Snålblåst kring kristna politiker.

politikkristenDet blåser snåla vindar kring dem som vill kalla sig för kristen idag och samtidigt är politiskt aktiv.

När jag läser på lite om kristna i politiken så märker jag två tendenser:

1) Att vara kristen och hålla till på den politiska vänsterkanten kan ses som en konflikt.

2) Att vara kristen tros innebära att man också är ”abortmotståndare”, ”homofob” och ”israelvän”.

Båda dessa punkten hänger i viss mån ihop och kan illustreras med följande erfarenhet av en kristen socialdemokrat:

”Jag minns det tydligt. Jag var 16 år och på väg mot min första SSU-kurs. Jo, jag minns att jag var nervös. När vi satt där och åt mat första kvällen fick jag frågan: Kan man verkligen vara kristen och socialdemokrat?

De ifrågasatte om jag verkligen var socialdemokrat. Undrade om jag hatade homosexuella? Om jag var mot kvinnors rätt att göra abort? Det högg till i mitt bröst. För mig var dessa anklagelser inget nytt. Det som gjorde ont i mig var att jag fick höra det från dem som jag uppfattade som mina nya kamrater.

I den tidiga arbetarrörelsen var konflikterna större. De som var kristna socialister välkomnades inte fullt ut i kyrkorna och inte heller i arbetarrörelsen. Det behövdes en mötesplats där kristna socialister kunde få komma med sitt hela jag, kristna och socialister, utan att behöva välja. År 1927 bildas Sveriges Kristna Socialdemokraters förbund, mer känt som Broderskapsrörelsen” (Källa: Helagotland.se. 130418. Jonas Bergström: Är du verkligen socialdemokrat?

Som medlem i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga är jag medveten om att många medlemmar faktiskt röstar på högerblocket, många gånger på Kristdemokraterna. Annars fanns det faktiskt en tid, har jag fått höra, när medlemmar i kyrkan uppmanades att inte rösta på moderaterna eftersom dessa var så negativt inställda till mormoner. Den tiden är  lyckligtvis förbi och som medlem kan jag rösta på vilket parti som helst, vars värderingar inte står i konflikt med de värderingar vi har som medlemmar i kyrkan. Så visst, att vara mormon och rösta på socialdemokraterna är alltså inte omöjligt.

Men hur är det med att vara abortmotståndare, homofob och israelvän?

Många kristna är negativt inställda till abort, men inte alla. Från den kristna vänstern finns företrädare som inte tror på förbud, utan på att förebygga:

Det första steget för att minska aborterna kan alltså aldrig vara förbudet, det första steget måste vara arbetsrätten. I Sverige har vi drivit just den här kristna vänsterpolitiken för att minska aborterna, vi har gjort det tabu att ställa frågan om man tänkte skaffa barn på anställningsintervjuer och vi har höga ersättningar för föräldraledighet. Men ännu finns det mycket kvar. Varför får så få barn när de pluggar på högskolan – trots att det egentligen vore ganska optimalt i flexibilitet och tidpunkt i livet att få barn? Varför har kvinnor så mycket lättare att få vårdnaden om barn? Varför tar kvinnor ut så extremt stor del av föräldraförsäkringen – om vi nu vill minska antalet aborter?” (Källa: Kristen vänster. 091020. Ja till livet – om abortmotstånd från vänster)

Inom Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga ställer vi oss negativa till abort, men skiljelinjen mellan medlemmar gäller huruvida detta ska gälla medlemmar av kyrkan eller om man också ska verka för att ickemedlemmar inte ska få utföra abort. Som exempel kan nämnas att Mitt Romney från början tog ställning för abort, för att därefter ta ställning emot abort då han gick från det ena synsättet till det andra.

Homofob betraktas man som om man t ex ställer sig negativ till samkönade äktenskap. Kristdemokraterna löste denna fråga på ett bra sätt genom att föreslå att äktenskap som begrepp skulle tas bort ifrån lagstiftningen. Tyvärr gick inte detta förslag igenom och även HBTQ-rörelsen beklagade detta har jag förstått från en lesbisk arbetskamrat, aktiv inom HBTQ-rörelsen. I debatten kritiseras kristna politiker som har samröre med Svenska Evangeliska Alliansen (SEA). Detta är inte svårt att förstå eftersom nätverket bl a är initiativstagare till Bevara äktenskapet och försvarar den mot homosexualitet, kontroversielle pingstpastorn Åke Green.

