Har Mormonkyrkan hela sanningen?

Låt mig komma med ett djärvt uttalande – nej, Mormonkyrkan har inte hela sanningen. Mormonkyrkan har tillräckligt mycket sanning så att medlemmarna kan bli frälsta. Det centrala är tron på Jesus Kristus som deras Herre och Frälsare. Han har försonat människorna med Gud Fadern.

Hur ofta hör inte mormoner att Mormonkyrkan är en sekt på grund av att Mormonkyrkan anser att de har hela sanningen? Ofta, mycket ofta. Men Mormonkyrkan påstår inte att den har hela sanningen. Den påstår precis som alla andra kyrkor och samfund att den har lite mer sanning än andra – men detta är en naturlig sak inom religionens värld.

Mormonkyrkan är dessutom så vidsynt att den påstår att andra kyrkor och samfund också har sanning, men bara lite mindre. Mormonkyrkan påstår alltså inte att den har helt rätt och alla andra har helt fel.

Mormonkyrkans trosartiklar ger oss en ledtråd, och speciellt den nionde: ”Vi tror allt vad Gud har uppenbarat, allt vad han nu uppenbarar och vi tror att han ännu kommer att uppenbara många stora och viktiga ting angående sitt rike.”

Hmm.. det finns alltså saker som inte ännu är uppenbarat för profeterna och apostlarna i Mormonkyrkan. Kan de då veta allt redan här och nu? Nej, naturligtvis inte. Det finns en hel del som inte ännu är uppenbarat och som de därmed har en felaktig uppfattning om just nu. De väntar på att bli korrigerade av Gud. Uppenbarelserna kommer att ge dem mera sanning där de just nu tror fel saker. Dessa uppenbarelser och visioner kommer inte på en gång, utan det kommer steg för steg, lite i taget.

Ju längre tiden går, desto mera kunskap finns i kyrkan. Det är först i Tusenårsriket som den fulla uppenbarelsen kommer i och med Jesu Andra ankomst. Det vi ska tänka på är att alla människor på jorden är vår Himmelske Faders älskade barn, hans söner och döttrar. Vi är alla ofullkomliga människor, och vi här på jorden för att lära oss saker, gå i en andlig skola och växa som människor. Ingen av oss kommer att hinna bli fullkomlig redan här och nu under vår tid på jorden, och vi kommer alltid att behöva vår Herre och Frälsare Jesus Kristus, både här på jorden och i himlen. Det bästa av allt är att vi inte behöver oroa oss för om vår familj, vänner, arbetskamrater och alla andra ska komma till himlen eller ej. Vi kommer alla att träffas där pga Jesu försoningsverk. Det tar kanske lite olika lång tid, men Jesus överger inte en endaste av oss.

Måste man som mormon hålla med om allt i Mormonkyrkan för att få lov att vara medlem? Nej, absolut inte. Vi kan se gång på gång genom historien att profeterna och apostlarna i kyrkan inte håller med varandra. Detta utnyttjar antimormonerna då de hänvisar till en profet och påstår att Mormonkyrkan därmed tror samma sak. Men så är det inte.

Det finns så många olika sorters medlemmar i kyrkan. Visste du att en del håller på med yoga, reiki, meditation, mindfulness, örter som medicin osv? Andra mormoner tycker bättre om att gå till en psykolog och äta vanlig skolmedicin. Spännvidden i hur mormoner är och vad de gör är mycket stor, och det gäller att finna det som man mår bäst av själv.

Men precis som i alla andra kyrkor och samfund så är det inte ok att sprida oro i kyrkan. En medlem i Svenska kyrkan kan inte under mötena propagera för en sak som kyrkoherden är emot. Det kan medlemmen inte heller göra före eller efter mötena om det sker på Svenska kyrkans tomtmark utanför kyrkan, inte heller före eller efter mötet i kyrkolokalen mm. Samma sak gäller i Mormonkyrkan och alla andra kyrkor. Det är förbjudet att sprida propaganda i kyrkolokaler och på tomten där kyrkolokalen står. Detta gäller alla religiösa byggnader. En kyrka är inte en sekt bara för att man inte får detta. För Katolska kyrkan gör lika dant, det gör Svenska kyrkan, baptistkyrkan och alla andra kyrkor.

https://en.wikipedia.org/wiki/One_true_church

http://www.ldsholisticliving.com/

http://media.wix.com/ugd/ac885b_c59bd169a45a4f0f83b7fed4f953a0e0.pdf

http://www.deseretnews.com/article/705368512/Yoga-aids-both-physical-and-spiritual-growth.html?pg=all

http://www.pshm.org/mormonmedicine.shtml

 

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Frälsning, Missuppfattningar, Profeter, profetior, Samfund, kyrkor och religioner, Samhällsfrågor, Teologi. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Har Mormonkyrkan hela sanningen?

