Missuppfattningar om mormoner

Gary LawrenceNär vi träffar en person för första gången så har vi inte många sekunder på oss innan de har bildat sig en uppfattning om oss. Det tar mindre än en halv minut för en person att bestämma sig för vem vi är och vad hen tycker om oss. Allt som vi säger efter denna första halva minut betyder egentligen inte ett endaste dugg. Det har gjorts forskning om detta. Den uppfattning som vi har efter 20 sekunder är lika dan som den vi har efter 20 minuter.

http://www.careerealism.com/first-impressions/

En av de kurser som jag läste på forskarnivå var den om krosskulturell kommunikation. Där började jag verkligen att förstå hur viktigt det är att tala samma språk som dem man vill nå. Man måste gå i deras fotspår och sätta sig in i deras tankegångar.

Om jag berättar för någon av mina arbetskamrater att jag ska gå till kyrkan på söndag, då säger jag inte att jag ska gå på sakramentsmötet, sjunga hymner, ta sakramentet och lyssna på några tal. Min arbetskamrat kan faktiskt inte alls relatera till dessa ord. Det är som att prata kinesiska med en svensk. De förstår inte språket. Men om jag säger att jag ska gå på gudstjänsten, sjunga psalmer, ta nattvarden och lyssna på predikan, ja då förstår de precis. Mitt mål är ju att få dem att förstå vad jag säger, och då kan jag inte använda mormonuttryck.

Trots detta så upplever jag att mormoner ofta envisas med att bara tala mormonspråk till dem som inte är mormoner. Ickemormoner talar inte mormonspråk. De gör inte det, och de förstår inte vad vi säger. I och med detta så blir det första intryck som de har negativt om oss. Mormoner skapar själva delvis den negativa uppfattning som andra har om oss i och med att vi envisas med att tala mormonspråk med dem. Vi mormoner behöver förstå vidden av detta. Om vi inte ändrar vårt sätt att uttrycka oss, så kommer missförstånden att finnas kvar.

Det som är både spännande och samtidigt lite oroande är just detta att missionärerna allt mer och mer ska ut på internet och berätta om sin tro. Hur ska detta gå? Kommer de att lära sig på MTC om hur de ska kommunicerar med icke-mormoner så att de förstår vad som sägs? Eller kommer de att missionera på nätet och prata mormonspråk?

Mmm.. jag skrev ”berätta om sin tro” istället för att missionera. Varför? Ordet missionera är ett negativt laddat ord. Nästan lika negativt som ordet sekt. Ett annat ord som är mycket negativt och som stänger dörrar är ordet avfall. Mormoner brukar ju tala om det stora avfallet. I pingstkyrkan så använder man ordet parentes istället, och det är inte alls lika negativt. Det finns hur många ord och uttryck som helst som mormoner behöver tänka på. Kommer missionärerna att klara av detta? Jag vet inte faktiskt. Allt beror på vilken förberedelse som de får på MTC.

Jag kan rekommendera en bok som skulle kunna ge mycket insikt i detta ämne. Boken heter: How Americans View Mormonism: Seven Steps to Improve Our Image. Den är skriven av dr Gary C. Lawrence och handlar om hans forskning om hur amerikaner ser på mormonerna. Hans slutsats är att det i mormonleden finns kommunikationssvårigheter pga att man inte riktigt kan eller förstår hur man ska uttrycka sig så att vanligt folk ska kunna ta till sig informationen.

Han har föreslagit sju steg för att förbättra vår image. För det gäller att kunna korrigera de felaktigheter som florerar i samhället om mormonerna. Man behöver uttrycka sig vänligt och naturligt i sin konversation, ge fakta, enkla påståenden, tala på individens nivå, icke-hotande, inviterande, och försiktigt undervisande.

Man kan titta lite mer här om vad boken innehåller:

http://www.parameterfoundation.net/mormonsbelievewhat/buy-the-2008-book/

http://www.deseretnews.com/article/700169941/Book-looks-at-Mormon-misconceptions.html?pg=all

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Mission och evangelisation, Missuppfattningar, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s