Försäkringskassan tror på healing!

I veckan fick jag vara med om en mycket obehaglig upplevelse. Jag fick vara med på en sk. omprövning för Magda (fingrerat namn), en funktionshindrad kvinna i femtioårsåldern. Vartannat år ska försäkringskassan göra en ny prövning av den funktionshindrade kvinnans förmåga och se om de som de uttrycker det kan se om kvinnan behöver mindre eller mer timmar för personlig assistans.

Magda är född med Cerebral Pares, CP, hon har svåra psykiska problem och lever med konstant smärta. När jag sitter med på mötet med Magda och försäkringskassan undrar jag i mitt stilla sinne hur de tänker egentligen på Försäkringskassan. För inte länge sedan läste jag en insändare om en man med ett ben som också fick sitt ärende omprövat vartannat år. Insändarskribenten undrade om man på Försäkringskassan möjligtvis trodde att mannens ben skulle växa ut igen. Ja, ungefär så är det även i Magdas fall. Hennes totalförlamning, psykiska besvär och värk lär inte släppa om inte Kristus eller någon företrädare för Kristus kommer förbi och helar henne.

Faktum är att både Magda och jag är troende kristna, men så fasta i tron som Försäkringskassan är, det är tyvärr inte vi. Istället undrar vi båda två varför Magda ska behöva gå igenom detta harvande vartannat år som Magda enbart upplever som en orgie i förnedring. För vem vill egentligen lämna ut svar på frågor som ”jaså, du duschar varje dag, varför gör du det?” eller diskussioner om hur lång tid det tar att göra rent underlivet, hur länge det tar att äta frukost, hur ofta man går ut, vilka salvor man använder när man blir insmörjd av sina personliga assistenter osv. Kvinnan från Försäkringskassan läser upp punkt för punkt från ett papper hur lång tid varje litet moment tar i Magdas liv, toabesök, frukost, middag, städning, förflyttning med lift, hygien osv osv. Siffrorna är tagna från en arbetsterapeut som följt med en dag i Magdas liv och med tidtagarur i handen klockat varenda litet arbetsmoment.

Tänk att det således faktiskt finns en statlig, svensk institution som på allvar tror på healing! Ja, för någon annan anledning kan det inte finnas för Försäkringskassan att gång på gång ompröva en kroniskt sjuk kvinnas behov. Naturligtvis har Magda blivit sämre under åren lopp, men om hennes behov ökar kan ju alltid aktörer inom sjukvården upplysa Försäkringskassan om detta. Magda upplever att det bara finns en anledning till Försäkringskassans omprövningar. Hon har tidigare fått färre timmar som ett resultat av Försäkringskassans nitiska granskningar. Då har hon överklagad och fått rätt. Nu är skräcken inför Försäkringskassan desto större. Magda känner att hon mår så mycket sämre och inte längre har samma kraft att stå emot Försäkringskassans beslut.

När vi åker hem från mötet uppger Magda att hon känner sig djupt förnedrad. Samtidigt är hon orolig. Tänk om om förlorar sin assistans? Ett par dagar efter mötet med Försäkringskassan är Magda fortfarande djupt orolig. Hon ringer sitt assistansbolag och frågar kontaktpersonen om hon tror att assistentanordnaren tycker att hon ska mista sin assistans. För Magda som lider av svåra psykiska besvär, blir orosmoment som detta ytterligare sten på börda för hennes sjukdom.

I söndags lyssnade jag på ett par tal från vårens Generalkonferens. En av ledarna uttryckte sin glädje över sitt lilla barnbarn som föddes med ett svårt kromosomfel. Han talade om att varje själ är värdefull och att detta lilla barn, född med ett svårt funktionshinder, hade en speciell plats i Vår Himmelske Faders plan. Det finns en mening med de prövningar som vi går igenom i detta jordeliv. Det är inget straff från Gud att ha ett funktionshinder. Tvärtom kan de största andar rymmas i en ofullkomlig kropp. Tack vare Jesu Kristi försoning på korset kommer personer som Magda att en dag få en ny, fullkomlig kropp.

A perfect body is not required to achieve a divine destiny. In fact, some of the sweetest spirits are housed in frail frames. …

“Eventually the time will come when each ‘spirit and … body shall be reunited again in … perfect form; both limb and joint shall be restored to its proper frame’ (Alma 11:43). Then, thanks to the Atonement of Jesus Christ, we can become perfected in Him.” (http://www.lds.org/general-conference/2012/04/special-lessons?lang=eng )

Special Lessons – Ronald A. Rasband – April 2012 General Conference

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Ekonomi, Filosofiska tankar, Frälsning, Funktionshinder, Hälsa, Högtider och evenemang, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s