Kvinnor med asiatiskt utseende utpekade som prostituerade och tjuvar

 

Sherlina i kyrkanVakterna på nöjespalatset Harrys i Växjö stoppade vid tre olika tillfällen i februari och mars 2012 kvinnor med asiatiskt ursprung  i några olika konstellationer då de ville komma in. Kvinnorna kom precis som många andra gör, i grupp. Kvinnorna blev anklagade för att vara prostituerade och att de stal från Harrys gäster. Kvinnorna blev chockade av händelsen och kände sig förnedrade och kränkta, och de anmälde till polisen att de hade blivit diskriminerade av vakterna på Harrys.

Polisen hade undersökt det hela och kunde konstatera efter att de utrett allt att kvinnorna inte alls var prostituerade. De allra flesta förväntade sig nog att vakterna och krögaren skulle bli fällda för diskriminering, och förvåningen blev oerhört stor då de friades. Tingsrättens resonemang gick ut på att det inte var diskriminering på grund av att vakterna ville stoppa prostitution som asiatiska kvinnor håller på med.

En kvinnlig polis – oklart vem – hade ringt till Harrys ägare och sagt att kvinnor med asiatiskt utseende sålde sex. Krogägaren beslutade då att porta alla, men att det skulle göras en individuell prövning om att eventuellt släppa kvinnor med asiatiskt ursprung om vakterna kunde konstatera att de inte var prostituerade.

Frågan är, hur i hela världen ska en vakt kunna se på en kvinna om hon är prostituerad? Det finns ingen möjlighet till detta. Man kan inte se på en persons yttre och därigenom veta hur det är. Vakterna hade inte sett kvinnorna hålla på med prostitution, utan de råkar bara ha asiatiskt ursprung.

Växjö tingsrätt kom fram till att det är tillåtet att stoppa kvinnor med ett visst slags utseende, fastän anklagelserna är grundlösa.

En av kvinnorna heter Sherlina Nilsson och hon är en aktiv medlem i Mormonkyrkan i Växjö. Hon brukar tala i kyrkan ett par gånger per år under sakramentsmötet och hon undervisar även ibland i hjälpföreningen (kvinnoföreningen). Hon använder inte droger, tobak eller alkohol, och hon är en mycket kärleksfull och gudfruktig kvinna. I hennes sällskap hade hon tre väninnor som är aktiva katoliker och gudfruktiga.

Det är många som reagerar på domen i tingsrätten, och åklagaren har beslutat sig för att överklaga till hovrätten. Så vi får alla hoppas på att hovrätten tar sitt förnuft till fånga och ändrar tingsrättens dom och istället fäller krogägaren och vakterna.

http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/tva-polisanmalningar-mot-harrys(3198786).gm

http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/asiatiska-kvinnor-stoppas-pa-krogen-(3198777).gm

http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/diskrimineringsdomen-overklagas-till-hovratten(3948004).gm

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article17451735.ab

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s