12 years a slave

MCDTWYE FS008Det finns nog inte ett ämne som är mer laddat än just detta med slavar. Och hur ofta har inte kristna hängt ut, mobbat, förföljt, trakasserat, hånat, och fryst ut mormoner pga att män med afrikansk härkomst inte fick lov att vara präster i Mormonkyrkan förr?

Joseph Smith tillät dem att vara präster, men i och med hans död och att Brigham Young blev profet så ändrade han sedvänjan, detta utan att det blev någon omröstning eller något annat i kyrkan.

Hela denna tid så har mormoner hänvisat till att andra kristna gjort lika dant, ja att hela samhället var präglat av detta. Och med andra ord så är det inte en ”mormonfråga” utan något som hör till hela samhället.

Men har kristna i andra samfund och grupper lyssnat till mormonernas argument? Nej, naturligtvis inte. Mormoner har fått stå vid skampålen och fått höra de mest hemska, hotfulla och avskyvärda saker från kristna.

Äntligen så kommer det en film som blottar alla andra kyrkors beteende och åsikter. Så nu är det slut på att peka finger bara åt mormoner. Men vi måste komma ihåg att även här i Sverige så tänkte folk annorlunda för etthundra år sedan. Folk var rasister, hela samhället var genomsyrat av detta tankesätt då.

”Filmen bygger på boken med samma namn från 1853, där Solomon Northup berättar sin historia. Northup levde som en fri man med fru och två barn i staten New York. Han var etablerad i samhället både som snickare och violinist. Men 1841 kidnappades han, fraktades till Louisiana och såldes som slav. Under tolv år levde han under tre olika slavägare, innan han lyckades få hjälp att bevisa att han var en fri man.

Den brittiske regissören Steve McQueen har förvandlat Northups berättelse till en av årets starkaste filmer – så räkna med att den kommer att finnas med bland årets Oscarsnomineringar.

”12 years a slave” har hyllats som den första riktigt osminkade skildringen av slaveriet i USA. Och här finns sannerligen ingen ”Borta med vinden”-romantik; slaveriets grymhet skildras i all sin råhet. I fokus finns Solomon Northups dagliga kamp för mänsklig värdighet. Chiwetel Ejiofor gör rollen med total trovärdighet och en magnetisk karisma. Jag lever, lider och – slutligen – gläds med honom.

Det som är extra jobbigt – och som fått Jim Wallis och andra kristna ledare i USA att anordna visningar av filmen i kyrkor – är att det blir plågsamt tydligt hur slaveriet rättfärdigades med Bibeln. Edwin Epps (mästerligt spelad av Michael Fassbender), den tredje och mest sadistiske av Northups ägare, har för vana att läsa Bibeln för sina slavar. I en scen läser han ur Lukas 12:47: ”Den tjänaren som vet vad hans herre vill men ingenting förbereder och inte handlar efter hans vilja, han skall piskas med många rapp.” Utifrån detta menar sig Epps ha Guds uppdrag att piska sina slavar, som han inte ser som människor utan ägodelar.

Förutom påminnelsen om också kristendomens mörka historia, väcker detta den rannsakande frågan: Hur tolkar och misstolkar, brukar och missbrukar, vi Bibeln i dag?”

http://www.dagen.se/insikt/film/osminkad-skildring-av-slaveriet-i-amerika/

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till 12 years a slave

 1. janne skriver:

  Är det inte lika bra och bara erkänna att kyrkan gjorde fel.Att andra gjorde fel är väl ingen ursäkt.
  !978 hade de allra flesta människor i USA förstätt att racism är fel.
  Vi gick inte som ett föredöme där inte.Tvärt om.
  Det VAR skamligt att Herrens eget folk var bland de sista att ändra sig.
  Sedvänja är inte rätt ord i sammanhanget.Vi kan prata om röstning och skrifter.Men detta förändrar inte det faktum att profeterna själva tyckte det var kyrkans lära.
  Herren tillåter fel ibland i kyrkan.
  Att utesluta folk från en hel kontinent pga.att man trodde det var Guds vilja är ganska stort.
  ”Är vi bara bättre eller minst lika bra som de andra” attityden är icke bra nock.
  Dom gjorde fel.En profet kan göra fel.Det räcker väl så.

  Gilla

  • Viggo skriver:

   ”Mormoner har fått stå vid skampålen och fått höra de mest hemska, hotfulla och avskyvärda saker från kristna”. Det är detta det handlar om i detta inlägget Janne, att andra kristna samfund också varit likadana men kastat skit på oss för vår hantering av svarta. Det är ingen ursäkt att ”andra också gjorde det” utan en förklaring till det.

