Att komma ut som mormon

Hur lätt är det att ”komma ut” som mormon och hur många gör det egentligen? I Sverige finns det något som är riktigt fult och opassande och det är att prata religion. Visst kan man kanske göra det på ett distanserat sätt. Kanske nämna att en ny moské byggts nära tevehuset i Göteborg eller om någon nära har dött, kanske säga till ett barn att ”mormor är i himlen nu”. Sen är det stopp.

Om man då är religiös, ska man  berätta detta för sin omgivning? För mig som svensk känns inte detta riktigt naturligt, det är lika privat som att diskutera erotik. Ja, i Sverige kanske inte ens det är jämförbart, eftersom många svenskar kan diskutera sitt kärleksliv vitt och brett med arbetskompisar och i stort sett med vem som helst.

Hur blir det då om man är kändis? Ska man komma ut med sin tro då? Frågan är inte helt enkel. Alla är inte som Carola som redan när hon vann melodifestivalen prisade Gud med bibeln i hand. Carola är ett fenomen som många svenskar retar sig på. Det visar mer på svenskarnas mentalitet än på Carolas personlighet.

I Finland kom Jonna ut som mormon. Hon är ganska så känd i Finland och kom förra året tvåa i den finska uttagningen av melodifestivalen. När det blev känt att Jonna var mormon så förlorade hon en hel del fans som helt enkelt inte accepterade Jonnas tro.

Har man en svalare relation till den religion som man en gång kanske aktivt gick med i så kanske inte konflikten är så svår. Ett känt exempel i Norge är Svein Ludvigsen, tidigare politiker och fiskeriminister. När det blev känt att Ludvigsen var medlem i mormonkyrkan blev han starkt kritiserad för detta. För Ludvigsen var inte valet svårt. När kritiken kom gick han helt enkelt ur kyrkan. (Källa: NRK 2001-10-24; Ut av mormonkirken)

För en tid sedan hade jag kontakt med en lovande artist i Sverige som jag visste var medlem i kyrkan och frågade om jag fick skriva på Mormonlady om hen. Efter några dagar fick jag svar på min fråga. Hen svarade att managern inte ansåg att det var lämpligt att hen skulle komma ut offentligt med sin tro. Naturligtvis respekterar jag detta och har därför valt att inte skriva om hen och hens medlemskap i kyrkan, men visst känns det samtidigt lite trist. Tänk att det ska vara så laddat i Sverige att våga komma ut som mormon. Att komma ut som ”bög” eller ”flata” är nästan en modefluga, men att komma ut som mormon är ännu inte accepterat i vårt samhälle. Vi får väl hoppas att det kommer en dag när alla människor vågar stå för vad de egentligen är och också bli respekterade för det.

Nedan ett youtubeklipp med Jonna som kommit ut som mormon. Hennes sångtext börjar med ”I don´t agree with my past today”. Jonna blev medlem i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga 2003 och hennes text kan tolkas som att hon inte längre vill vara en marionettdocka som andra ska styra.

Om gunneltroberg

Dikter, texter, mat, musik och allt annat som gör livet levbart.
Detta inlägg publicerades i Alla inlägg, Filosofiska tankar, Konstnärlig verksamhet, Kvinna/feminism, Livet som mormon, Missuppfattningar, Mormon musik, Personporträtt, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s