Elisabeth Svantesson – skräck i ett sekulariserat samhälle?

abortion-12-week-old-baby

En 12 veckors bebis – ännu inte röstberättigad.

I Sverige har kvinnor rätt att göra abort fram till vecka 18, utan någon som helst medicinsk eller annan giltig orsak alls. Kvinnan anses i Sverige ha rätt att bestämma över sin egen kropp och ett ofött barn anses vara en del av kvinnans kropp.

För mig som kvinna är detta resonemang helt obegripligt och fruktansvärt. Samtidigt är abort inte något helt främmande för mig. Jag har nämligen ställts inför valet att göra abort. Anledningen var att det upptäcktes att det barn som jag bar på
visade sig ha en missbildning med medföljande 50% risk för en så svår utvecklingsstörning att barnet förmodligen skulle dö vid födseln. När jag fick beskedet, plötsligt och helt oväntat, blev jag så chockad att jag gick med på att göra abort. Men när den värsta chocken lagt sig så bestämde jag mig. Jag skulle aldrig någonsin göra abort. Om bebisen skulle dö så skulle inte jag som mamma ivarjefall  vara den som dödade mitt eget barn.

Det var verkligen dagar full av gråt och ångest innan jag till slut fick beskedet från fostervattensprovet. Min bebis hade inga kromosomfel, men väl ett stort bråck i magen med hela levern liggande utanför. Ytterligare undersökningar gav vid handen att han också hade hjärtfel. När min son föddes visade det sig att han faktiskt inte hade hjärtfel, men det blev ändå en kamp för att få honom att överleva.

Ångrar jag att jag aldrig gjorde abort? Nej, absolut inte. Snarare känner jag ångest över att jag ens snuddade vid tanken. Samtidigt kan jag inte förstå hur kvinnor, varav många, gång på gång gör slut på ett liv där de som blivande mödrar egentligen skulle vara detta livs största beskyddare.

Just nu debatteras i media över regeringens nya arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, som har arbetat som informationssekreterar i föreningen Ja till Livet, som arbetar för att kvinnor inte ska göra abort.

När jag läser om debatten kring Elisabeth Svantesson slår mig tanken att jag arbetar med människor som egentligen inte hade funnits om Hitler vunnit andra världskriget, nämligen människor med funktionsnedsättning. Det var den grupp människor som först började utrotas av Hitler. I Aftonbladet försvarar Eli Göndör Elisabeth Svantesson och ifrågasätter den, som han uttrycker det, svenska aggressiva synen på tro. Eli Göndör är son till den ungersk-judiske förintelseöverlevaren Ferenc Göndör. Eli, om någon, är smärtsamt medveten om förintelse av icke önskade individer. I likhet med ofödda barn, betraktades inte heller judar som människor och kunde därför likvideras.

Ett ofött barn är inte röstberättigat. Därför är det heder åt en politiker att stödja en grupp människor som aldrig kommer att tillföra partiet några röster. För mig som kvinna och mamma, för Ferenc som växte upp med en far som överlevde förintelsen, vars folkgrupp tillsammans med handikappade inte alla ansågs vara människor så kanske det inte är så självklart att ofödda barn inte skulle vara människor. För om inte en oskyldig bebis är en människa – vem är då en människa? Vem förtjänar livet?

I Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga anses abort bara vara tillåtet om modern blivit utsatt för våldtäkt eller incest eller om risk finns för moderns liv eller om barnet antas dö vid förlossningen.

Aftonbladet 130918. Vår svenska syn på tro unikt aggressiv.

Wikipedia. Elisabeth Svantesson

Den kristna bloggen apg29.Förföljelsereaktioner mot kristen tro när Elisabeth Svantesson blev arbetsmarknadsminister

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Funktionshinder, Kvinna/feminism, Livet som mormon, Psykologi, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s