Är dataspelsvåld ofarligt och vad kan vi som föräldrar erbjuda istället?

Igår när jag tittade på Aktuellt togs frågan om dataspelsvåld upp igen. Martin Ingvar, professor vid Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet, kritiserar rapporten som statens medieråd har gett ut där eventuella faror med dataspelsvåld tillbakavisas. Istället anses dataspel vara en faktor som ger möjlighet för ungdomar att leva ut sin aggression.

I nyheterna igår nämndes att medierådet samarbetar med spelföretag så varför blir man inte förvånad över sådana slutsatser? Det går bra för svensk spelutveckling. Data- och tv-spelsbranschen omsätter rekordstora belopp. Det är bara att konstatera att man kan köpa allt i denna världen för pengar.

I ett tidigare blogginlägg (Blir vi påverkade av våldsamma dataspel?) har jag skrivit om dataspelsvåld. Debatten var på tapeten efter Breiviks illdåd då det framgick att han gärna spelade dessa dataspel. När jag läste lite om hur vår kyrka ställer sig till dataspelsvåld framgick att man som medlem i kyrkan ska avhålla sig från sysselsättningar där man inte kan känna Den Helige Andes närvaro. För mig är det ett bra rättesnöre när jag uppfostrar mina barn och därför är våldsamma dataspel bannlyst i vårt hem.

Som föräldrar måste vi kunna erbjuda alternativ för våra barn. Personligen tycker jag att barn ska röra på sig och jag känner att vi som föräldrar har skyldighet att se till att våra barn utövar åtminstone en idrottsaktivitet i veckan. Barnen mår bättre, utvecklar inte fetma och presterar bättre resultat i skolan. Mina barn håller på med ridning, simning, brottning, gymnastik och fotboll och jag känner hur de utvecklas av sina aktiviteter. Ridning är en tuff sport som sägs gynna förmågan till ledarskap. Tyvärr påverkas barnen mycket av könsroller och jag har bara lyckats få mina döttrar till att rida.

I julas började min äldste son spela schack. Vill man lära sig strategier och gillar utmaningar och att tävla så är detta ett bra alternativ till vanliga dataspel. Sonen har redan åkt iväg och tävlat i schack och nyligen upptäckte han hemsidan där man kostnadsfritt kan spela schack online med spelare från hela världen; www.chess.com

Som förälder kan man inte styra sina barn, men man kan visa på bra aktiviteter som gör att destruktiva handlingar inte känns lika lockande. Ofta kan sysslolöshet hos ungdomar göra att de skaffar fel kompisar och begår handlingar som de aldrig hade gjort om det inte handlat om grupptryck.

Ibland hör jag i debatten om hur vi ska uppfostra våra barn kommentarer om ensamstående föräldrar som inte har råd att se till att barnen har aktiviteter. Eftersom jag själv är ensamstående mamma till fyra barn så förstår jag ärligt talat inte riktigt de argumenten. Att sätta sitt barn i kulturskola kostar i Göteborg 200 kr per termin och barn. Väljer man att låta barnen spela ett musikinstrument kan det förutom en lektion i veckan ingå orkester en gång i veckan. Sen måste barnen öva på sitt instrument hemma. Voilá, bara denna aktivitet gör att barnen har något konstruktivt att syssla med under veckorna. Till detta tillkommer konserter och lägerverksamhet. Dessutom är kunskapen att spela ett instrument något man har med sig hela livet. Mina barn spelar fiol respektive piano och i höst kommer en violinist och en gitarrist att tillkomma. Jättekul!

Nedan ett yooutubeklipp jag hittade från Halmstad kulturskola. Allegro har alla fiolföräldrar fått höra. Även min äldste son har spelat det stycket på en konsert.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekonomi, Familjen, Forskning och vetenskap, Hälsa, Konstnärlig verksamhet, Kvinna/feminism, Musik, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Är dataspelsvåld ofarligt och vad kan vi som föräldrar erbjuda istället?

 1. Gunnel Troberg skriver:

  Idrott befrämjar intelligensen, likväl som musicerande gör det! Känner man till dessa vetenskapliga fakta så visst känner man som föräldrar att det är viktigt att uppmuntra barnen i dessa områden. Naturligtvis är det viktigt att prata med sina barn. Jag tror tyvärr att både teve och dataspel är vanliga ”barnvakter” för barn. Det blir ingen dialog och inget utlopp för verklig kreativitet. Blir förskräckt när jag får höra om klasskompisar till min äldste son på 11 år som tittar på teve 3-4 timmar varje kväll! Det är ju inget liv precis.

  Gilla

 2. jo skriver:

  Att spela valdsamma dataspel kan absolut inte vara bra. Jag tror att mycket ocksa beror pa att foraldrar inte tar sig tid med att prata och forklara for barnen. Man ser allt for manga familjer idag dar de inte ense verkar kommunicera med varandra. Det gor att barn ser pa TV och spelar spel utan att vuxna diskuterar med dem om vad som ar ratt och fel. Likasa at barnprogrammen inget vidare bra idag. Iallafall inte har i USA dar de visas barn med attityder och inte alltid ar snalla mot varandra..

  Vi har inte haft kabel/satellit TV sedan borjan av 2006 och mina barn spelar endast Wii Sport eller liknande spel typ 1-2 ggr i manaden. De leker utomhus flera timmar varje dag, idrottar och de laser bocker varje dag. Det ar helt otroligt hur mycket gladare och lugnare de ar jamfort med sina kamrater som spelar Tv spel flera timmar varje dag. Barn maste fa leka, idrotta etc for att deras hjarnor ska utvecklas, fri lek dar barnen far anvanda sin fantasi har genom studier visat sig vara jatteviktigt for intelligensen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s