlemmar som tyckte annorlunda var tysta. Men för ett par år sedan så fick jag på omvägar veta att en aktiv medlem i kyrkan tog koffeintabletter för sin sjukdom, något som faktiskt hjälper. Medlemmen har tempelrekommendation. Intressant tyckte jag. Kyrkan hade också gått ut med ett uttalande om att det inte alls var förbjudet att dricka koffeinhaltiga drycker, det var bara kaffe och té som det handlade om. Allt annat var ok.

När jag flyttade till vårt kollektivhus för drygt två år sedan så fick jag en riktigt trevlig doktor på den nya vårdcentralen, och med henne så kunde jag prata om hur jag mådde. Jag hade ju inte någon vanlig ämnesomsättningssjukdom, utan pga att jag ständigt bantat sedan 7-års åldern så var min kropp sönderbantad. Jag var en sådan person som lyssnade på vad skolläkarna och skolsköterskorna sade. Och på den tiden visste de inte allt det som man vet nuförtiden. Nu skulle de aldrig ge samma råd. Genom att lyssna på dem och lyda så bantade jag söner min kropp. Jag har testat de allra flesta olika varianter som finns när det gäller bantning, och kalorier kan jag räkna i sömnen utantill.

Konsekvensen av detta var att min ämnesomsättning hade sjunkit katastrofalt och hade gått i baklås. För när jag drog ned på kalorierna så ville inte fettcellerna släppa på fettet som var lagrat, utan jag frös istället väldigt mycket och kroppen anpassade sig till den nya situationen med en lägre ämnesomsättning istället för att förbränna fettet. Jag satt i en rävsax och kom inte ur situationen. Det var ett moment 22. Hopplöst och mycket deprimerande.

För ett år sedan så läste jag om att de 2011 hade påbörjats en ny bantningsmedicin som var baserat på nikotin. Forskare hade sett att det fungerade utmärkt på möss. Men som alltid så tar det 10-15 år innan det finns något som människor kan använda och jag hade inte tid till att vänta så länge

Det finns vissa grupper av människor som måste vara försiktiga med nikotin, det är diabetiker, folk med högt blodtryck och dem med hjärtproblem. Många överviktiga har problem med detta, så det är inte ofarligt för dem att använda nikotin. Forskarna har med andra ord en hel del problem att lösa innan överviktiga kan använda nikotin som medicin för att gå ner i vikt.

Själv så har jag inte dessa problem, så jag pratade med läkaren om detta. Jag ville prova detta, för jag var desperat. Läkaren sa att det var visserligen ett oortodoxt sätt, men om jag ville så var det ok. Så jag började med det. Döm om min förvåning, jag reagerade som mössen. Jag kunde halvera mitt matintag och det mesta av sockersuget försvann. Jag kunde hålla på med detta utan att jag frös, och min ämnesomsättning sjönk inte som den brukade utan var helt normal.

Kombinationen nikotin och koffein skulle vara ännu bättre förstås, men jag började med nikotin först. Efter nästan ett år så var det dags att lägga till koffein också. Inte kaffe, utan koffeintabletter. Inte en massa tabletter, utan bara 4 per dag. Två på morgonen och två på eftermiddagen. Samtidigt så började jag med 5:2 dieten. Det verkar som att det fungerar. Jag går ner i vikt långsamt men säkert, och kroppen går inte i baklås

Nikotin är aptithämmande, minskar sötsuget, ökar ämnesomsättningen med 5-7 procent, är lätt antidepressivt, gör att fettcellerna lättare släpper ifrån sig fettet, ökar koncentrationsförmågan, ökar blodsockernivån lite, ökar pulsen lite, ökar blodtrycket lite, uppiggande vid låg koncentration, avslappnande vid högre koncentration mm. Nikotin gör att man lättare kan behålla den viktminskning man uppnått, kroppen strävar inte på samma sätt att vilja gå upp igen. Om nikotin kombineras med koffein så ökar ämnesomsättningen ännu mer, upp till 10-15 procent, och koffeinet är också aptithämmande.

