Bortträngda minnen – falska minnen

bortträngda falska minnenJag tittade med stort intresse på tv om Sture Bergwall (Thomas Quick) för ett litet tag sedan. Ett av programmen handlade om bortträngda minnen. Psykoanalytikern Margit Norell behandlade nyckelpersonerna i utredningen om Quick.

Det fanns egentligen inte någon teknisk bevisning, så allt som utredarna hade att gå på var hans erkännanden. Om han inte hade erkänt så hade han inte blivit dömd. Nyckelpersonerna ansåg att eftersom Quick inte kom ihåg att han hade mördat några personer, så var just detta ett bevis på att han var skyldig.

Genom många och långa samtal flera gånger i veckan så skulle Quick gå in i sina känslor och försöka sätta ord på vad han kanske kände. Månaderna gick och blev till år och tills lut så började Quick själv tro på fantasierna.

Psykoanalytiker, psykologer och psykiatriker kan genom sina förtroliga samtal med sina patienter påverka dem oerhört mycket. De har ett oerhört stort ansvar då de laborerar med människors psyke. Hur lätt är det inte att missbruka detta?

Idag så såg jag på dr. Phil och på slutet av programmet så dyker det upp en mentalsjuk kvinna som heter Jenny Hill som sades ha 22 olika personligheter. Dr Phil kommenterade att det är en oerhört spekulativ teori, detta med multipla personligheter, och han hade inte under alla sina år träffat på en enda äkta sådan. Hon hade blivit behandlar i 20 år av en och samma terapeut, Judy Byington, som inte haft licens för detta de senaste 10 åren. Hill ville att Byington skulle skriva en bok om henne, 22 Faces, och skrev över copyrighten på Byington.

Det kom tydligt fram i dr. Phils program att Byington exploaterade Hill som är medlem i Mormonkyrkan. Den enda källan till boken 22 Faces är Hill som många gånger tidigare blivit överbevisad om att ljuga. Boken kom till på så sätt att Byington bestämde ett ämne för ett kapitel och sedan så gick Hill in i en av sina personligheter och försökte att komma på något. Hennes detaljer och datum som hon sade sig komma ihåg (ur minnet) både många och livliga, och de gick ända till mycket tidig ålder. Hon är en fd prostituerad som under många många år har hållit på med droger, missbruk och stölder.

Hill ville att utsatta, ensamma personer som mådde dåligt skulle få hjälp genom vinsten av bokförsäljningen. Men Byington sa inte som det var utan tänker stoppa pengarna i egen ficka, det kom fram under tv-programmet till Byingtons förvåning.

Hills son Robert gjorde en dokumentär om sin mamma under skoltid (han ville berätta den sanna historien om sin mamma), men Byington skickade en advokat och stoppade filmen, och hennes argument till detta var att filmen gjordes precis efter mammans självmordsförsök och hon var inte tillräknelig då. Robert kontrade med att säga att hans mamma skrev över copyrighten på boken under samma tidpunkt, och då kan inte mammans underskrift gälla i så fall. Robert fick massiva applåder av publiken.

Mamman vågar inte läsa boken. Boken gör Robert upprörd för han och hans familj anser att det mesta som skrivs i boken är lögn. Byington hade under många och långa samtal med Hill, och hennes berättelser om det hon upplevt i livet förändrades och förvrängdes allt eftersom åren gick.

Mamman mindes saker som inte var sant, övergrepp, kidnappningar, våldtäkter, nazister, sataniska ritualer, ritualmord mm. Dr. Phil konfronterade Byington och frågade efter konkreta bevis, men det fanns det inte. Det finns inga bevis på att något av allt som Hill säger är sant. Hennes familj som är mycket aktiva medlemmar i Mormonkyrkan är mycket upprörda. Innan Hill mötte Byington så hade hon inga minnen av allt som nu påstås i boken, utan de har kommit till allt eftersom åren gått under ledning av Byington.

Det finns en hel del forskning när det gäller falska minnen. Det är lätt att skapa sådana hos vanliga människor. Man gör det genom att fördjupa sig i en känsla eller upplevelse och älta det i många många timmar. Under tiden så bygger terapeuten på det hela i pyttesmå steg och patienten börjar att tro på allt till slut allt mer och mer. De tror på det så mycket att de kan gå igenom en lögndetektortest och testledaren anser att personen talar sanning.

En mentalt frisk person kan bli manipulerad ganska så lätt. Hur lätt är det då inte att manipulera en som är i psykisk obalans eller är sjuk? Man blir ju skrämd när man hör talas om Quicks och Hills berättelser.

Som kristen är jag oerhört positiv till all hjälp som en person kan få. Trots allt är det nog ändå som så att de allra flesta får bra hjälp. Men bortträngda minnen och falska minnen är ingen hjälp, utan det är något som skadar.

Hjärnan fungerar inte som en bandspelare eller kamera som spelar in något objektivt. Två personer som har upplevt samma sak kommer att minnas det hela mer eller mindre olika. Så vad en person säger sig minnas kommer aldrig vara den objektiva sanningen. Man vet inte heller om minnet av händelsen har blivit påverkat genom olika slags samtal eller ältande i timmar. Ju förr vi människor accepterar att vi inte kan lita till fullo på vårt minne, desto bättre för både oss själva och andra.

http://www.svtplay.se/video/1628788/del-1

http://www.svtplay.se/video/1628801/veckans-brott-special

http://drphil.com/shows/show/1947

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Psykologi, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bortträngda minnen – falska minnen

  1. Gunnel Troberg skriver:

    Det är otäckt när psykologer kan driva fram falska minnen från människor. För ett antal år sedan var det ju häxjakt på män som påstods vara pedofiler. Familjer splittrades där dottern påstod att hon genom sin psykolog fått reda på att pappan skulle ha förgripit sig på henne i barndomen.

    Gilla

  2. Kina skriver:

    Vet du vart man kan få tag på boken 22 ansikten?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s