Den svenska drömmen

den svenska drömmenDe flesta har nog hört talas om den amerikanska drömmen. Amerika är platsen där man kan börja om på nytt och lämna bedrövelserna bakom sig.

Många svenskar flyttade till Amerika på grund av att de var fattiga. Väldigt många svenska mormoner flyttade till Amerika. De hade hört talas om Amerika, möjligheternas land. Stället där man med hårt arbete kunde skapa en framtid för sig och sina barn, och slippa den allra värsta fattigdomen och lidandet.

Det finns människor som vill flytta till Sverige på grund av samma orsak. De lever ett bedrövligt liv i lidande och fattigdom, och de är omgivna av krig, elände, sjukdomar och fattigdom, och deras barn får uppleva samma miserabla liv som föräldrarna.

Jag tycker inte att jag hör uttrycket ”den svenska drömmen” så ofta. Vad kan det bero på? Skäms vi svenskar över att människor vill flytta hit? Svenskarna som flyttade till Amerika var fattiga och oftast outbildade. Skämdes amerikanarna över dem som ville flytta till Amerika?

Hur ska vi göra för att hålla den svenska drömmen vid liv hos alla invandrare som finns i Sverige? Hur ska vi göra för att kunna se dem som en resurs för vårt land?

Det viktigaste för en invandrare är att lära sig svenska ordentligt. Det kvittar faktiskt att de allra flesta svenskar förstår engelska ganska så bra, för i Sverige så talar vi svenska på våra arbetsplatser. Det går knappt att få en anställning annars.

Jag funderar ibland på varför invandrarna inte startar företag så ofta. De är vana från sitt hemland att driva små företag. Varför gör de inte lika dant här i Sverige? Det finns ju kurser och annat som man kan förbereda sig med om man vill starta eget.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till Den svenska drömmen

 1. Jan S skriver:

  Jag träffade en svensk SDH som flyttade till USA på 40-talet. Han berättade om drömmen att få flytta till Utah. Han var tacksam för sitt liv. Jag tror att den personliga önskan var den viktigaste faktorn.

  Gilla

 2. Jan S skriver:

  Jag gifte mig med min hustru för snart 25 år sedan. Hon kommer från Sydamerika. Hennes två syskon lever också här. De kom unga, saknade eftergymnasial utbildning och blev direkt arbetslösa bidragstagare. I dag är de väl etablerade egnahemsägare, arbetar hårt och lever goda liv. Jag har sett fler exempel. Integration sker och de är ambitiösa och tar tag i sin situation. Drömmen är mer verklighet än dröm.

  Gilla

 3. BDP skriver:

  Jag tycker det är lite svårt att följa med i diskussionerna när det bildas ”undertrådar” i kommentarsfältet. I ”recent comments” ute till höger står de ju ordnade i den ordningen de ramlade in. När man sen kommer till tråden i fråga är det lite rörigt att hitta igen allt.

  Gilla

  • Mormonlady skriver:

   Det är Disqus fel, de tog bort valmöjligheten att behålla den gamla varianten. Nu finns bara denna nya variant som enligt Disqus är bättre. Själv gillar jag den gamla varianten bättre.

   Gilla

 4. Mormonlady skriver:

  Den som har fått för sig att det var Joseph Smith som uppfann visionen om Amerika som det förlovade landet har helt fel. JS tog till sig denna vision som redan fanns. Amerika, den nya Edens lustgård, kontinenten som Gud hade utvalt och där den nya Adam skulle få ha sin boning, den amerikanska Adam.

  http://americanaejournal.hu/vol6no1/barna

  Zion har flera betydelser. Det är stället där Herrens folk samlas, kyrkan, men också en plats.

  Olika frikyrkor har uppkallat sin församling efter detta, exempelvis ”Sionförsamlingen i XX” osv.

  Gilla

  • janne skriver:

   ”JS tog till sig denna vision som redan fanns. Amerika, den nya Edens lustgård, kontinenten som Gud hade utvalt och där den nya Adam skulle få ha sin boning, den amerikanska Adam.”.
   LoF talar om var Adam levde och verkade.
   Jag förstår inte riktigt:Fick LoF iden från folktro eller något sådant som redan fanns i Amerika?
   Där måste jag ha missförstått dig.
   Bra artikel om Sverige och invandrare.Räcker det inte så?

   Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Oavsett om en person var mormon eller ej så var Amerika det förlovade landet som Gud utvalt. Så trodde folk på den tiden i allmänhet.

    Gilla

   • janne skriver:

    Ja det gjorde de kanske.Det har jag ingen aning om.Men LoF kan ju inte vara byggd på folktro.Så även Gud måste ju haft den åsikten.

    Gilla

 5. Gunnel Troberg skriver:

  Ett nyligen gjort DNA-test i Utah visade att väldigt många som emigrerade från Sverige kom från Skåne. Där fanns ju också Sveriges första församling.

  Gilla

  • janne skriver:

   Skönabäck.Och orten gör skäl för sitt namn.
   När kyrkan i Malmö delades i två grenar/Församlingar så gavs den ena delen namnet Skönabäck.
   Så Skönabäcks gren har funnits två gånger.
   Hade all svenska mormoner stannat så hade kyrkan nog haft 100 tusen medlemmar i Sverige.
   Men de där amerikanarna behöver vår hjälp ibland så….:)

   Gilla

 6. Magnus Ifver skriver:

  Nu var det ju inte därför svenskar som konverterade till mormonism flyttade till USA utan för att kyrkan uppmuntrade därtill.

  Gilla

  • Bahra skriver:

   Som vanligt är inte allt svart-vitt, Magnus.

   Kyrkan uppmuntrade visserligen medlemmar att flytta till USA. Men samtidigt ville man ju inte att ALLA skulle göra det. Då skulle ju de lokala församlingarna dö ut helt. Och då blir det ju svårare att nå ut till nya människor.

   Nej, orsaken till att många svenskar flyttade till USA (både svenskar i allmänhet och medlemmar) är precis som ML skriver, man ville skapa sig en bättre framtid.

   Gilla

   • janne skriver:

    Insamlingen till Sion var väl ganska stort tryck på tills det gick ut påbud om att stanna kvar i landet.Men innan dess var det väl uppmuntrat att åka?
    Det var väl olika tidsperioder?

    Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    Precis så.

    Gilla

   • Bahra skriver:

    Jag vet inte hur stort ”tryck” det var att samlas i Sion. Men många flyttade. Och många stannade kvar.

    Många i min släkt har flyttat. Men inte förrän efter kyrkan uppmuntrade medlemmar att stanna kvar och bygga Sion i sina länder.

    De ville ha en bättre framtid för sina barn. Ändå. Både andligt och sekulärt. Och så var det med det.

    Gilla

   • janne skriver:

    15 miljoner.Undrar hur många svenskättlingar.

    Gilla

  • Viggo skriver:

   Detta inlägg handlade väl om svenskar generellt som flyttade till USA?

   ”Utvandringen från Sverige till Amerika började i mitten av 1840-talet. Man reste framför allt bort från dåliga ekonomiska förhållanden, religiös ofördragsamhet eller politisk omyndighet. Under massutvandringen, som inleddes i samband med de s.k. nödåren i slutet av 1860-talet, reste man till någonting nytt och förhoppningsvis bättre: det efter inbördeskriget starkt expanderande USA. Emigrationen blev särskilt omfattande när dåliga tider i Sverige sammanföll med goda i Amerika. Detta gäller särskilt 1868-71 då ca 100 000 utvandrade och 1880-talet då nästan 350 000 personer lämnade Sverige.” http://www.amerikaveckan.se/historik/varforemigrerademan.4.5a737de12777bb958c8000109490.html
   Så nära 500.000 svenskar utvandrade för man ville till något bättre.

   From 1850 to 1930 there were 8,545 members from Sweden that immigrated to Utah.
   http://familysearch.org/learn/wiki/en/Sweden:_L.D.S._Emigration#L.D.S._Record_Sources

   Så av nära 500.000 svenskar var inte ens 10.000 medlemmar. Skulle nog då kunna påstå att Mormonlady hade rätt i sitt inlägg. Förstår inte varför du kommenterade.

   Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    Det skrivs saker här som är relaterat till mormonism.

    ”Väldigt många svenska mormoner flyttade till Amerika. De hade hört talas om Amerika, möjligheternas land. Stället där man med hårt arbete kunde skapa en framtid för sig och sina barn, och slippa den allra värsta fattigdomen och lidandet.”

    Det var inte därför mormoner flyttade till USA utan just pga att kyrkan uppmanade därtill. Det var just det som var relaterat till Mormonkyrkan och det var det jag hade en synpunkt på.

    Gilla

   • Bahra skriver:

    Och det var därför jag var tvungen att rätta dig, Magnus. Ditt svart-vita fundamentalistiska synsätt fungerar inte och stämmer inte överens med verkligheten.

    Med ditt argument flyttade inga mormoner till USA för att få ett bättre liv, utan enbart för att kyrkan uppmanade därtill. Om det är så svart-vitt som du vill att det skall vara, varför flyttade inte alla?

    Men du har fel som vanligt. Somliga hade naturlightvis flyttat även utan uppmaning, det hörde till tidens anda. Andra flyttade därför att uppmaningen blev droppen som avgjorde beslutet. Andra flyttade i tro enbart på grund av uppmaningen. Andra ville flytta men kunde inte och avstog därför. Andra ville inte flytta och inga uppmaningar i världen skulle förmå dom att göra det.

    Men jag förstår dom som flyttade. Jag har bara upplevt en liten bråkdel av den förföljelse som andra ”kristna” utsatte/utsätter oss mormoner för, men det kan ändå ibland vara tillräckligt för att jag skall önska mig en fristad för mig och min familj långt ifrån dessa ”kristnas” ”kärlek” och ”hjälp”.

    Gilla

   • janne skriver:

    De äldre som jag pratat med flyttade till ”sion”.
    Det var nog lite av varje som drog.Men att insamlingen var tungt dragande är i allafall vad de som åkte själv sade.
    Någon från 1800 talet har jag inte pratat med.
    Statistiskt så skulle det vara intresant att titta på hur många svenskar procentuellt emigrerade.Och hur många mormoner procentuellt emigrerade.

    Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    ” Väldigt många svenska mormoner flyttade till Amerika. De hade hört talas om Amerika, möjligheternas land.”

    Den primära anledningen att mormoner flyttade till USA var därför att kyrkan uppmanade konvertiter att flytta till Sion. Finns inget svart och vitt i det hela. Att det sedan fanns andra som flyttade av andra anledningar hör inte till saken.

    Gilla

   • Bahra skriver:

    Och varför tror du att de ville flytta till Sion? För att de skulle få ett sämre liv?

    Till skillnad från dig, Magnus, har jag lite personlig erfarenhet i ämnet och jag vet vilka mekanismer som åtminstånde låg bakom mina släktingars beslut att flytta till Sion. Och en del av deras vänner också.

    För de allra flesta som jag känner till personligen var uppmaningen att flytta till Sion, och senare uppmaningen att stanna och bygga Sion i våra hemländer, helt ovidkommande.

    De hade flyttat/flyttade ändå till ett bättre liv i Sion.

    Amerika sågs som möjligheternas land i allmänhet, och Sion sågs som en bättre plats i synnerhet.

    Så visst framför du en svart-vit fundamentalistisk syn, Magnus. Vi vet inte hur stor del av mormonerna som flyttade som gjorde det enbart för att kyrkan uppmanade dom. Min gissning är att den andelen är försvinnande liten, eftersom man flyttade för att man trodde att man skulle få det bättre i Sion. Så visst hör andra anledningar till saken, speciellt om man som du påstår att det inte finns andra anledningar.

    Gilla

   • janne skriver:

    ”Under åren fram till 1905 döptes 16 859 personer varav 7 367 valde att utvandra hellre än att utsätta sig för trakasserierna och förtalet av oliktänkande.”
    Enligt kyrkans svenska hemsida då.

    Gilla

   • Bahra skriver:

    Precis. Hur många utvandrade ENBART på grund av uppmaningen då? Och INTE för att de ville ha ett bättre liv eller annan anledning?