Vår egen kyrka har som bekant starkt kritiserats för att aktivt verka mot samkönade äktenskap i Kalifornien, prop 8, vilket blev så kritiserat även bland medlemmar av kyrkan, att det var många medlemmar som faktiskt gick ur kyrkan. Glädjande nog har medlemmar i kyrkan i allt högre grad verkat för att bygga broar. I den svenska gaynyhetssajten QX finns bl a en stor artikel med som handlar om medlemmar i kyrkan  som deltar  i prideparaden i Salt Lake City.

mormonpride

 

Flera hundra medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga gick för andra året med i söndagens Pride-parad i mormonernas huvudstad Utah. Förra året gick omkring 300 heterosexuella vänner inom kyrkan med i paraden och i år räknade man med att deltagandet fördubblades.
Mormonkyrkan har kritiserats hårt i USA för att man aktivt bidragit till kampanjer mot könsneutral äktenskapslagstiftning. Budskapet i söndagens parad var ”Mormoner bygger broar.” (Källa: xq.se. 130604. Mormoner deltog i prideparaden)

Israelvän, vad innebär egentligen det? Förmodligen kritiseras den kristna sionistiska rörelsen där man eftersträvar att stödja Israel, även ur politisk synvinkel, till men för palestinier. Som exempel kan nämnas den kristdemokratiske politikern Annelie Enochson, som av sajten Alliansfritt Sverige bl a kritiseras för sin inställning i Israel-Palestinafrågan:

Annelie Enochson är kanske mest känd i sina uttalanden om Israel. Bland annat har hon anklagad Diakonia för att ha mutat kristdemokratiska riksdagsledamöter för att de ska bli mer Israelfientliga. Men störst uppmärksamhet fick hon efter att hon felaktigt påstått att Ship to Gaza hade skjutvapen och använde barn som mänskliga sköldar.” (källa:Alliansfritt Sverige.nu 130428. Kristna högern: Allnelie Enochson )

Teologin inom Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga är något annorlunda än i andra kristna kyrkor. Vi tror nämligen inte i första hand på en bokstavlig, utan en andlig insamling av Israel och  verkar inte heller för att så många judar som möjligt ska bosätta sig i Israel. Men naturligtvis finns det en vinkling för Israel bland medlemmar i kyrkan.

Scott Gemell som är medlem i Jesu Kristi Kyrka och arbetar på National Middle East Language Resource Center  skriver en insiktsfull artikel på sin blogg om kyrkan och relationen Israel – Palestina. Han citerar sin professor James Toronto som bl a uttrycker att det finns en populär attityd bland medlemmar i kyrkan att ”Israels insamling och upprättandet av Sion skulle antyda att kyrkan stödjer judar i deras kamp med palestinier och andra araber i det heliga landet…De som talar officiellt för kyrkanförsta presidentskapet och de tolvhar aldrig uttryckt sitt stöd för en sida över en annan. Tvärtom har de uppvisat samvetsgrann opartiskhet i alla sina uttalanden och handlingar som rör krisen i Mellanöstern, och har outtröttligt eftersträvat att bygga starka relationer med både judar och araber i ett försök att få till stånd ökad fred och stabilitet i regionen.” Han citerar också vår framlidne profet Howard W Hunter som har uttryckt att  Både judar och araber är barn till vår Fader. De är båda barn till förbundet, och som kyrka tar vi inte ställning. Vi har kärlek och intresse för båda.”(Källa:  scottgemell.bloggspot.se.130113.The Mormon Church and the Israeli Palestinian Conflict )

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article17500934.ab

http://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2013/09/abortmotstandarn-hyllar-reinfeldts-utnamning-av-svantesson

http://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2013/04/kristna-hogern-anneli-enochsson-2

http://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2013/04/kristna-hogern-anneli-enochsson-2

http://azmormonnews.com/2013/09/muslims-and-mormons-pray-for-a-common-cause/

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Äktenskapet, De tolv stammarna, Ekumenik, Filosofiska tankar, Högtider och evenemang, Islam, Judendom, Kyrkan utvecklas, Missuppfattningar, Profeter, profetior, Sexualitet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s