Kan vi stå för det vi tror på?

Något som gör att skrifterna känns trösterika är att de handlar om vanliga människor med rädslor, fel och brister precis som du och jag har idag. Skrifterna är tidlösa och tar upp saker som alltid är relevanta.

Som troende är vi inte på något sätt perfekta och många gånger förnekar vi Kristus genom våra handlingar och vad vi kläcker ur oss som ofullkomliga människor. Därför kan jag känna stor närhet till Petrus som trots sin stora kärlek för Kristus och tro på honom ändå i ett svagt ögonblick när rädsla och feghet tar över, väljer att förneka Kristus. Jag riktigt känner med Petrus när han känner sig övergiven och skräckslagen. Han förstår vad som väntar Jesus och inser att han själv ligger lika pyrt till om det kommer fram att han är en av Kristi lärjungar.

Berättelsen slutar lyckligtvis inte här. Petrus gråter, besviken över att ha svikit Kristus och sina egna höga ideal. Besviken över att han inte var starkare. Men besvikelsen över sitt eget svek leder till styrka för Petrus. Han upplever senare den uppståndne Kristus och beslutar sig i sitt hjärta för att aldrig mer förneka vad han vet är sant. Det spelar inte längre någon roll att hans ställningstagande till slut medför att han dödas för sin tro.

Petrus svarade honom: ”Även om alla andra överger dig, så skall jag inte göra det. Jesus sade till honom: ”Amen säger jag dig: Denna natt, innan tuppen gal, skall du tre gånger förneka mig.” (Matt: 26:33-34)

Petrus satt ute på gården. En tjänsteflicka kom då fram till honom och sade: ”Du var också tillsammans med Jesus från Galileen. Men han nekade inför alla och sade: ”Jag vet inte vad du menar.”När han sedan gick ut i porten, fick en annan tjänsteflicka se honom, och hon sade till dem som var där: ”Den där mannen var tillsammans med Jesus från Nasaret.”Han nekade igen och svor på det: ”Jag känner inte den mannen.” Strax därefter kom de som stod där fram till Petrus och sade: ”Visst är du också en av dem. Ditt uttal avslöjar dig. Då började han förbanna och svära: ”Jag känner inte den mannen.” Och strax gol tuppen. Då kom Petrus ihåg det ord som Jesus hade sagt: ”Innan tuppen gal, skall du tre gånger förneka mig.” Och han gick ut och grät bittert.” (Matt 26:69-75)

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Högtider och evenemang, Nåden, Personporträtt, Skrifterna allmänt, Uppmuntran och tröst. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s