För- och nackdelar med ett svenskt Natomedlemskap

Radio LuxembourgSverige är ett neutralt land – på pappret i alla fall. Men ju längre tiden går så sipprar det fram information om vad Sverige höll på med under Andra Världskriget och därefter. Hur neutralt var Sverige egentligen?

När Sverige gick med i EU så ville Sverige försäkra sig om att få militär hjälp om å behövdes. För när allt kommer till kritan så handlar det inte om att Sverige skulle vara rädd för Amerika, Storbritannien, Frankrike eller så. Nej, det handlar om den klassiska rysskräcken. Vad händer om den ryska björnen vaknar?

De allra flesta EU-länder är medlemmar i NATO, och det verkar som att NATO inte alls har lust med att hjälpa Sverige. De vill att Sverige går med i NATO.

”Sverige inte kan räkna med militär hjälp från Nato, så länge vi inte är medlemmar. Det sade Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen i dag på Folk och Försvars konferens i Sälen. Enligt Sveriges överbefälhavare klarar vi i dag att stå emot en angripare i ungefär en vecka innan vi behöver hjälp.”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5408869

Varför är det så svårt för en hel del svenskar att förstå att EU inte alls ger det skydd och trygghet som Sverige kan behöva? Danmark är ju med i både EU och NATO. Om Sverige ber Danmark om hjälp pga att Danmark är medlem i EU, så kommer Danmark att hänvisa till NATO. Det går inte att få hjälp av Danmark utan att gå med i NATO. Det räcker inte med vårt EU-medlemskap och att vi är goda grannar.

Natomotståndarnas två huvudargument här i Sverige är att ett medlemskap i Nato skulle legitimera kärnvapenanvändning och att ett medlemskap är dyrt. Om Sverige skulle vilja gå med i Nato så skulle försvarsbudgeten behöva dubbleras nästan. Nato kräver minst två procent av BNP, och Sverige använder bara drygt en procent.

Bara Moderaterna och Folkpartiet är för ett medlemskap i Nato här i Sverige. Nu så ska Kristdemokraterna undersöka för- och nackdelar med ett svenskt Natomedlemskap.

http://www.dagen.se/nyheter/kd-vill-utreda-nato-medlemskap/

Det känns inte bra att Sverige försöker att komma undan så billigt som möjligt genom att hänvisa till att Sverige ska kunna få hjälp av EU. Men så värst mycket hjälp via EU kan vi inte få. Tänk på hur lamslaget EU är i olika sakfrågor just nu. Det ska diskuteras både hit och dit, timme ut och timme in, dagar, månader och år. Det kan ta många år innan länderna i EU är överens i en sak. Så tänk er vilka diskussioner det kommer att bli inom EU om Sverige skulle behöva få militär hjälp av dem. Diskussionerna kommer att utmynna i att de allra flesta länderna kräver att Sverige går med i NATO för att få militär hjälp, annars kommer inte hjälpen.

Är Sverige ett fegt land? En del vill nog påstå detta. Eller ska man kanske kalla Sverige för ett blygt land? Det tar lång tid att vinna en svensk persons hjärta. Inga snabba beslut här inte. Som svensk så vill man veta motpartens motiv. Det räcker inte med vackra ord, för det är inte orden som betyder något egentligen. Det viktiga är motivet och om handlingen överensstämmer med orden. Håller det i det långa loppet? För en svensk så är ärlighet och trofasthet mycket viktigt.

Det är som svenskars förhållande till religion. De allra flesta svenskar går inte i kyrkan mer än en eller ett par gånger i sitt liv, De tror lite allmänt på en högre makt och de tar sig inte tid till att be. Men om olyckan är framme ordentligt så händer det saker. Från att vara lite allmänt troende på en högre makt så förvandlas det till en förhoppning om att Gud nog allt finns ändå, och det är nog ändå bäst att ta och be lite och kanske till och med gå till en kyrka. Tänk att det ska vara så svårt för de allra flesta svenskar att våga bekänna färg? Den som går till kyrkan bekänner ju i och med detta sin tro.

Pappa och hans vänner lyssnade inte på tyska eller ryska sångerskor under Andra Världskriget. De valde att lyssna på brittisk och amerikansk musik. Radio Luxembourg betydde mycket för de svenska soldaterna och även efter krigets slut. Var Sverige neutralt? Inte mentalt och känslomässigt i alla fall.

Min mamma ville höra Vera Lynn sjunga ”We’ll Meet Again” nu imorse. Jag tror att hon tänkte lite på pappa. Vi pratade om honom mycket igår kväll framför tvn. Det är snart fem år sedan han dog. Vera Lynn var en av pappas och mammas favoriter på Radio Luxembourg.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Radio_Luxembourg

http://en.wikipedia.org/wiki/Radio_Luxembourg_(English)

http://www.radioluxembourg.co.uk/

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till För- och nackdelar med ett svenskt Natomedlemskap

 1. janne skriver:

  När jag var i millitärtjänst och vi övade krig så kom fienden alltid från öst.
  I övrigt är jag emot stora politiska kollosser..
  Små länder kan bråka smått.
  Stora politiska allianser kan bråka stort.
  Det får räcka med Babels torn.
  Fler sätt att ena världen under ett ledarskap är den ondes avundsjuka sätt att efterhärma det som komma skall.
  Hitlers 1000 åriga rike….var fick han allt ifrån?
  Om svensken får upp ögonen för vår kyrka kommer säkert många fler:)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s