Oskrivna regler kyrkor emellan

 

unwritten rulesI fredagskväll så kom alla fyra missionärerna på besök, både de yngre och de äldre. De ville att jag skulle prata lite med dem om hur det fungerar i andra kyrkor och samfund. De ville få lite tips som kunde hjälpa dem i samvaron med andra kristna.

Det finns en hel del oskrivna regler när det gäller umgänget bland kristna som kommer från olika samfund/kyrkor. Jag har märkt att en del av dessa regler även följs av Mormonkyrkan, men att det finns en del som missats helt och hållet. Om man bryter mot de sociala koderna så uppstår misstänksamhet helt i onödan.

Här kommer en liten lista på oskrivna regler:

1. Man ska inte missionera i ett annat samfunds/kyrkas lokal, inte i dess närhet som exempelvis parkering, trottoar osv. Detta följer Mormonkyrkan. Man bjuder inte in de som går där till den egna kyrkans möten. Aldrig någonsin. Efter att ha gått på besök mycket länge så kan man ta mod till sig och bjuda in prästen/pastorn i kyrkan som man besöker regelbundet, men man ger inte bort inbjudningskort, broschyrer eller böcker.

2. Prästen/pastorn och ledarna i det lilla samfundet/kyrkan besöker de större samfunden/kyrkorna regelbundet och med jämna mellanrum och går på deras möten för att ha social och andlig gemenskap med varandra. Här missas det nästan totalt av Mormonkyrkan. Konsekvensen av att missa detta är isolation och missförstånd. Det är den mindre kyrkans ansvar att börja. På samma sätt är det en ny kyrkas ansvar att besöka alla kyrkor som redan finns på en ort, oavsett storlek.

3. När man går på besök i ett annat samfund/kyrka så undviker man allt prat om teologi. Alltid.

4. När den dagen kommer och prästen/pastorn återgäldar besöket så finns det saker som underlättar gemenskapen. Det bjuds alltid på fika och det är en dörröppnare så att man kan sitta och prata om ditt och datt. Man bjuder på hembakade kakor, bullar, kaffe och té. I Mormonkyrkan så kan man byta ut kaffe och té mot örtkaffe/kaffesurrogat och olika örttéer och rött té.

5. Den besökande prästen/pastorn letar alltid efter ett kors någonstans. Utan korset så känner han sig otrygg och okomfortabel. Mormonkyrkan har två mycket vackra bilder. En av dem i Gospel Art Book, The Crucufixion. Använd dessa. Ju större bild desto bättre, och gärna att den är inramad och inglasad.

http://www.lds.org/media-library/images/gospel-art/new-testament?lang=eng&start=11&end=20#crucifixion-christ-anderson-39598

http://www.lds.org/media-library/images/jesus-christ?lang=eng#crucifixion-art-lds-453494

6. Om det kommer upp samtal om treenigheten så kan man alltid ta upp exemplet med Benny Hinn. Han räknas som kristen av de allra flesta pga att han beter sig på rätt sätt. Att bete sig på rätt sätt är viktigare än att alltid vara överens rent teologiskt. Hans teologiska tolkning av treenigheten är att Gud Fadern, Jesus Kristus och den Helige Ande är tre olika personer, att varje person i treenigheten är treenig, dvs att det finns nio personer i treenigheten. Dessutom så tror Hinn att Gud Fadern har en kropp, inte bara Jesus Kristus. Trots detta så räknas han som kristen och präster/pastorer besöker honom. Mormonkyrkans tolkning av treenigheten är social treenighet.

http://en.wikipedia.org/wiki/Social_Trinity

http://en.wikipedia.org/wiki/God_in_Mormonism

7. Om det är en präst i Svenska kyrkan så kan man alltid tala om Krister Stendahl. Han var en mycket god vän med Mormonkyrkan. Läs alla länkar nedan, viktig information.

http://mormonlady.se/krister-stendahl-om-mormontempel/

http://mormonlady.se/krister-stendahl-the-sermon-on-the-mount-and-third-nephi/

http://www.youtube.com/watch?v=-x_-TQivCx8&feature=youtu.be

http://www.lds.org/ldsorg/v/index.jsp?vgnextoid=2354fccf2b7db010VgnVCM1000004d82620aRCRD&locale=0&sourceId=8b8867700817b010VgnVCM1000004d82620a____&hideNav=1

http://en.wikipedia.org/wiki/Krister_Stendahl

8. Det är alltid bra att leta upp vart Svenska kyrkan håller till och gå på möten där med jämna mellanrum. De har gudstjänster flera gånger i veckan, så man kan gå dit utan att det krockar med den egna kyrkans möten. De har även andra fina möten som också är bra att besöka. Gå så ofta att prästen känner igen dig och du inte är en anonym främling, dvs ett par gånger i månaden i alla fall.

9. Använd Mormonkyrkans tolv nya videofilmer, Introduction to Mormons om någon kommer på besök. Jättebra videofilmer. Mycket bättre än att ge en massa kort, broschyrer eller böcker som de ändå bara tar av artighet och sedan slänger eller lägger undan i en låda. Korten kan man ha när man träffar folk på stan och skriva sitt telefonnummer på om de vill ha kontakt.

http://www.youtube.com/playlist?list=PL-2ihKjhqm0XkEVWHoqGEG5YrNPC-E4_J

10. När man talar om sin personliga tro på Jesus Kristus så blir det nästan alltid missförstånd om man bara säger Kristus. Det uppfattas fel och missförstånd uppkommer i onödan. Man förstår det hela rätt om man säger Jesus Kristus eller Jesus.

11. Det blir alltid missförstånd om den första boken en person får är Mormons bok. Sett ur ickemormoners synvinkel så betyder det att mormoner anser att den boken är viktigast. Man har 15-20 sekunder på sig för att göra ett första intryck, och nästan ingen person ändrar den åsikt de fått efter detta. Det kvittar hur mycket mormoner säger att det inte är så, att Mormons bok och Bibeln är lika viktiga. Folk tror inte på det pga att de får Mormons bok först. Det liknar den relation som barn har till sina föräldrar. De gör som föräldrarna gör, inte som de säger. Om man träffar någon som är intresserad så kan man börja med Bibeln de första gångerna och så småningom ge Mormons bok. För att missförstånd inte ska uppstå så kan man ge en 3-i-1.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekumenik, Missuppfattningar, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor, Teologi. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Oskrivna regler kyrkor emellan

  1. Gunnel Troberg skriver:

    Sen är det ju det här med att ”vara frälst”. Det har skrivits om det i Liahona och det är viktigt att vara medveten om att med vanliga kyrkors definition av att ”vara frälst” så räknar vi oss som det också.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s