 1. Shmuel Borenstein skriver:

  Mycket bra skrivet! Är själv Jv, men håller inte alltid med till 100 proc om alla officiella tolkningar från Usa. Ser tex personer av andra samfund som ”bröder, systrar”. Men är lite försiktig med mina åsikter då det kan leda till ”oro”, som du säger. Dock tycker jag det ofta är en rätt skön anda när jag har pratat med polare som är mormoner då båda parter ofta tycker ”de andra” är så pass bra kristna att de borde bli räddade av Gud i alla fall, då han lägger märke till det goda människor gör. Men det är det ju Gud själv som avgör i slutändan, men tolerans och frånvaron av ett dömandr synsätt oliktänkande människor emellan är i alla fall uppfriskande!

  Gillad av 1 person

 2. Liz skriver:

  Sant

  Gilla

 3. Bahra skriver:

  Du skriver så bra Janne att det inte finns någon anledning att fylla på =).

  Och det är ju helt riktigt att Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga inte anser sig ha monopol på sanning. Det finns sanning och en gnista av Gudomlighet i alla världens livsåskådningar.

  Det vi anser är att vi har den sanning som är nödvändig för frälsning. Men vi anser också att den sanning som är nödvändig för frälsning inte på något sätt omfattar all sanning eller kunskap. Det finns oändligt mycket mer.

  När vi säger att vi är den ”enda sanna” kyrkan, så menar vi bara att vi har alla pusselbitar som behövs för frälsning och att vi är ensamma om det. Men hela pusslet har vi inte, det anser vi att ingen har, utom Gud själv.

  Gilla

 4. janne skriver:

  Så tycker jag också.

  Gilla

 5. Mormonboy skriver:

  Som jag förstår det så har vi inte ”all sanning” men ”hela sanningen” om hur vi får evigt liv?

  Gilla

 6. janne skriver:

  Barndop,om vi menar under 8 år kan inte vara rätt.Troendedop är väl alltid rätt.Om profeter tror på barndop först så var de ju inga riktiga profeter,så då faller frågan.Kyrkan har inte all sanning.Och ibland har ledare motsagt andra ledare.Men kyrkan har myndigheten att administrera de frälsande förrättningarna.Det är detta som gör kyrkan till ”den enda sanna”.Kunskap har vi inget monopol på.Är det bara jag som tycker något?det kan ju bli tjatigt för er andra.

  Gilla

 7. janne skriver:

  Nikodemus samtal med Jesus om att bli född på nytt.Nikodemus missförstår och får förklarat av Jesus att födas på nytt innebär att döpas av vatten och ande.
  I Alma kap 5 frågas det om vi är födda på nytt och ger en undervisning om vad det igentligen innebär.En fördjupning men inte motsats till det redan uppenbarade i Bibeln.

  Gilla

 8. janne skriver:

  Ja eftersom protestanten i så fall hade fel från början,om de nu tror så vilket jag inte vet.
  Fasst skilnaden ligger i om Gud genom uppenbarelse skulle säga att det inte ska finnas mer efter Bibeln.Då är det ju Gud som byter uppfattning om det kommer mer uppenbarelse.Alltså kan GUd inte sagt så ur en mormon synvinkel.Kan en ny uppenbarelse vara i konflikt med en gammal?
  Ny uppenbarelse resulterar i omvändelse.Eller borde göra ialla fall:)

  Gilla

 9. janne skriver:

  Kan jag byta ut ”felaktig uppfattning” mot ”inte tillräckligt fullt ut förståelse”?
  En personlig uppfattning kan visa sig felaktig när mer uppenbarelse kommer.
  Men en ny uppenbarelse som motsäger en gammal uppenbarelse betyder väl att om den gamla uppenbarelsen var felaktig så måste väl den som gav uppenbarelsen dvs Gud också ha haft fel,och det funkar ju inte.

  Gilla

  • Mormonlady skriver:

   Hmm.. en protestant tror att all uppenbarelse som Gud någonsin har gjort finns i Bibeln, och allt annat är lögn och från djävulen. Om protestanten senare i livet kommer på att Gud trots allt ändå talar numera också, och att det finns sanning att hämta i olika apokryfer inklusive Mormons bok. Då har protestanten ändrat ståndpunkt. Det är ingen fördjupning av någon uppenbarelse.

   Lika dant är det med all uppenbarelse, exempelvis barndop kontra troendedop. Man ändrar åsikt. Att man använder ordet ”fördjupning” är för att folk lättare ska kunna ta till sig det hela. Personen fördjupar sig i detta med dopet och är tvungen att ändra ståndpunkt. Kan barndop och troendedop vara rätt, båda två?

   ”Inte full förståelse” innebär att man korrigerar sin nuvarande åsikt. Man behöver därmed omvända sig då man får ny uppenbarelse.

   Gilla

 10. janne skriver:

  Det paradoxala blir väl om man tror Bibeln är den sista uppenbarelsen.Då måste man ju tro som medlem i en annan kyrka att de har hela sanningen,såvida inte Gud undanhåller sanning i evighet för dem.
  Visst är livet som medlem spännande.Uppenbarelse,kanske bara ett annat ord för bönesvar.Och det tror vi väl alla på varesig vi ser oss som mormoner baptister eller något annat.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s