Det var fullständigt hopplöst förr. Jag var inlagd en gång på Österåsens hälsohem som var halvt landstingsägt på den tiden. Där fanns läkare, sjuksköterskor, tränare från GIH och all möjlig utbildad personal. Min ämnesomsättning var ca 800 kcal/dygn. Där åt jag 700 kcal råkost i 2×25 dagar + en helg, dvs 53 dagar. Jag gick ner bara några få kilo trots att jag tränade många timmar varje dag. Det var nästan som Biggest Loser, fast det var i Sverige. Det var väldigt skönt att komma till Österåsens hälsohem, för där var jag övervakad helt frivilligt från min sida sett. Jag var så trött på alla som påstod saker om min vikt, saker som inte var sant.

Österåsens häslohem var bra, för då började vården att lyssna på mig för första gången. Saker och ting kunde inte riktigt lösas där, så nästa steg var en magoperation. Och som jag ångrar denna operation. Jag blev sjuk, dödssjuk av den. Pga stressen som min kropp upplevde så utvecklade jag matallergi. Allting som var fiber i reagerade min kropp för. Jag fick andnöd, slem, svårt att andas, rinnande ögon, och sen kulminerade det med att jag kräktes till magsäcken var tom. När det var riktigt illa så kunde jag inte ens behålla vanligt vatten ens utan kräktes upp vattnet.

Och nu skulle jag vilja uttrycka mig riktigt kraftfullt och svära egentligen. Jag är arg, men jag låter bli. Ett tag så tålde jag inte ens att träffa läkare pga detta. Deras okunskap skadade mig. Men allt ändrades i och med den nya läkaren som jag träffade för två år sedan.

Först så skulle jag sluta upp med att banta, trots min övervikt. Jag led av näringsbrist pga mångårigt bantande. Jag köpte saker som Ann Skipper rekommenderade: Mega Vital, Optimum Greens, adaptogener (schisandra, rysk rot, rosenrot) och omega-3. Jag började att långsamt må bättre, men det tog tid. Blodprov togs med jämna mellanrum.

För ett par månader sedan så var det stora rubriker i media om D-vitamin. Läkaren tyckte att vi skulle kolla upp detta också, för det hade vi inte kollat upp. Resultatet var fullständigt katastrofalt lågt trots att det finns D-vitamin i Mega Vital och att jag hade tagit det i 9 månader. Så vi blev tvungna att lägga till extra D-vitamin också.

Nu är det en hel del som jag äter för att kunna överlista kroppen och så att den inte går i baklås igen. Det är Mega Vital, Optimum Greens, adaptogen, omega-3, D-vitamin, nikotin och koffein. Allt detta tillsammans med 5:2-dieten ska göra att jag långsamt men säkert går ner i vikt, allt medan jag inte får näringsbrist.

Jag har inte hållit detta hemligt för dem i kyrkan. De vet om vad som sker. De är glada över att jag går ner i vikt och att jag mår bättre, och jag har fortfarande min tempelrekommendation kvar. Jag har lite andra sjukdomar förutom min övervikt, saker som påverkar min vikt. Men det är svårt när övervikten ligger i ens DNA, dvs att man har extremt svårt att gå ner i vikt och extremt jättelätt att gå upp i vikt.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Forskning och vetenskap, Funktionshinder, Livet som mormon, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Övervikt, nikotin, D-vitamin, koffein och 5:2-dieten

 1. Gunnel Troberg skriver:

  Vad duktig du är som kämpat så. Konstiga ide´er en del medlemmar har. Vi får visst använda oss av ”droger” om det är för medicinskt bruk. När jag fick kejsarsnitt t ex så gavs jag morfin för att klara smärtorna. Sen är det naturligtvis viktigt att inte ”självmedicinera”. Personer med psykiska problem t ex kan ta till tabletter och alkohol och andra droger för att självmedicinera sig själva. Naturligtvis måste man gå via läkare annars riskerar man bara att dra på sig ett missbruk.

  Gilla

  • Mormonlady skriver:

   Som tur är så har inte alla medlemmar konstiga idéer. Skönt att internet finns så att det finns en möjlighet för medlemmar att läsa om andra medlemmars erfarenheter. Innan internet så fanns inte riktigt denna möjlighet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s