The Real St. Nicholas

St. Nicholas of Myra (brought to my attention by Michael G. Reed)

One of the memorable moments at the great Council of Nicea (in which the orthodox doctrine of the Trinity was hammered out, as expressed in the so-called Nicene Creed) came when Bishop Nicholas of Myra punched Arius of Alexandria in the jaw. Although this was an extremely powerful argument, it evidently left Arius unconvinced. He not only never became a saint, but went down in history as an arch-heretic.

For an entertaining account of the highly spiritual goings-on in such ecclesiastical conventions, see Ramsay MacMullen’s Voting about God in Early Church Councils (New Haven: Yale University Press, 2006).

http://www.patheos.com/blogs/danpeterson/2012/12/the-real-st-nicholas.html

Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Avfallet, Religionshistoria, Samfund, kyrkor och religioner. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till The Real St. Nicholas

 1. Mormonlady skriver:

  Ojdå, biskop Nikolaus (förebilden till jultomten) slog Arius på käken under mötet i Niacea år 325. Det var ju väntat, för trinitarianerna var väldigt våldsamma och de slogs, misshandlade och dödade kristna som inte höll med dem, allt för att få dem rädda och underkuvade. Jag har mycket stor förståelse för dem som inte vill fira jul även om jag själv gör det.

  https://byustudies.byu.edu/showtitle.aspx?title=7918

  Gilla

 2. Mormonlady skriver:

  Ojdå, biskop Nikolaus (förebilden till jultomten) slog Arius på käken under mötet i Niacea år 325. Det var ju väntat, för trinitarianerna var väldigt våldsamma och de slogs, misshandlade och dödade kristna som inte höll med dem, allt för att få dem rädda och underkuvade. Jag har mycket stor förståelse för dem som inte vill fira jul även om jag själv gör det.

  https://byustudies.byu.edu/showtitle.aspx?title=7918

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s