Diskriminerande språkbruk (2)

Enligt förståsigpåare så har Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sagt en groda och nu väntar man på att han ska göra en pudel. Han har sagt att det inte alls finns någon massarbetslöshet bland etniska svenskar, utan arbetslösheten finns bland invandrare, ungdomar och funktionshindrade.

Vilken chock för alla som bor i Sverige, vår statsminister tog bladet från munnen och sa att majoriteten av alla som bor i Sverige inte har så stora problem med arbetslösheten. Vad blev det för reaktioner på detta? Jo, folk förfasade sig å det mildaste, för man bara får inte säga ordet ”etnisk” svensk. Det är ett ajabaja-ord, för det innebär att alla andra känner sig utanför och utpekade.

Men man kan nog allt fråga sig om det hjälper genom att tiga ihjäl problemet. För vanliga svenskar (ett annat ord för etniska svenskar kanske?) pratar det livsnödvändiga svenska språket flytande, de har integrerats in i kulturen och de har ett stort kontaktnät.

De allra flesta som bor i Sverige skaffar sig ett nytt arbete på annat sätt än att ta hjälp av Arbetsförmedlingen (se bild). Rapporten som Svenskt Näringsliv har visar precis hur det är, dvs man får inget jobb genom att gå till arbetsförmedlingen. Istället så får man det via sitt kontaktnät.

http://www.svensktnaringsliv.se/multimedia/archive/00023/Generation_G_r_det_s_23370a.pdf

”Nationell minoritet kallas de etniska minoriteter som har en långvarig språk- och kulturgemenskap innanför den nationella gemenskapen, vanligen längre än hundra år (eller fyra generationer).”

http://sv.wikipedia.org/wiki/Nationell_minoritet

En liten kuriosa i detta sammanhang är att jag inte är riktigt säker på om man egentligen ska kalla Fredrik Reinfeldt för en etnisk svensk. Hans farfars farfar var mulatt, en mycket bildskön sådan, och damen ifråga som föll för honom kom från Estland. De var inte svenskar som sagt. Man brukar titta på de fyra första generationerna för att se om alla är födda i Sverige eller ej, och om de är det så är man en etnisk svensk. Fredrik Reinfeldt uppfyller inte riktigt detta, för farfars farfar och farfars farmor var inte det.

Reinfeldt som inte riktigt är en etnisk svensk, använder ordet ”etnisk”. Han pekar på en grupp som han egentligen inte helt och fullt tillhör. Han är ett lysande exempel på hur invandrare kan integreras i det svenska samhället, ja hans familj är ett skolexempel på hur man smälter in i det svenska samhället och tar till sig den svenska kulturen, det svenska språket, och har skaffat sig ett stort kontaktnät. Det är så stort att han kunnat bli stadsminister. Det är nästan i klass med vår svenska kung, för varken han eller Reinfeldt kan räknas till etniska svenskar.

Hur gör man som invandrare för att integrera sig i det svenska samhället? Man måste lära sig det svenska språket flytande och gå i skola åtminstone i 12 år (gymnasiet) och ha bra kontakt med sina föräldrar (då använder man deras kontaktnät), vara vän med sina skolkamrater, grannar mm, hålla på med någon hobby och i och med detta få ännu mera kontaktnät. Språket, skolgången och kontaktnätet, det är det som är viktigt.

Man kan inte säga att alla invandrare har problem med integrationen i Sverige. Vissa grupper har väldigt mycket svårare än andra. Detta gäller speciellt dem som inte har någon skolutbildning alls nästan. Vi har en praktikant på jobbet som bara har gått två år i skolan, och det är en koranskola där de lärt sig läsa och skriva på arabiska och recitera koranen. Denna invandrare har mycket svårare att integrera sig i samhället än dem som gått 8-15 år i skolan.

Det är viktigt att gå i skolan, för där lär man sig om andra länder och man lär sig historia, samhällskunskap, matematik, språk mm. Invandrare har olika förutsättningar, och alla borde vara tvungna att gå i skolan så att de åtminstone har gått ut grundskolan innan de ska ut på arbetsmarknaden. Man kan inte ens jobba som städare om man inte kan svenska, för man ska kunna läsa alla dessa instruktioner som behövs, kunna sköta maskinerna, kunna kommunicera med kunderna osv. Om man inte kan svenska så får man inte jobb, för man kan inte sköta jobbet självständigt. Man får istället ha praktik på praktik på praktik tills man kan tillräckligt bra svenska för arbetsgivarna ska vilja anställa.

Det går alltså att tillhöra olika etniska grupper i Sverige, det kan ve se i en utredning om framtidens polisutbildning där ordet ”etnisk” används flitigt. Man talar om ”etnisk mångfald”, dvs det finns olika etniska grupper i Sverige, och det går även att vara en ”etnisk svensk”. Eftersom jag hållit på med släktforskning ett tag (genealogi) så kan jag konstatera att jag är etnisk svensk, dvs har minst fyra generationer (led) bakåt som är födda i Sverige.

Det finns en hel del invandrare (1:a, 2:a och 3:e generationen) som anammat den svenska kulturen och integrerats i samhället, och de är kulturella svenskar, men det behövs ett antal generationer av förfäder som är födda i Sverige för att man ska kunna kalla sig etnisk svensk, vanligen längre än hundra år eller fyra generationer.

Även om en person har minst fyra generationer bakåt av förfäder som är födda i Sverige så innebär det inte med automatik att man blir en etnisk svensk. Man kan tillhöra någon av de nationella minoriteterna och därmed inte vara etnisk svensk. Förhållandevis många i det svenska etablissemanget är inte etniska svenskar, och det är därför som den reagerar hysteriskt på uttrycket ”etnisk svensk”.

En invandrare som har bott längre tid i Sverige än i sitt födelseland och därmed känner sig som en svensk, kanske känner sig sårad av Reinfeldt och hans uttryck ”etnisk svensk”. Eller vad ska den vars föräldrar eller farföräldrar invandrade till Sverige känna sig som? De är inte etniska svenskar, och frågar sig helt naturligt vad de är. Förmodligen så hamnar de i gruppen kulturella svenskar om de anammat den svenska kulturen och språket.

http://www.regeringen.se/content/1/c6/10/30/91/c1ecb3dc.pdf

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10963815.ab

http://www.dn.se/nyheter/sverige/berattelsen-om-fredrik-reinfeldt

http://aforum.genealogi.se/cgi-bin/discus/discus.cgi?pg=next&topic=83331&page=94491

Det här inlägget postades i Alla inlägg, Familjen, Funktionshinder, Genealogi, Offentligt arbete, Samhällsfrågor, Utbildning. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Diskriminerande språkbruk (2)

  1. Bahra skriver:

    Haha ”stadsminister”… det missade jag. =)

    Gilla

  2. BDP skriver:

    Bra artikel. Men han är minister över en Stat, inte över en Stad… 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s