…och vem ska uttala sig om mormoner??

wikiFör inte så länge sedan läste jag i Göteborgsposten en recension av en bok om invandrare, skriven av en svensk journalist. Boken blev rejält sågad av recensenten med ett utländskt klingande namn. Hur kan en svensk uttala sig om invandrare, var den bistra kritiken. Samma sak gäller naturligtvis också andra grupper; homosexuella, personer med funktionsnedsättning osv.

Eftersom jag har studerat både etnologi och sociologi, vars vetenskaper går ut på att studera andra grupperingar av människor från ett utifrånperspektiv så anser jag i grund och botten att det kan tillföra något att ha ett utifrånperspektiv, men vi kan ändå inte riktigt uttala oss i deras ställe; så här är det att vara invandrare, homosexuell, ha en funktionsnedsättning. Det förutsätter i såna fall att man sammanställer och presenterar intervjuer av personerna i fråga.

Som människor så tillhör vi olika grupperingar som vi kan identifiera oss med. Själv är jag t ex  kvinna, medelålders, skild, mamma,  kattägare, akademiker och mormon. Listan kan göras lång. Hade jag inte varit mamma så hade jag förmodligen inte förstått hela innebörden av att vara mamma, hade jag inte varit skild så hade jag kanske inte förstått hur det är att vara ensamstående och hade jag inte varit ”mormon” så hade jag förmodligen inte förstått hur det är att vara medlem i kyrkan.

Därför kan det ibland kännas förvånande när det inte verkar lika självklart att medlemmar i kyrkan själva kan få rätten att formulera sin tro. Har man ett vetenskapligt utanförskapsperspektiv kan det säkert tillföra något, men tyvärr verkar utanförperspektivet vad gäller kyrkan inte vara särskilt vetenskapligt, utan istället belagt av fördomar.

Ofta när jag skriver blogginlägg brukar jag hänvisa till Wikipedia. Wikipedia är ett gratis uppslagsverk som är lättillgängligt  och ofta har bra artiklar med referenser. Eftersom artiklarna i Wikipedia skrivs av glada amatörer och ibland av fackfolk, som använder sin fritid till att skriva artiklar, så kan  kvalitén variera på artiklarna.

Ett exempel på detta är Wikipedias svenska artikel om ”Mormonism”. Utan att egentligen känna till vilka personer som bidragit till artikeln är det uppenbart att det till stor del handlar om personer som inte har kännedom om kyrkan och heller inte tycker om kyrkan.

Bara den första överskriften i artikel gör ju att man reagerar: Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga och sekt begreppet. Nu verkar det vara en vän av kyrkan eller en medlem som har skrivit texten under denna överskrift, men det känns märkligt att en artikel om ”mormonism” måste börja med ett försvar.

Nästa underrubrik lyder: ”Kritik riktad emot Joseph Smiths lärors historicitet”.  För det första kan man fråga sig varför man ska ta upp ämnet överhuvudtaget i en artikel. Läser jag Wikipediaartikeln om Lutherdom så kan jag inte hitta något avsnitt som handlar om kritik mot Martin Luther och det vore ju ett stort missförstånd att tro att inte protestantismen väcker protester hos katolska kyrkan.

Sakfel gör ju inte saken bättre. Nu står det t ex att ”Den kostbara pärlan var ett pergament med ca 60-talet hieroglyfer som Joseph Smith införskaffade av en antikhandlare och sedan uttydde till en hel bok, som påstods vara en genuin skrift skriven av Abraham.” I själva verket består Kostbara pärlan av 5 delar, varav Abrahams bok är en del.

Under överskriften ”Frälsning av nåd eller av egen ansträngning?” blir det riktigt roligt. Man får känslan av att både medlemmar i kyrkan och kritiker till kyrkan har varit med och pusslat ihop texten. Naturligtvis hade det räckt om det i texten hade stått att vi är frälsta av nåd, men att vi också tror att vi genom våra gärningar visar om vi verkligen har tagit emot frälsningen och valt att följa Kristus.

Messias i mångfald” är nästa överskrift. Inte nog med att vi som medlemmar inte tror på treenighetsläran, utan på en Gudom – vi är också så kätterska att vi tror att det finns andra solsystem och andra världar med sina egna versioner av frälsning. Frågan är bara vad det i praktiken spelar för roll for oss? Vi på planeten Jorden har bara en frälsare – Jesus Kristus. Kanske hade det varit säkrast för våra kristna bröder och systrar i andra kristna kyrkor att gå tillbaka till den geocentriska tron att solen cirklade kring jorden – som också var universums medelpunkt.

Sen kommer de vanliga fördomsschablonerna om ”Lucifer – Jesu bror”. Naturligtvis står det som en överskrift, precis som om det var huvudbudskapet i vår tro. Ibland undrar jag då vad de andra kyrkorna tror egentligen eftersom Gud är den som skapat oss alla och vi alla därmed i andlig mening är bröder och systrar.

Slutligen avslutas artikeln med överskriften ”Treenighet eller 3 Gudar?

Mormonerna tror ej på att den ende Guden, YHWH, skulle vara treenig, såsom de flesta kristna tror, med viktigaste grunden i trosbekännelsen och synoden från Nicea, år 325 v.t. De tror istället att de skulle vara 3 separata gudar i en gudom, på ett annat sätt än vad som bekänns vid Nicea och liknande urkyrkliga synoder.

Hela tiden kan man utläsa i texten hur de traditionella kristna kyrkornas teologi framstår som en norm, vilken mormoner avviker ifrån. Om artikeln hade varit någorlunda neutral och inte vinklad som den nu är så hade det varit tillräckligt att konstatera att vi tror på sk.Social treenighet. Det finns t om en wikipediaartikel på det begreppet!

Jag välkomnar verkligen alla medlemmar i kyrkan att aktivt medverka till att göra denna Wikipediaartikel bättre. Ett tips är att som förlaga använda sig av den engelska artikeln om ”mormonism” som är betydligt sakligare än den svenska.

Det är roligt att kyrkan nu aktivt tagit steget att missionera via internet. Nu har nyheten om detta steg även nått till Wall Street Journal. (130807; Mormon missionaries Turn to Facebook, Twitter) Ett sätt för oss svenska medlemmar att missionera är att se till att den svenska informationen om kyrkan är korrekt. Glöm inte att ”varje medlem – en missionär”.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Missuppfattningar, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor, Teologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s