Duck Beach to Eternity

Duck BeachDuck Beach to Eternity är en dokumentär som följer fyra stycken unga mormoner i 20-30 års åldern som åker till staden Duck i North Carolina under Memorial Day. De samlas på den långa sandstranden och umgås och flirtar. Det är mer än ettusen singlar och som söker efter sin livspartner.

Ryktena säger att det var en single ward (församling) i DC  som började med detta och sedan så har det spritt sig. Det finns ingen organisation bakom detta, utan det har bara spritt sig. De kommer från hela USA och även från andra länder.

http://www.ldsmag.com/article/10914

Denna dokumentär ger en inblick i den amerikanska mormonkulturen. Amerikanska mormoner är som andra amerikaner, dvs för dem så är familj och barn extremt viktigt. Det är inte alls lika viktigt för en europé, oavsett om han eller hon är mormon eller ej, och speciellt inte om det är i norra Europa. Amerikaner får panik om de inte hittat sin livskamrat då de är 25-30 och har barn på gång, ren och skär panik.

Dokumentären försöker att beskriva hur en del unga mormoner har det, detta är en subkultur och inte så som alla mormoner lever. Det är väldigt ytligt för en del, och det handlar bara om utseende, bra utbildning, karriär mm. Ärligt talat, mormoner som inte är bildsköna, är arbetslösa, bara har gått i grundskolan mm har inte så mycket att hämta på Duck Beach. De som åker dit är mycket kräsna, och de väljer och vrakar.

En av de fyra i dokumentären som åker till Duck Beach är Brian, en lärare i latin. Han har mycket svårt att finna någon att dejta. En del skulle anse att det beror på hans utseende kanske, detta trots att han inte har några funktionshinder eller är överviktig. Han ser inte ut som Ken, det är ju det förstås, och kvinnor som ser ut som Barbie söker förstås sådana som ser ut som Ken.

Det som händer på Duck beach är ingenting som arrangerats av Mormonkyrkan, utan det var något som började för 20-30 år sedan. Det intressanta är att se det som dessa fyra personer går igenom då de vill vara andliga och samtidigt försöker att finna någon som de känner starka vibbar med. Inte lätt inte.

Det skulle lika gärna kunna vara stereotypisk MTV-dokumentär som handlar om amerikanska ungdomar som firar Memorial Day på stranden. Skillnaden är den att det inte förkommer alkohol, droger eller sex/hångel hos mormonerna. En del amerikaner anser nog att det är lite tamt med andra ord.

”Vad innebär det att vara mormon, ung och singel? Hur söker de sin livspartner och den eviga kärleken? En helg i maj varje år samlas över tusen mormoner i staden Duck, North Carolina, för att festa utan droger och flirta utan sex. Vi följer fyra av de hoppfulla singlarna när de söker efter sin blivande livskamrat. Genom dem, deras vänner och familjer får vi en unik inblick i en värld som annars bara kyrkans medlemmar har. Rädslan för att göra fel, kyrkans strikta riktlinjer, känslomässig omognad och höga förväntningar från familjen gör att helgen blir omtumlande för många.”

Se filmen på hemsidan hos UR, kunskapsbanken:

http://www.ur.se/Produkter/175202-Varlden-Mormonernas-parningslek

CNN har gjort ett inslag om just Duck Beach och denna dokumentär.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Äktenskapet, Livet som mormon, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Duck Beach to Eternity

 1. Viggo skriver:

  Vad ska man säga…de flesta där känner jag mig inte igen mig i 😛

  Gilla

  • Mormonlady skriver:

   Håller med dig. Det verkar som om bara snygga och bildsköna singlar med bra universitetsbildning och ett välbetalt jobb blir accepterade i den gruppen. Det känns lite knepigt då man hör deras kommentarer.

   Gilla

   • Viggo skriver:

    Ja…inga bra representanter för kyrkan iallafall…

    Gilla

   • BDP skriver:

    Är det den människosynen som också gjorde sig påmind i fallet med biskopen som klädde ut sig till luffare som jag skrev om i ”diskussion” ?

    Gilla

   • Viggo skriver:

    Hur menar du? Menar du de som inte ville ha nåt att göra med ”luffaren” så ja. Inte Kristuslikt alls och inte i samklang med Evangeliets principer. Och jag är inte dömande eftersom jag förmodligen skulle gå omvägar runt honom själv 😉

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Jag upplever Duck Beach som en ”köttmarknad” där allt handlar om utseende. Precis samma beteende som folk har utanför kyrkan. Det andliga kommer i andra hand. De letar efter någon med en kropp som liknar fotomodellernas, men hur många har det? Minsta skavank och man blir bortsorterad och hamnar i högen bland ointressanta objekt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s