Marschen för tillgänglighet idag 26 maj!

 Tänk dig att ditt liv skulle vara fysiskt begränsat till de ställen dit du kan ta dig med en rullstol. Din värld omfattar hemmet, vissa gator, kanske ett handikappcentra som Dahlheimers hus i Göteborg.  Möjligheten att gå på bio är starkt begränsad till vissa små biolokaler där du får sitta längst fram, framför de vanliga stolsraderna.  Tänk dig att alla de restauranger som du en gång i tiden kunde gå till inte längre är tillgängliga för dig eftersom du har råkat ut för en olycka.

Idag genomförs den årliga marchen för tillgänglighet. Det är personer med rörelsenedsättning som demonstrerar för sin rätt till tillgänglighet. ”Syftet med marschen är att kräva en lag som klassar otillgänglighet som diskriminering av människor med funktionsnedsättningar. Liknande lagar finns redan i exempelvia USA (1990), Australien (1992), Storbritannien (1995), Hong Kong (1995), Sydafrika (2000), Frankrike (2005) och Norge (2009).” (Källa: marschen.se )

Hur tillgängliga är de lokaler som finns i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga? De kapell som byggs av kyrkan ser likartade ut och är tillgängliga för personer som sitter i t ex en permobil. Jag känner till en man som tidigare gick i Frölunda församling och som satt i permobil. Han kom in i möteslokalen och jag tror att han också kom in i de mindre rum som finns i kapellet utan problem. Naturligtvis finns också en handikapptoalett i kapellet.

Hur är det med kyrkans tempel och gästhem som finns i anslutning till templet, hur handikappsanpassade är dessa lokaler? Jag ringde upp templet i  Stockholm och talade med Ove Gunnarsson som är tekniskt ansvarig för templet. Vi talade om att kyrkan är mån om att alla medlemmar ska komma till templet och att de som ansvarar för templet är måna om att göra vad de kan för att alla medlemmar ska ha dessa förutsättningar även om de har ett rörelsehinder. Ove Gunnarsson är förutom tekniskt ansvarig för templet även legitimerad sjukgymnast och har god insikt inom handikappsanpassning. Han berättade att templet är tillgängligt för den person  som är rullstolsburen, men att det kan vara besvärligare om man sitter i en permobil. Han hade erfarenheten av en medlem som satt i permobil och fick hjälp i templet med förflyttning från sin permobil till en manuell rullstol. Någon lift finns inte tillgänglig i templet för förflyttning, men Ove Gunnarsson uttalade att om det skulle uppstå ett behov av lift för t ex förflyttning mellan permobil till manuell rullstol så skulle man ordna med detta i templet.  Manuella rullstolar finns tillgängliga i templet för den som behöver detta.

Han ansåg också att förutsättningar finns för den som sitter i rullstol att delta i alla templets förordningar.I templet i Stockholm finns två handikapptoaletter, en vid entrén och en i templets annex. Naturligtvis finns också handikappsanpassad ingång till templet.

Hur är det då med gästhemmet? Entrén är tillgänglig för rullstolsburna, det finns hiss mellan våningarna med plats för rullstol samt handikapptoalett. Det finns också handikappsrum i gästhemmet där duschrummet är rymligare samt anpassat med räcken. Sängarna är lite högre än vanliga sängar i dessa rum och försedd med räcken. De är dock inte höj- och sänkbara och det finns ingen tillgång till lift.

Sammanfattningsvis kan alltså sägas att kyrkan arbetar för att medlemmar i kyrkan ska ha full tillgänglighet både i kyrkans kapell, tempel och tillhörande gästhem. För de medlemmar som upplever att de ändå saknar hjälpmedel som möjliggör deras besök i templet är man i templet beredd att anpassa sig för den medlemmens behov t ex genom att anskaffa lift.

http://www.marschen.se/

http://www.lds.org/disability/list?lang=eng

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Funktionshinder, Samhällsfrågor, Tempel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s