Är det någon här som är svensk?

vikingNär jag håller på med släktforskningen så blir jag inte förvånad över att mina förfäder kommer från alla möjliga håll. Jag känner mig som en fruktsallad med en massa olika sorters frukter i. Att vara svensk är nog att vara en fruktsallad, dvs lite av varje.

Mitt modersmål (första språk) är svenska. Mitt andraspråk är engelska, mitt tredje är tyska och mitt fjärde nederländska. Jag har dessutom för vana att blanda ihop tyskan och nederländskan ibland, skriftspråket alltså. Skillnaderna är större i talspråket, för nederländskan uttalas mjukare än tyskan.

Invandrare dras till städer. Det har de alltid gjort pga att det är i städerna som allt viktigt sker och de senaste trenderna finns. Vill man vara i händelsernas mitt så ska man dra till en stad, ju större desto bättre. Den som har mycket pengar och kontakter drar till Stockholm, köper sig ett hus och startar ett företag. Om man inte har råd att bo i Stockholm så bosätter man sig i Mälardalen i någon stad med pendlingsavstånd till Stockholm. Alternativen till Stockholm är Göteborg och Malmö. Den ekonomiska motorn i Sverige är Stockholm och Mälardalen. Förutom dessa alternativ så dras invandrare till de större städerna i Sverige.

Vilket språk skulle vi prata i Sverige om inte invandrarna fanns? På vikingatiden så pratade man med ”dansk tunga” i Sverige, Norge och Danmark. Det var i stort sett ett gemensamt språk för alla vikingar. Vikingaspråket motsvarar dagens isländska och färöiska, inte dagens danska. Forskarna kallar vikingaspråket här i Sverige för runsvenska, och våra förfäder skulle förstå dagens islänningar alldeles utmärkt.

Kyrkovalet i Svenska kyrkan är ju om hörnet, och det bästa vore om de kunde sluta med politiska val där. Sverigedemokraterna  ställer upp i kyrkovalet, de som säger sig vilja bevara Sveriges kultur och enhet och vill begränsa invandringen och deras kultur. Hur de nu kan få ihop detta med all den invandring som vi haft i Sverige under många många hundratals år vet jag inte faktiskt. De vill dessutom ha ett nationellt stödcentrum för kristna konvertiter från sekter, islamism och andra trosläror med totalitära drag, Och jag är inte dummare än att jag förstår att de kommer att gå med blåslampa efter mormoner också om de kan.

Att vara en genuin svensk, det är att vara mångkulturell och bejaka all den invandring som vi haft under många många hundratals år.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Genealogi, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Är det någon här som är svensk?

 1. Bahra skriver:

  Inte ens namnet Sverige är ju svenskt, det är danskt. Det är en ihopdragning av det danska Swear och Rige: Swerighe. Sen har det utvecklats till Sverige med tiden.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Svearike

  Gilla

 2. Gunnel Troberg skriver:

  Under medeltiden var svenskar, eller svear, de som levde i Mälardalen. ”Begreppet svensk har således vidgats genom historien från att från
  början endast ha omfattat svearna, varefter det kom att bli ett
  samlingsbegrepp för alla nordiska folkstammar som inlemmats i Sveariket,
  från götar och gutar, till smålänningar och hälsingar och slutligen
  även folk som tidigare hört under Danmark och Norge
  såsom skåningar, jämtar osv. Folkstammar av annan härkomst än nordisk,
  till exempel samer och finnar, räknades dock inte såsom svenskar.” (källa: wikipedia. Svenskar) I min släkt finns efternamn som Helsingius (dvs de kom från Hälsingland) och Gavelia (dvs de kom från Gävle)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s