Diskriminerande språkbruk (1)

I måndags, den 14 maj, kom statsminister Reinfeldt med ett uttalande som har kommit hans politiska meningsmotståndare att vittra blod.

Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.

När jag läste om Reinfeldts uttalande kom jag att tänka på ett annat uttalande som visserligen också var sant, men där uttalandet i sig blev helt fel. Inom Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga är Västra Frölunda församling Sveriges största församling. För en del år sedan var det på tapeten att församlingen skulle delas. En delning innebär att man tillhör olika församlingar beroende på var man bor. En av våra ledare i kyrkan uttryckte problem med delningen genom att offentligt uttrycka att de starkaste medlemmarna bodde i Frölunda och de svagaste medlemmarna bodde på Hisingen. Enligt honom fungerade det inte med en delning av församlingen eftersom det skulle bli en sådan skillnad på vilka medlemmar som gick i den ena eller andra församlingen. Hans uttalande var verkligen en fadäs samtidigt som han i sak hade rätt. Rent statistiskt bodde de mest aktiva medlemmarna i församlingen nära kapellet och de minst aktiva medlemmarna långt bort från kapellet, nämligen på Hisingen.

Både denne ledare och Reinfeldt har därmed uttryck sanningar som kanske hade kunnat uttryckas på ett annat sätt.Etniska svenskar, vilka är de, kan man ju fråga sig. Samtidigt är uttalandet verkligen en plattityd. Vem som helst vet ju att människor med invandrarbakgrund har svårare än de som har levt i Sverige sedan flera generationer att få in en fot på arbetsmarknaden. De flesta som får arbete får det genom att de har kontakter, eller nätverk. En invandrare har flera steg att gå. Hen ska lära sig svenska, skaffa sig en utbildning och ha ett nätverk. Ofta tar detta flera generationer. Kommer man t ex från vårt grannland Finland kan det naturligtvis gå snabbare eftersom de kulturella skillnaderna inte är så stora och ingen reflekterar över att en person ser mer finsk än svensk ut.

Mina barns farfar kom till Sverige från Finland. Det fanns behov av arbetskraft och han fick arbete som metallarbetare och truckförare. På den tiden fanns det arbete för personer utan formell utbildning. Hans barn har i mina ögon klart försvenskats. De talar ingen finska och har alla bytt efternamn till svenska namn, alla utom mina barns pappa som var äldsta barnet. Det har gått bra för dessa andra generationens invandrare. Alla har skaffat sig utbildning, varav en är utbildad civilekonom. Två av dem bor i villa och  lever medelklassliv.

I kyrkan kan man också se betydelsen av nätverk. Under en period kändes det som om alla våra ledare i församlingen var chefer på Volvo. En av dessa ledare berättade också på ett möte att alla hans arbetskamrater på hans avdelning var ”mormoner.” Inte heller blir jag förvånad när en ung man, medlem i Jesu Kristi Kyrka, som läste på Chalmers sa till mig att han skulle försöka få jobb med hjälp av de kontakter som han hade i kyrkan.

Tyvärr kan kritiken mot Reinfeldt bli helt fel. Stefan Löfven, S-ledare, uttalar bl a att ”Det är otäckt att en statsminister pekar ut vissa grupper och särar ut dem i vi och dem.” Men om man inte gör det, betyder inte det att man överser med de verkliga problem som finns och sopar dem under mattan med motiveringen att det inte är skillnad på folk och folk? Naturligtvis är alla människor lika mycket värda, men alla människor har inte samma förutsättningar och behandlas inte lika.

Det är inte bara invandrare som står utanför arbetsmarknaden. Personer med funktionshinder har ofta inte getts de incitament som krävs för att få dem att skaffa sig en högre utbildning. Samtidigt är arbetsgivare naturligtvis osäkra och har fördomar när det gäller dessa människors kapacitet.

Arbetslösheten bland personer med personlig assistans är skyhög. De få tillgängliga siffror som finns pekar på att över 90 % saknar arbete på den reguljära arbetsmarknaden. Och bland de få som fått ett ”riktigt” jobb arbetar många inom assistens- och brukarrörelsen.” (Källa: Tidningen Assistans 5/2011. ”En spark uppåt”, sid. 33)

En annan grupp med hög arbetslöshet är ensamstående kvinnor med barn. Många har det kärvt på arbetsmarknaden då de tvingas anpassa sig efter sina barns behov och samhällets brist på en barnomsorg som gör kvinnan mindre tillgänglig på arbetsmarknaden.

Under 2010 tvingades var fjärde ensamstående mamma söka socialbidrag för att klara ekonomin. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Sedan finanskrisen 2008 har siffran stigit dramatiskt.” (Källa: Metro 120214. Singelmammor tvingas ta bidrag.)

Jag vet inte i vilket sammanhang Reinfeldt kom med sitt uttalande. Naturligtvis kan man plocka ett uttalande ur sitt sammanhang och få det att låta illa, men sanningen att säga så skulle nog inte alla betrakta Reinfeldt själv som etnisk svensk. Han har både estniskt och afrikanskt ursprung.

Att komma med uttalandet att ”etniska svenskar” har arbete känns lite märkligt.Det räcker inte ens med att vara vad Reinfeldt kallar för ”etnisk svensk” för att få ett arbete.  Hela samhället är uppbyggt efter att man ska ha en utbildning, ett nätverk, ha rätt kultur, leva i kärnfamilj med två föräldrar till barnen som hjälper varandra, gärna med mor- och farföräldrar som också hjälper till. Samhället är också uppbyggt efter att tillgång och efterfrågan och där hamnar gärna en person med funktionshinder längst ner på skalan.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Familjen, Funktionshinder, Kvinna/feminism, Offentligt arbete, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s