Den moderna prästen

mormon-priesthood1Mormonkyrkans präster är lekmannapräster, dvs de är präster och har ett annat yrke som de försörjer sig på. De gör som aposteln Paulus med andra ord.

Frikyrkor idag kämpar tappert med sin ekonomi. Det allra mesta av pengarna som samlas in i kyrkorna går till pastorns lön och en viss del går till kyrkolokalen. Sen finns det inte så mycket kvar till alla andra behov som finns.

Det finns ett nytänkande i en del frikyrkor. De börjar att tala om lekmannapastorer, att det är detta som har framtiden för sig. Frikyrkorna behöver sluta upp med att titta på de historiska kyrkorna (Katolska kyrkan, Ortodoxa kyrkan, Anglikanska kyrkan, Lutherska kyrkan mm) som har livstidsanställda präster och pastorer.

En av nytänkarna är Stefan Swärd i Evangeliska Frikyrkan. Han anser att frikyrkorna inte bör anamma de historiska kyrkornas strikta uppdelning mellan pastorer och lekmän, för professionaliseringen av präst- och pastorerna gör att mångfalden av andliga gåvor begränsas.

http://www.dagen.se/opinion/debatt/lekmannapastorn-framtiden/

Mormonkyrkan som har lekmannapräster är med andra ord modern och har framtiden för sig. Den som vågar sig in i en Mormonkyrkan kommer att märka efter några månader att det är väldigt många som predikar där (de säger att de håller tal). Man märker dessutom att det finns ett antal fd biskopar i kyrkan, och en av dem arbetar kanske som söndagsskolelärare och en annan som rådgivare åt den nya biskopen osv.

Alla kan räkna med att bli utbytta efter ett tag. Inte för att de har gjort ett dåligt jobb, utan för att mångfalden ska öka. Andens gåvor växer när man tar på sig en arbetsuppgift. De andliga gåvorna försvinner inte när man byter arbetsuppgift. Den som blir kallad till biskop är inte alltid den som ser mest lämpad ut, har bäst utbildning osv. Gud kallar och personen växer med arbetsuppgiften. Detta tar några år, och när man vuxit andligt i sin arbetsuppgift är det dags att byta till ett annat arbete i kyrkan.

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s