Eilas dop

IMG_0498

En jätteglad och förväntansfull plutta innan dopet

Eila på väg ner i dopets bad

Eila på väg ner i dopets bad

Sophia håller tal om dopet innan själva dopet

Sophia håller tal om dopet innan själva dopet

I söndags blev min lilla plutta döpt. Eila fyllde åtta år onsdagen innan och vi bestämde att på söndag så skulle hon döpas.

Vi hade talats vid en del Eila och jag om dopet. Eila visste att dopet innebär att hon skulle börja ett nytt liv där hon lovar att följa Jesus Kristus. Eila var lite betänksam på det jag berättade för henne och tyckte att hennes storebröder som redan var döpta inte följde Jesus, utan var dumma emot henne. Då fick jag tillfälle att berätta för Eila att vi varje söndag förnyar våra dopsförbund när vi tar sakramentet. Vi får alltid möjlighet att omvända oss från allt dumt som vi har gjort.

Efter dopet blev Eila konfirmerad genom att prästadömsbärare la sina händer på hennes huvud och en prästadömsbärare uttalade en välsignelse över Eila. Det var en mycket fin välsignelse där det bl a sades att en del av Eilas livsuppgift skulle vara att älska andra människor.

Samma kväll efter dopet så pratades Eila och jag vid om hennes dop. Eila berättade för mig att hennes ben hade börjat skaka innan dopet. Jag frågade henne hur det kändes att döpas och Eila tyckte att det kändes bra. Kände du något speciellt, frågade jag. Eila berättade då att hon hade känt något speciellt när hon döptes. Hon sa att hon kände det som en ”stråle” inombords.

Efter dopet var det kalas med bl a tårtor och chips och ostbågar. Eila blev jätteglad över sina fina presenter. Vi kom överens om att de pengar som hon fått som present ska användas för att köpa en 3-i-ett dvs en Mormons bok + Läran och Förbunden + Kostbara pärlan.  Fram till nu har Eila läst i Mormons bok för barn och  barnens bibel. Nu när Eila har fyllt åtta år kommer hon mer och mer att få ta personligt ansvar för sina handlingar och kommer att få möjlighet att börja läsa i sina egna vuxenskrifter.

Efter dopet och precis innan konfirmationen

Efter dopet och precis innan konfirmationen

Dopet är en fantastisk upplevelse, både att själv låta döpa sig och få närvara vid andras dop. Vi fick ta del av två tal, ett om dopet och ett om Den Helige Ande och ett välkommen-till-församlingen-tal,  så egentligen blev det tre tal. Eilas vän Sophia talade både om dopet och om hur hon lärt känna Eila som en mycket kärleksfull och envis person. Jag tyckte så mycket om att de som talade vände sig direkt till Eila och talade direkt till henne på hennes egen nivå när de höll sina tal.

Det var roligt att så många tog del av Eilas dop. En andlig fest i ordets rätta bemärkelse. Biskopen var där, högrådsmedlemmar var där, missionärerna var där, Eilas primärkompisar var där och mamma och pappa och alla syskon. Dessutom fick jag tillfälle att prata med en undersökare som fick vara med på dopet. Jag tror han också tyckte att det var en andlig upplevelse.

Carl-Johan berättar om Den Helige Anden

Carl-Johan berättar om Den Helige Anden

Christopher hälsar Eila välkommen till församlingen

Christopher hälsar Eila välkommen till församlingen

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Familjen, Högtider och evenemang, Livet som mormon. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s