Brännässlan – en brännhet fråga.

En inte allt för uppskattad gäst i trädgårdslandet är brännässlan. I likhet med maskrosen är den emellertid en nyttoväxt som vi har god nytta av. För mig är våren inte bara vitsippor och tussilago. Det är också nässelsoppa. En godare soppa får man leta efter. Trevligt är det inte förstås att plocka dessa blad, men de är väl så nyttiga. Inom alternativmedicin lovprisas denna växt. De nyttiga ämnen som finns i nässlor är bl a betakaroten, kalcium, kalium, C- och K-vitamin, magnesium, järn, kisel och favonoider, dvs en stark antioxidant. Växten är mao både rik på vitamin och mineral. Naturligtvis kan nässelblad torkas. Då förstörs också de flesta irriterande kemikalier som gör att nässlan bränns.

Både i Europa och i Nordamerika, hos indianerna, har växten använts.
Brännnässlan sägs hjälpa mot en hel del brister och krämpor bl a trasiga naglar då nässlan innehåller kalcium, magnesium, kalium och kisel, te gjord på nässla verkar sammandragande och hjälper mot fet hy. Har man acne kan brännässlan hjälpa även där då nässlan både är urindrivande och blodrenande. Att nässlan är urindrivande gör att den sägs verka bra vid urinvägsinfektion. Roten hos brännässla är bra mot förstorad prostata och har man astma och/eller allergi verkar nässlan lindrande då den kan potentiera antihistamin.

Arvid Månsson skriver i ”Een mykit nyttig Örta Book” (1637) att nässlan har 41 dygder, dvs. att den hjälper mot så många krämpor. Bl.a. uppger han att nässelfrö med honung och vin ”är gott för den gamla hosta”. Förr praktiserades piskning med nässlor mot bl.a. gikt och reumatism och som behandling av mentalsjuka. Nässlor har även använts i hårvatten mot skallighet, med tvivelaktigt resultat!

http://www.nyfikenvital.org/?q=node/175
http://www.alternativmedicin.se/sok/Vax-021.htm

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Årsförråd, Hälsa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s