Skogens eget skafferi

ljung-2-416x279Rousseau lär ha myntat uttrycket ”tillbaka till naturen”. Visst är detta slagord viktigt än idag och i dagens samhälle när fler människor utvecklar allergier genom alla tillsatser i föda så känns det helt rätt att närma sig naturen igen och ta vara på vad den har att erbjuda. Själv är jag rätt usel på botanik och använder bara brännnässlor till soppa, fläder till saft och tuggar lite harsyra.

Nu fick jag genom en fb-vän tips om att det finns en hemsida som heter Skogsskafferiet. Här kan man slå upp olika växter, få en beskrivning av dem och tips om hur man kan använda dem som föda.

Om ljung kan man bl a läsa: ”Ljungväxten (stjälk, blad och blomma) ger ett örtte som har lugnande/sövande verkan. Ljungte är även bra mot magkatarr, teet ska då intas 30 min före måltid. Ljung kan både användas färsk och torkad.”

När jag läser på hemsidan så inser jag att jag faktiskt kan lite mer än jag först nämnde. Som liten fick jag lära mig att plocka groblad och lägga på sår för att de var hämmande mot infektioner. Så här står det på hemsidan:

Bladen kan användas färska och torkade till ett örtte som är bra vid rethosta och luftvägsproblem.Groblad kan också ingå i grytor och annan matlagning tillsammans med andra bladväxter. Groblad har en starkt sårläkande effekt och är bra mot skrubbsår, svårläkta sår och för att få ut stickor. Rengjorda färska eller *torkade blad läggs om såret i minst sex timmar, helst nattetid då kroppen har tid för läkande. På morgonen kan såret se värre ut beroende på att varet kommit ut. Efter att såret tvättats rent, gärna med kamomillte, görs en ny omläggning.

På grobladets fruktstängel kan man ta fröna och använda som linfrö. * Torkade blad blötläggs några timmar sedan torkar man av vattnet och hackar dem innan användning.

Innehållsämnen: Innehåller ett slem som mjukar upp vid sårskorpan vilket möjliggör för växtens garvämnen och xantofyll att verka mer aktivt. Grobladet är enda växten som innehåller det starkt antibakteriella ämnet aucubin.

 

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Ekonomi, Hälsa, Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s