Våra vänner mormonerna.

1346170637-mormonsEn mycket fin artikel om vad judar och mormoner har gemensamt publicerades nyligen i The jewish Press.

Det är en ortodox jude, Rabbi Perry Tirschwell, som beskriver de stora likheterna mellan Jesu Kristi Kyrka och judendomen. Han uppmanar också sina trosfränder att knyta närmare band till mormonerna, som han ser som judarnas allierade och vänner.

Med stora familjer, en djup kärlek för Israel och det judiska folket, motsvarande hängivenhet till vår tro och engagemang med världen i stort, matrestriktioner och modest klädsel, och att vara missförstådd (även av våra trosfränder) så har ortodoxa judar förvånandsvärt mycket gemensamt med en av de snabbast växande religionerna i USA – Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga….. Det finns fjorton miljoner mormoner i världen. Det finns fjorton miljoner judar i världen. Sex miljoner av vardera tron bor i USA varav tre miljoner är  koncentrerade till ett specifikt geografiskt område (Östkusten och bergsstaterna). Vi tror båda att vi är ättlingar till Israels tolv stammar. Vid tretton års ålder, tar mormoner emot en personlig patriarkalisk välsignelse som vägledning i livet. I likhet med oss, sänder mormonerna iväg sina barn efter gymnasiet, för ett eller två år för  att utveckla andlig tillväxt, de är förpliktigade att ge tionde till välgörenhet, och tillåter abort när mammans liv står i fara. I likhet med oss har de tretton trosartiklar. Mormonerna kallar sitt hemland (Utah) för Zion, anser sina tempel vara heliga, och tillåter bara personer dit som anses rena.Mormoner har förföljts och dödats, men är snabba att påpeka att judeförföljelsen inte har några paralleller. Mormoner är oproportionerligt representerade på många områden, inklusive USA senaten och representanthuset…. Grundaren av Marritt hotellkedja och JetBlue, likväl som ett allt ökande antal jurister på hög nivå samt bankmän, är mormoner.

 Tirschwell betonar också att när han träffade medlemmar i kyrkan i Utah så diskuterades aldrig teologi, utan gemensamma frågor som den ökade sekulariseringen i USA, lagstiftning, hur man behåller ungdomar i kyrkan, religiös frihet osv.
Han berättar vidare att han lärde sig att mormoner har en stor respekt för judar och staten Israel och att de verkligen vill hjälpa judarna. Han avslutar med att uppmana att de bör bygga broar mellan LDS lokalt, eftersom ”dessa människor delar många av våra värderingar, ideal och oro, och i grund och botten är våra allierade.

The Jewish press. 130829. Our friends the mormons.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Äktenskapet, De tolv stammarna, Ekumenik, Familjen, Judendom, Missuppfattningar, Tempel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s