Bakogryta

För många år sedan fick jag tag på receptet till denna enkla och underbart goda gryta. Hemligheten bakom att den är så god är kryddan som man har i – bakokrydda. Det är en etiopisk kryddblandning som smakar helt fantastiskt. Kryddan köpte jag på en solidaritetshandel vid Hagabion som hette Svalorna. Tyvärr så stängde Svalorna ner och jag har inte haft tillgång till kryddan. För en tid sedan så gick jag och en väninna in i FRAM, en ekologisk kooperativ affär. Där fann jag kryddan igen! Lyckan var stor för nu kan jag åter laga denna goda gryta.

3 dl färdigkokta kikärter

6 stora, hackade lökar

½ kg hackade morötter

1 tsk salt

100 g smör

2 msk Slotts delikatesskryddad tomatpuré

2 tsk bakokrydda

Fräs grönsakerna i lite av smöret. Tillsätt resten av smöret samt resterande ingredienser och 1 dl vatten. Enligt grundreceptet skall grytan koka på svag värme i ca 2 timmar samtidigt som man efterhand späder med vatten. Jag rekommenderar kortare koktid, ca en halvtimme för att därefter svalna grytan och värma upp den följande dag. Då kokar man inte ut näringen och låter samtidigt kryddsmaken gå in ordentligt. Serveras med fördel till råris.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Årsförråd, Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s