Livspusslet

I GPs bilaga Två dagar (120428) finns ett reportage om begreppet livspussel. Den som förde ut detta uttryck till det allmänna medvetandet var Roger Mörtvik vid TCO. Inför valet 2002 slog begreppet igenom, varumärkesregistrerat av TCO.

Det har kommit att bli ett begrepp som främst har förknippats med borgerliga förtecken, varför man inom vänstern och socialdemokratin ser begreppet livspussel som en beteckning för de lyxproblem som karakteriserar medelklassen och förskjuter begrepp som ”pigdebatten” till ”hushållsnära tjänster”. Främst handlar dock livspusslet om kvinnans vardagssituation , menar Roger Mörtvik. ”Heltidsjobbande, men med huvudansvar för hem, barn och vabbande plus att samtidigt ta hand om gamla föräldrar.

Hur vill vi att vårt livspussel ska se ut? Inom Jesu Kristi Kyrka har vi redan prioriteringarna klara; familjen först. Familjen får inte komma i kläm. De flesta medlemmar känner till det gamla uttrycket i kyrkan att ingen framgång uppväger ett misslyckande i familjen.

Naturligtvis är det upp till varje familj att själv lösa sitt livspussel, bara vi först och främst ser till familjens bästa. Det är mycket vi faktiskt inte behöver i våra liv; nya kläder, semesterresor osv. Det är bra mycket viktigare att kunna spendera mycket tid med barnen när de är små.

Här i Sverige har ett flertal medlemmar i kyrkan valt att låta mamman i familjen stanna hemma med barnen när de är små. De finansierar upp det genom att t ex låta mamman arbeta som dagbarnvårdare där egna barn ingår, att växla om som föräldrar med tillsynen av barnen så att mamman kanske arbetar helger när pappan är hemma. En del män väljer att arbeta extra och i en del familjer tar man emot fosterbarn.

Själv är jag ensamstående mamma till fyra barn och låter den delade vårdnaden fördelas så att jag har barnen när jag inte arbetar och barnens pappa har barnen när jag arbetar. Man behöver faktiskt inte ha ett varannan- vecka-system för delad vårdnad, utan det gör föräldrarna upp gemensamt.

http://www.tco.se/Templates/Page2____710.aspx

 

 

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Äktenskapet, Familjen, Kvinna/feminism, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s