   Gilla

   • janne skriver:

    Frågan är väl huruvida kritiken är befogad..
    Hur ser vi själva på det,har vi lärt något av det?
    Är kanske de viktiga frågorna nu.

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Denna fråga berör bara männen. Kvinnor kan inte bli präster, och kan med andra ord inte hållas ansvariga.

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Denna fråga berör bara männen. Kvinnor har aldrig kunnat bli präster i kyrkan och kan därmed inte hållas ansvariga.

    Gilla

   • janne skriver:

    Alla som stöder något är ansvariga för det man stöder.

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Nix, kvinnor kan aldrig hållas ansvariga för något som har med prästadömet att göra. Den som inte har några rättigheter har inte heller några skyldigheter.

    Gilla

   • janne skriver:

    Om man aktivt stöder en organisation så är man också delansvarig i vad organisationen gör..
    Varesig vi är män eller kvinnor så har vi ett ansvar i och med att vi säger ”Pres.Monson är en Guds profet,lyssna på honom”
    Det finns många konstigheter i Bibeln.

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Med din logik så är männen med afrikansk härkomst själva ansvariga för att inte ha fått lov att bli prästadömsbärare. Och hur kan offret bli skyldigt för det som gjorts mot dem?

    Gilla

   • janne skriver:

    ja det låter ju lite tokigt.Så det kan ju inte vara min logik:)
    Men måste vi alltid vara tysta om något är riktigt fel?
    Var i skriften står det?

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Vem säger att man måste vara tyst? Gunnel skrev ett inlägg om just detta.

    http://mormonlady.se/tidiga-reaktioner-mot-prastadomets-bann/

    Gilla

   • janne skriver:

    Sannt Men inte så många höjde rösten innan 1978.
    Och varför skulle vi.Profeten kommer inte all leda oss vilse.

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Gunnel och jag har flera gånger skrivit om just detta att en del av det som man tror i Mormonkyrkan inte är doktriner, istället är det principer eller sedvänjor.

    Vi har också tagit upp detta att all uppenbarelse inte ännu har kommit utan det finns mycket mer som väntar. En del av det är saker man tror nu och som man kommer att ändra åsikt om, och annat som man just nu inte alls har någon åsikt om men.

    Första presidentskapet har som uppgift att hålla kursen på skutan. De har den historiska förankringen som ger stabilitet och trygghet, sen känner de av nutidens strömningar och trevar sig framåt försiktigt steg för steg med hjälp av den Helige Ande.

    Om medlemmarna är tysta så känner de inte nutidens strömningar så mycket. Frågan är snarare hur man gör som medlem när man vill berätta det man har på hjärtat. Klarar man av att göra det med den respekt som faktiskt krävs? Eller blir det i värsta antimormonstil?

    De har offrat sitt liv för att tjäna kyrkan i många många år och har i och med detta inget privatliv att tala om. Alla deras vakna timmar ger de till kyrkan.

    Gilla

   • janne skriver:

    Och en del tid som ”Boardmember” i diverce företag.

    ”det som man tror i Mormonkyrkan inte är doktriner, istället är det principer eller sedvänjor.”

    Just så säger kyrkan också idag.
    Vilket öppnar för många spännande frågor.
    Alla uttalande från profeter från J.Smith till T.Monson kan numera komma att betraktas som sedvänjor i framtiden.
    Detta är den stora saken med det hela.
    Var kommer kyrkan att hamna i framtiden?
    Inte ens uttydningar av skriften är längre säkra.Se bara på hur profeterna använde Kostbara Pärlan för att finna belägg för prästadömssaken.Nu måste det till en annan förståelse för de skriftställena.
    Vi lever i en spännande tid.

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Det är deras jobb att sitta i styrelsen i Mormonkyrkans olika företag. Deras arvoden som styrelsemedlemmar är reglerat och är den ”lön” som de får. Med andra ord så betalar Mormonkyrkan inte detta med medlemmarnas skänkta pengar (tionde mm). Alla kyrkans företag betalar skatt, moms och allt annat som andra företag också gör.

    Så jag gillar inte då du insinuerar/raljerar genom att skriva ””Boardmember” i diverse företag”. De allra flesta samfund har företag eller aktier.

    Gilla

   • janne skriver:

    Alla medel som kyrkan får in investeras såklart.
    Ursprungligen kommer dessa företag från donationer.
    Att det går bra för våra donationsmedel är ju super.
    Men var kom lönen för deras arbete ifrån sade du?

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Styrelsearvoden

    Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    Självklart har rasism varit ett problem bland kristna också precis som alla former av synder också påverkar kristna. Däremot är Bibeln = kristendomen inte rasistisk utan tvärtom och DET är vad som har betydelse.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s