Falafel med falafelsås och arabiskt bröd

Falafelrecept finns det förmodligen gott om. Här kommer emellertid ett recept som är mycket uppskattat och förmodligen ett äkta syriskt recept. För drygt 20 år sedan fick jag en receptbok av en väninna som bestod av insamlade recept från ett invandrarområde i Göteborg. ”In vandrar maten” heter denna bok och innehåller recept från världens alla hörn. Ni får först ta del av förordet till boken och sedan kommer receptet!

In vandrar invandrarmaten.

I Sverige får vi en förändrad matkultur. Husmanskosten blandas upp med bl a spagetti och ris. Kokt potatis är inte längre den självklara basmaten på våra middagsbord.

I invandrartäta bostadsområden kan man om man går in i trappuppgångarna få många kulinariska doftupplevelser. Allt från svensk kålsoppa till indonesiska grytor doftar emot oss. I stadsdelen Gårdsten i Göteborg bor människor från över 70 olika nationer och etniska kulturer vägg i vägg med varandra. Ändå kan vi så lite om varandras länder, kulturer och mattraditioner Under tiden 1986/89 pågick ett Flykting- och invandrarprojekt i Gårdsten, vilket bl a syftade till att öka kontakten och förståelsen mellan invandrare, flyktingar och svenskar. Under projektet genomfördes en rad temakvällar om olika länders kultur. Snart upptäckte vi att maten var en av de faktorer som väckte stort intresse och nyfikenhet. Inte minst intressant var det för flyktingar och invandrare att få stifta bekantskap med svensk matlagning och svenska mattraditioner. Därför startade vi med matlagning till självkostnadspris en kväll per vecka. Deltagarna var ”lärare” och ”kock” varsin gång så att vi fick samla recept från olika delar av världen. Vi har diskuterat meny, gjort gemensamma inköp och försökt att använda svenska ingredienser där originalråvaror har saknats. Vi har hjälpts åt i köket och framför allt njutit av anrättningarna.

Alla dessa recept och all den kunskap vi fick om varandras mat och mattraditioner tyckte vi att vi på något sätt ville dela med oss av. På så sätt uppkom beslutet om att ge ut en kokbok. Dessutom gjorde vi tillsammans med Göteborgs Muséer och Angereds Kulturhus – Blå stället en utställning om fest- och mattraditioner – VÄRLDENS FEST. Förutom deltagare ur Flykting- och invandrarprojekt i matlagningsgrupp deltog olika invandrarföreningar och verksamma i Angeredsområdet och Gunnareds gård.

IN VANDRAR MATEN vill på ett kortfattat sätt försöka ge en bild av länderna och lite av deras traditioner som på olika sätt är kopplade till maten. Vi har begränsat oss till det som kan vara intressant för innehållet i en kokbok. SMAKLIG MÅLTID.”

Falafel

½ kg kikärter
1 gul lök
5 knippen persilja
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm koriander
1 krm kummin
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
½ tsk bakpulver eller bikarbonat

Lätt kikärtorna i blöt över natten.
Blanda alla ingredienserna och mal dem, eller blanda i en matberedare till en riktigt mjuk smet. Tillsätt bakpulvret/bikarbonaten och låt stå i 30 min.
Fyll en stekpanna nästan helt med olja och vänta tills oljan blir riktigt varm. Forma smeten till små bullar och stek dem tills de blir rödbruna. [Viktigt att INTE koka kikärtorna. De måste vara råa. ”5 knippen persilja” kan man ta med en nypa salt. Persiljeknippen brukar vara ganska stora och då räcker det med hälften.]

Falafelsås

½ l youghurt
3 msk tahina (sesamsirap)
1 tsk salt
1 knippe klippt persilja
rödpeppar (efter smak men utesluts om man inte vill ha stark sås)

Blanda alla ingredienserna.

[ Själv gör jag ½ satsen sås för det blir väldigt mycket annars. ”Rödpeppar” är samma sak som torkad, malen chilipeppar, INTE rosépeppar. Såsen blir inte god utan chilipeppar och är inte speciellt stark ändå eftersom youghurt som bekant tar bort ”hetta”.]

Arabiskt bröd

1 kg vetemjöl
7 dl vatten
25 g jäst
½ tsk salt

Blanda alla ingredienserna och knåda tills det blir en deg som inte fastnar.
Dela degen i små bullar och låt dem jäsa i 10 min.
Mjöla bakbordet och kavla ut varje bulle tills den är ca 1 cm tjock.
Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterligare 1 tim.
Grädda kakorna tills de fått lite färg i 275 grader.
Låt svalna under bakduk.

[Har aldrig gjort detta bröd, utan köpt färdigt istället så jag vet inte om det är bra.]

Servera Falafeln på följande sätt:

Skär upp ett bröd en liten bit.
Fyll det med: strimlad sallad
Skivade tomater
Falafel och sås

[Själv har jag även med rå lök i bitar och skivad gurka]

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Det här inlägget postades i Alla inlägg, Årsförråd, Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s