Boliden inblandad i miljöskandal

boliden laboratorium1984-85 så sålde Boliden 20 000 ton svart gruvslam för 10 miljoner kronor till det chilenska bolaget Promel som gick i konkurs 1993.

Promel gjorde inte vad de lovat utan istället så dumpade de gruvslammet i naturen och härigenom orsakade de en miljökatastrof som drabbade 707 personer.

Nu stämmer de Boliden på 90 miljoner kronor. Boliden känner sig bedragen av Promel och anser sig inte ha något ansvar. De 707 personerna har blivit förgiftade och mår mycket dåligt.

Jag jobbade 1984 som laborant på Boliden Metall AB, Skelleftehamn (Rönnskärsverken), på deras avdelning Forskning och Utveckling. Jag höll på med analys av finmetaller (guld, silver, arsenik, bly mm).

Jag försöker att komma ihåg vad som skedde på Rönnskärsverken då på den tiden. Mitt minne är att allt var normalt och att man höll ordentlig koll på allt. Man visste vad gruvslammet innehöll. Men frågan är om Boliden kan bli ansvarig för det Promel gjort. Hur mycket kan ett företag bli ansvarig för ett annat företags handlingar? Hur långt sträcker sig en persons ansvar?

Jag fick många frågor i mitt huvud när jag läste om miljöskandalen. Borde de inte jaga Promels ägare istället för Boliden? Det var ju meningen att Promel skulle utvinna metallerna i gruvslammet. Varför gjorde de inte det? De hade kunskapen, för Chile är en av världens största gruvproducenter. Bolidens export av gruvslammet skedde på rätt sätt, inget fiffel eller båg.

Tydligen så hade Promel inga pengar till att utvinna arseniken. Det var därför som de inte bearbetade gruvslammet. Men sedan så läste jag på Bolidens hemsida att Promel och den Chilenska hälsovårdsmyndigheterna hade ställts till svars, och att skadestånd har betalats ut till de 707 personerna.

Det ska bli intressant att följa det hela i nyheterna. Men mitt i allt så finns de 707 personerna som lider av förgiftning. De har redan fått skadestånd men vill ha ännu mera pengar. Är det rätt? Egentligen så tycker jag nog att man inte ska skylla på Boliden. För om de blir skyldiga, då blir konsekvensen att ett företag är ansvarigt för saker som de inte har kontroll över. Är det rättvist?

Frågan om skuld är intressant. Skriften talar om skuld. Det finns många berättelser om krig och svek, och människors liv blev krossade. Det finns en enda som är utan skuld, Jesus Kristus. Han är vår referenspunkt i livet. Judas förrådde honom för 30 silverpengar. Man kan göra bra saker med pengar, men pengar kan fördärva också.

Det verkar som om att Skriften har ett litet knep för att ta värsta udden ur pengarnas förmåga att göra ont – tionde. Man kan ju alltid ge mer pengar än tionde, men det verkar som att Skriften lär oss att om vi troget ger tionde till kyrkan så minskar risken för att girigheten ska kontrollen över oss människor. Egentligen är det ganska så billigt, eller hur? Genom att ge tionde så ser vi klarare pengars värde och kan använda resten av pengarna vi har mera klokt och vist och kan göra gott mot andra.

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3763935.ece

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=493&artikel=5647548

http://www.boliden.com/Sustainability/Arica/Deliveries-of-smelting-residues-to-Chile-during-the-mid-1980s/

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekonomi, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s