Makaber utställning eller det spelar LIKsom ingen roll?

Det riktas mycket kritik mot att man i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga utför ställföreträdande dop för döda. Nu är det ju så att vi inte döper ett lik, utan istället tar en levande människa på sig dopets förbund i den avlidnes namn. Enligt den tro man har som medlem i Jesu Kristi Kyrka, innebär detta att den döde i andevärlden får motta ett erbjudande om undervisning om evangeliet och möjlighet att ta emot evangeliet och acceptera de ställföreträdande förordningar som utförts på jorden.

Personligen anser jag det vara en non issue eftersom faktiskt ingenting har hänt. Man skändar inga lik.  Däremot känner jag mig upprörd över hur lik kan behandlas i andra sammanhang.

I den kontroversiella utställningen ”body worlds” som i sommar ska visas på barnattraktionen Tom Tits Experiment används flådda, inplastade lik som visas upp där de åker skateboard eller har sex. Vilka är dessa människor? Har de medgivit att ställa upp med sina kroppar i denna utställning? Enligt företrädare för body world har den döde när hen var i livet medgivit att deras kroppar efter döden ska användas i utbildningssyfte för läkare och även lekmän. Frågan är om dessa människor varit medvetna om att de efter döden skulle ingå i en välbesökt show där de beskådas av nyfikna människor och de själva visas upp i sexställningar eller att deras hjärtan används för att bilda mönster till en tavla föreställande ett hjärta?

All anatomical specimens on display in the BODY WORLDS exhibitions are authentic. They belonged to people who declared during their lifetime that their bodies should be made available after their deaths for the qualification of physicians and the instruction of laypersons. Many donors underscore that by donating their body, they want to be useful to others even after their death. Their selfless donations allow us to gain unique insights into human bodies, which have thus far been reserved for physicians at best.
http://www.bodyworlds.com/en/body_donation.html 

Body world har anklagats för att ha använt kroppar efter avrättade fångar i Kina, men detta tillbakavisas med hänvisning till att liknande utställningar som body world är mer skrupelfria vad gäller valet av lik.

Olika religiösa grupper, inklusive representanter för den katolska kyrkan och en del judiska rabbiner har opponerat sig mot uppvisandet av mänskliga kvarlevor. I en etisk analys har Thomas Hibbs, professor i etik och kultur vid Baylor Universitet, som har kopplingar till bapisterna, jämfört denna kadaveruppvisning med pornografi, på det att de reducerar subjektet till manipulerarde kroppsdelar som berövats mänskligt värde. De som försvarar utställningen säger att det inte är värre att visa dessa lik än att visa en mumie.

http://en.wikipedia.org/wiki/Body_Worlds
http://www.bodyworlds.com/en.html
http://www.metro.se/stockholm/fladda-manniskolik-visas-upp-for-barn/EVHldz!lU7mauKF0bpZc/
http://www.svd.se/kultur/fragor-och-svar-om-body-worlds_7114529.svd

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Forskning och vetenskap, Konstnärlig verksamhet, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s