Kyrkans familjeservice

Under Evadagen (kvinnodagen) i Jesu Kristi Kyrka fick alla deltagare ta del av information om kyrkans Familjeservice. Talare var Dick Thörn som ansvarar för kyrkans Familjeservice i Sverige.

Broder Thörn inledde med att berätta lite om Familjeservice bakgrund. LSD Family Service, som det heter i USA, startade upp 1970. Man kan se det som kyrkans socialtjänst och ett komplement till den service som vi kan få av vårt samhälle.

Bit för bit byggs kyrkans familjeservice upp runt om i världen, så även i Sverige. En stor del av servicen handlar om hjälp mot olika beroende som alkohol, pornografi och ätstörning. Man skiljer på substansberoende och beteendeberoende. Syftet med familjeservice är också att stärka äktenskap och familjer. Till sin hjälp har familjeservice ett nätverk av psykologer och psykiatrier som alla är medlemmar i kyrkan.

Broder Thörn berättar att han blev medlem i kyrkan vid 19 års ålder. Han introducerades till kyrkan av sin fru Maria. De kom från Boxholm och flyttade sedemera till Jönköping där de lever tillsammans med tre döttrar. Broder Thörn skämtar om att han är van vid kvinnor eftersom han också växte upp med sin mamma och syster. Till vardags arbetar broder Thörn med ekonomi och konstaterar att man för att vara ledare i kyrkan inte behöver vara psykolog. Tidigare ämbeten i kyrkan har bl a varit som biskopens, församlingsföreståndarens, rådgivare.

Som liten var broder Thörn, vad han kallar för, en sportkille. Vid 10-11 års ålder drabbades han av rädsla för döden. Det gick så långt att han blev inlagd på en psykiatrisk avdelning i en vecka. Broder Thörn berättar hur han lämnades där storgråtande. I tonåren skildes hans föräldrar. Det var en tung process eftersom skilsmässor vid den tiden i trakterna han bodde var ovanliga. Broder Thörn minns hur han skämdes för att han inte ”bodde vanligt.” Föräldrarna var dock duktiga på att samarbeta med varandra. Under sin uppväxt fick broder Thörn också uppleva alkoholism i släkten där vissa släktingar med problem brukade ringa till familjen.

Broder Thörn uppmanar oss att våga släppa känslan att allt ska vara rätt. Oftast är det vår biskop vi vänder oss till och om biskopen upplever att han inte kan ge tillräcklig hjälp så vänder han sig till Familjeservice. Broder Thörn uttrycker att det är viktigt att tänka på att man inte blir bortglömd. Det finns hjälp att få och ingen ska känna sig ensam.

Kyrkan har ett återhämtningsprogram för missbrukare, ett tolvstegsprogram. Kyrkan har i detta gjort en överenskommelse med AA (Anonyma Alkoholister). De tolv punkterna står bl a nedskrivna i broschyrer som kyrkan ger ut. Den första punkten handlar om att erkänna sitt beroende, följande punkter handlar om Kristus kraft i ens liv och vad han kan göra.

Har man problem så behöver man inte gå via biskopen, man kan också gå direkt till en kontaktperson för familjeservice. En sådan kontaktperson är Christer W. som arbetat på fängelser och med detta program.

Det finns också kurser för att stärka äktenskap och familjer och kyrkan tillhandahåller också studiematerial för detta. I studieboken för äktenskap och familj finns punkter som ”Främja jämlikhet och enighet” och ”lösa konflikter”.

Ett nätverk byggs upp av psykologer och psykiatriker som är medlemmar i kyrkan. Deras syn kan skilja sig från vanliga psykologers och psykiatrikers syn på t ex äktenskapet. Broder Thörn betonar att man inte ska leva under förhållanden som omfattar psykisk eller fysisk misshandel.

Ett känsligt ämne är naturligtvis frågan om medlemmar med homosexuell läggning. Som medlemmar i kyrkan får vi inte ha sexuella relationer utanför ett heterosexuellt äktenskap. Broder Thörn berättar om en man som gick till sin biskop och berättade om sin homosexualitet. Biskopen hade då gått runt skrivbordet till mannen,  kramat om honom och sagt ”tack för att du var så modig att du berättade detta för mig”. Broder Thörn berättar om en annan biskop som yttrade att ”om du inte talar om hur Jesus Kristus kan verka i ditt liv har vi inte gjort någonting.

Vi måste förtrösta på Herren i våra liv. Broder Thörn citerar Ordspråksboken 3:5-6

Förtrösta på HERREN av hela ditt hjärta,
förlita dig inte på ditt förstånd. Räkna med honom på alla dina vägar,
så skall han göra dina stigar jämna.

Som avslutning citerar broder Thörn Familjeservice motto:

Rädda en individ och rädda generationer.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Äktenskapet, Familjen, Hälsa, Högtider och evenemang, Hjälpverksamhet, Kvinna/feminism, Livet som mormon, Samhällsfrågor, Sexualitet, Uppmuntran och tröst. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kyrkans familjeservice

  1. Jan S skriver:

    Tycker om mottot som du avslutar din intressanta artikel med. Rädda en individ och rädda generationer. Sår är det ju. Jag är fylld av tacksamhet för mina föräldrar som gav mig en trygg barndom. Nu försöker jag ge mina barn en känsla av trygghet som jag förmedlar från min uppväxt. Detsamma gäller för min fru. Om den goda kedjan inte skulle finnas blir det en rejäl uppförsbacke. Verkligen något att tänka på. 

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s