Hur uppfattas ”jag tror på Jesus” och ”jag tror på Kristus” av människor?

jesushugHur uppfattas jag av andra om jag säger ”jag tror på Jesus”? Jo, de tror att jag har en personlig levande relation med Jesus. Men om jag säger att ”jag tror på Kristus”, vad tror de då? De tror att jag inte har en personlig relation med Jesus, utan det är en annan Jesus som det handlar om.

För om man tror på Jesus så säger man att man tror på Jesus. Kristus är titeln som Jesus har, inte hans namn. Och om man inte kan tilltala en person med förnamnet så känner man inte personen ifråga, utan man känner till saker om personen bara. Med andra ord så har man ingen relation alls.

Genom att förstå hur nästan alla kristna tänker, så kan man uttrycka sig på ett sådant sätt att det man sägs inte kan missförstås. För när en mormon säger att han tror på Kristus, så kommer nästan alla kristna tänka på att den mormonen inte har en relation till Jesus utan bara känner till honom. Detta trots att mormonen har en personlig relation till Jesus.

Det är ju inte alla mormoner som säger att de tror på Kristus förstås. Men om en mormon nu råkar komma på sig själv med att säga att han tror på Kristus och har vant sig vid att säga så, då kan det kanske vara lite svårt för honom att säga att han tror på Jesus. Det känns kanske lite konstlat och tillgjort. Detta trots att han har en personlig relation. Mitt råd är att säga Jesus Kristus istället. Kan bli lite enklare och kommer definitivt att förstås av andra kristna på rätt sätt.

Men den som verkligen vill betona sin innerliga relation som han har behöver nog lära sig att byta ut titeln Kristus mot namnet Jesus.

Summering på hur de allra flesta kristna tänker:

Jag tror på Kristus = vetskap om honom men ingen personlig relation och ingen lärjunge.

Jag tror på Jesus Kristus = personlig relation, lite högtidlig då titeln finns med, lärjunge ibland.

Jag tror på Jesus = innerlig och nära relation med honom, lärjunge.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Missuppfattningar, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Hur uppfattas ”jag tror på Jesus” och ”jag tror på Kristus” av människor?

 1. Bahra skriver:

  Ja, det var en bra liknelse Gunnel.

  Jag gjorde ju en sökning på Jesus på ratsit vid årskiftet och såg att det fanns 751 Jesusar i Sverige då, men ingen Kristus. Motsvarande sökning idag ger 772 Jesusar och ingen Kristus.

  Min pappa sade alltid att om man bara säger ”Jesus” så vet man ju inte vilken Jesus man menar. Säger man ”Kristus” så finns det bara en möjlig man kan ha i åtanke. Det blir enklare så.

  Jag tycker ändå att det är intressant att se uppställningen, men jag måste säga att för mig är det helt tvärt om. Det är om man säger ”Kristus” som man har en personlig relation, och om man säger ”Jesus” som man inte har det.

  Intressant att det är så olika. Men det är nog som Janne säger: Det beror nog på i vilken egenskap man har närmat sig och utvecklat den personliga relationen.

  Gilla

  • Mormonlady skriver:

   Jesus Kristus är Messias oavsett om man tagit emot nåden och förlåtelsen. Alla upplever den allmänna nåden oavsett om de tror eller ej.

   Om min pappa heter Olle Andersson och arbetar som bagare, så kallar min mamma honom för Olle, inte för bagare.

   Kristus = vad han har gjort för oss, dvs hans yrkestitel. Om man vill både vara personlig och påminna sig om vad han har gjort, då säger man Jesus Kristus. Om man vill vara riktigt nära honom så säger man Jesus till honom, dvs man är riktigt familjär och innerlig.

   Om man som mormon inte tänker sig för, så skapar man själv onödiga missförstånd och man skapar sin egen isolation.

   Gilla

   • janne skriver:

    Lite synd om det ska låsa sig pga namnet.
    Vi har yttryck i kyrkan som vi tar för givet men som inte alltid förstås av folk utanför kyrkan.

    Gilla

   • Mormonlady skriver:

    Man minskar missförståndet genom att säga Jesus Kristus. För det finns många som heter Jesus, och det var många som påstod sig vara Kristus (Messias). Men genom att säga Jesus Kristus så har man specificerat sig ordentligt. Vill man vara ännu mera exakt så säger man Jesus Kristus från Nasaret. Han är unik.

    Gilla

   • janne skriver:

    Håller med.Fasst då är det väl alltid någon som säger ”Nasaret?…Där kan väl ingen Kristus komma från”.

    Gilla

   • Bahra skriver:

    =)

    Gilla

   • Bahra skriver:

    Kanske ”bagare” inte är så intimt, men vad är mest intimt av Olle eller Älskling? Olle eller pappa? Kanske är titlen ”Kristus” mer intim än ”Jesus” om man har en mer intim koppling till det?

    Den här bloggen är ju inte bara till för att beskriva omvärldens syn för oss mormoner, utan också mormonernas syn för omvärlden. Det finns inget doktrinärt i att man skall vara mer intim med varken ”Jesus” eller ”Kristus”, men nu råkar det vara så mormonkulturen för det mesta ser ut.

    Andra Kristna behöver inte ändra på sin syn för vår skull och vi behöver inte ändra på vår syn för deras skull, men det är ju bra om vi kan förstå och respektera varandra ändå.

    Nu förstår jag bättre hur resonemanget går i alla fall.

    Gilla

 2. Gunnel Troberg skriver:

  När jag gör en sökning på Jesus så får jag 93 träffar och en sökning på Kristus ger 116 träffar i Mormons bok och Läran och förbunden. Ibland sammanfaller träffarna eftersom det står Jesus Kristus. Som jag har förstått det är det pga våra ”egna” skrifter Mormons bok och Läran och Förbunden som medlemmar i kyrkan vanligtvis använder ordet Kristus. Visst kan det kännas avståndstagande, men som jag uppfattar det är det snarare att man vördar Kristus. Jesus är hans namn, Kristus är vad han är för oss dvs Messias eller vår frälsare. Jag heter Gunnel, men mina barn säger ”mamma”. Det är min roll för dem. Att de inte kallar mig vid namn betyder inte att de älskar mig mindre, eller att jag älskar dem mindre, men de vet sin roll i sin relation till mig. Jag är den som vårdar dem, som de ska söka sig till, som beskyddar dem, leder dem och bestämmer över dem tills de vuxit upp. Det är så jag ser på Kristus.

  Gilla

  • janne skriver:

   Det kan säkert finnas människor som lägger olika betydelse i orden Jesus och Kristus.
   Själv säger jag Kristus.Därför att det är i den egenskapen som jag har utvecklat ett innerligt och nära förhållande till honom.
   Annars så får väl folk börja prata med varandra så de förstår vad den andra menar.Det kan ju inte vara så svårt.

   Gilla

  • Mormonlady skriver:

   Och jag berättar bara hur kristna i allmänhet ser på det hela. De kommer inte ändra sig. Om en liten minoritet, som mormoner dock ändå är, vill bli förstådda, då behöver de inse att de kan bli bättre förstådda genom att använda namnet Jesus istället för titeln Kristus. En viss del av problematiken kring påståendet att mormoner tror på en annan Jesus försvinner då.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s