Rika är mer självupptagna

richI dagens Metro 130822 hittar man rubriken Rika är mer självupptagna. Nu har forskarna kommit fram till det som kristna har känt till i alla tider, nämligen att man kan bli mer egoistisk och självupptagen av ha mycket pengar. Nu stämmer ju inte detta på alla rika människor förstås, men naturligtvis finns det en risk att man som rik glömmer både Gud och sina medmänniskor.

De som är rika tycker att de är mer betydelsefulla än andra, tar oftare mindre hänsyn till andra i trafiken, tittar sig gärna i spegeln och är ofta självupptagna. Det visar en studie gjord av amerikanska forskare vid Berkley universitet i Kalifornien i USA….I flera olika experiment med hundratals studenter och hundra andra vuxna har forskarna funnit att det är vanligare med drag av narcissism och upphöjd självbild bland höginkomsttagare och de som kommer från högre samhällsklasser. Tidigare studier i USA har visat att förmögna skänker totalt sett mindre till välgörenhet än vad de som själva har låga inkomster gör.

En reflektion är ju också om det kanske är så att dessa rika människor också betraktas som mer intelligenta? I såna fall är det inte så märkligt att studier i USA har visat att intelligenta är mindre religiösa. Dessa människor är ju sina egna gudar. WIN-Gallup International GLOBAL INDEX OF RELIGIOSITY AND ATHEISM -2012  visar på ett tydligt samband mellan fattigdom och religiositet. De fattigaste länderna i världen är de mest religiösa och det är också det fattigaste länderna som uppvisar lägst IQ.

The poor are more religious than the rich. People in the bottom income groups are 17 percent more religious than those in the top income groups.” (Källa: Huffington Post 130723 Most Religious Countries And Most Atheist Countries)

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Ekonomi, Filosofiska tankar, Forskning och vetenskap, Hjälpverksamhet, Psykologi, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s