    Gilla

   • janne skriver:

    bahra,varför denna diskution överhuvodtaget.

    Har det någon betydelse vilka olika anledningar de kan ha haft för att utvandra?

    Enligt kyrkans hemsida så utvandrade de för att ”hellre än att utsätta sig för trakasserierna och förtalet av oliktänkande”

    Vad är problemet?

    Gilla

   • Bahra skriver:

    Problemet är att Magnus vill bestämma hur mormoner tänker och varför de gör saker. Och det på ett väldigt svart-vitt och enkelspårigt sätt.

    Det stämmer inte med verkligheten så då kan jag inte låta bli att rätta honom.

    Gilla

   • Magnus Ifver skriver:

    Det är rätt märkligt i så fall dvs att man blir medlem i kyrkan för att få det bättre ställt och inte för att man tror på kyrkan.

    Gilla

   • Viggo skriver:

    Nej, det är inte rätt anledning att bli medlem. Men vi ser många exempel på folk som blivit medlem av fel anledning och har helt fel attityd som medlem och missuppfattar saker av den anledningen.

    Gilla

   • janne skriver:

    Av de som blir döpta försvinner fler ut än som blir kvar.
    Kanske hade de fel anledning.men hur mycket vet man och förstår man efter blivit undervisad en månads tid av missionärerna?
    Fasst det där är ett helt annan ämne.

    Gilla

   • Bahra skriver:

    Lite ”godag, yxskaft” över den kommentaren, Magnus.

    Självklart blir man medlem för att man tror, vem har sagt något annat?

    Nu pratar vi om ditt påstående att medlemmar flyttade till USA och Sion ENBART på grund av att kyrkan uppmanade medlemmar att komma dit och stärka Sion. Då var man självklart redan medlem, så du kan sluta med ditt tramsande.

    Och som jag sade så har jag lite personlig erfarenhet i ämnet så jag vet vilka mekanismer som drev en del av de som flyttade och en del av de som inte flyttade.

    Sen vill jag ställa dig frågan: Blev du mormon för att du trodde det var sämre än att inte bli det?

    Blev du sedan evangelikal för att du trodde att det var sämre att bli det?

    Självklart inte, man tror det är sant och man tror att det är bättre att följa tron än att inte göra det.

    Gilla

   • janne skriver:

    Den primära orsaken att utvandra som medlem var enligt kyrkans hemsida ”Under åren fram till 1905 döptes 16 859 personer varav 7 367 valde att utvandra hellre än att utsätta sig för trakasserierna och förtalet av oliktänkande.”.
    Ordet ENBART är väl ointresant.Varför inte säga som kyrkan gör.Medlemmar flyttade till Zion för sin tros skull.Att sedan de var fattiga i Sverige bidrog säkert en del.Men medlemmars anledning till att flytta var inte den samma som svenska folket i övrigt.Sedan tror jag inte Magnus blev Evangelikal för att det var bättre rent ekonomiskt.Utan det var nog snarare samma anledning som de svenska pionjärerna tyckte sig ha.Är det så du menar Bahra?

    Gilla

   • janne skriver:

    Vill minnas ett gammalt radioprogram med carl Erik Johansson där de jämförde när sverige hade sina stora kullar av utvandrare och när mormonerna hade sina.För att visa på att svensken utvandrade av fattigdom medan mormonen utvandrade av religiösa skäl.

    Gilla

 7. Gunnel Troberg skriver:

  Det har med familjebakgrund att göra i vilken utsträckning man startar ett eget företag. http://ekonomistas.se/ekonomisk-debatt/2011-8/egenforetagande-bland-invandrare-och-svenskfodda-i-sverige-en-flernivaanalys/
  Sen det där med att kunna svenska. Jag har flera arbetskamrater på min arbetsplats som inte har lärt sig svenska efter att ha bott i Sverige i flera år. Kan man engelska så klarar man sig bra faktiskt. Mina engelskspråkiga arbetskamrater som inte talar svenska kommer från USA, Skottland – 2 st, England och Afrika. En av dem läser också på högskola i Sverige och åtminstone två av dem lever tillsammans med svenskor.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s